|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Przesiadka z 450d na 30d
Sejthan - Nie 05 Lip, 2009 Temat postu: Przesiadka z 450d na 30d Buszując po alledrogo zauważyłem, że ceny body są porównywalne. Nasunęła się myśl o zmianie nowszego 450d na używanego 30d. NIestety tego drugiego nie miałem w łapkach więc nie wiem czy taka zamiana jest opłacalna. Jednocześnie wiem, że seria xxD jest bardziej pro.
Zatem: opłaca się czy nie?
h.s. - Nie 05 Lip, 2009
Może tu zajrzyj?
http://www.dxomark.com/in...Camera-rankings
kozidron - Nie 05 Lip, 2009
następny mądry i na podstawie tego rankingu Sejthan powinien zostać przy 450D.
h.s., a przyszło ci do głowy zapytać, dlaczego Sejthan chce wymienić swoją puszkę na 30D....?
Nie mówię, że ta wymiana coś konkretnego zmieni(szczególnie przy tych szkłach) poza wygodą użytkowania.
h.s., a nie zastanawiają cie wyniki pomiarów DR na dxomark...?
Sejthan napisał/a: | Zatem: opłaca się czy nie? |
jeżeli zależy ci na serii, wygodzie użytkowania , górnym wyświetlaczu to czemu nie, niestety wydaje mi się że w jakości fot nie będzie dużej różnicy. Osobiście zostałbym przy 450D, jeżeli nie zależałby mi na wygodzie, pozostaje jeszcze opcja zagripienia 450-tki.
alsimair - Nie 05 Lip, 2009
Jeśli miałbyś warunki, żeby taszczyć wszędzie ze sobą 30D - ja bym brał. Dla mnie 450D jest górą właśnie ze względu na rozmiary.
30D to na pewno wyższa wygoda użytkowania (większy uchwyt, dwa "kręcidełka", górny wyświetlacz...) i wyższa trwałość. Jeśli robisz zdjęcia sportowe to na pewno zaletą będzie też 5 kl./s.
Tak jak napisał kozidron, dokupienie gripa do 450D też nie wydaje się złym rozwiązaniem - wzrasta Ci wygoda trzymania i wpakujesz do środka baterię ekstra.
Baku - Pon 06 Lip, 2009
Jakby się trafiła używana 40tka w znośnej cenie to bym się nie zastanawiał.
Przy porównaniu 30d i 450d podstawową różnicą w zdjęciach będą większe możliwości cropowania z 450d z racji bardziej upakowanej matrycy. Za 30d przemawia głównie wykonanie, ergonomia i szybkość, ale czy wymieniać warto...
komor - Pon 06 Lip, 2009
alsimair napisał/a: | Jeśli miałbyś warunki, żeby taszczyć wszędzie ze sobą 30D |
Nie przesadzajmy. 2-cyfrowe Canony nie są znowu sporo większe od 3-cyfrowych. To jest różnica zauważalna dla dłoni, ale plecakowi/torbie nie robi to już takiej różnicy…
mavierk - Pon 06 Lip, 2009
Zgadzam się z baku - jak się ma dwie generacje nowsza puszkę, mimo iż amatorską, to nie warto wymieniać na staruszka.
alsimair - Pon 06 Lip, 2009
komor, robi, robi, choć może faktycznie nie tak dużą. Ja mam troszkę zachwianą perspektywę, bo z Canona 50E z podpiętym gripem i 28-135 IS przesiadłem się na Panasa G1 z kitem. Teraz, kiedy mogę sprzęt zabierać ze sobą zawsze i wszędzie naprawdę dociera do mnie, jak słuszna to była decyzja.
Sunders - Pon 06 Lip, 2009
Zgadzam się z Baku, lepiej dozbierać do 40d
Paweł_G - Pon 06 Lip, 2009
Ja bym tam celował w 40D choć ta puszka z kitami nie będzie sporo lepsza od 450D.
B o g d a n - Pon 06 Lip, 2009
Paweł_G napisał/a: | Ja bym tam celował w 40D choć ta puszka z kitami nie będzie sporo lepsza od 450D. |
Bedzie, będzie - nie zapomnij o przyjemności i wygodzie obsługi. Przecież to są dla amatora zabawki, więc warto mieć odrobinę więcej przyjemności z opcowania z nimi. Bynajmniej ja tak do tego podchodzę.
Paweł_G - Wto 07 Lip, 2009
B o g d a n, pisałem o jakości obrazowania. Kit to kit i nie ważne na jakiej puszce. Co do wygody to mam takie samo podejście choć seria xxxD z gripem dla amatora jest ok. Taka konfiguracja nie jest zła, tym bardziej z takimi lekkimi szkłami jakimi są kity. Co innego takie 70-200/2,8, tu nawet serią xxD bez gripa nie porobisz wygodnie fotek przez kilka godzin.
oracle - Wto 07 Lip, 2009
Zależy jak trzymasz zestaw, ja zawsze kładę trzymam jedną rękę na środku cięzkości całego zestawu i nie ma różnicy jaką puszkę podepnę.
Takim 400/5.6 wygodnie mi się robiło fotki bez gripa z 350D.
Dlatego ja bym proponował zostawić 450D i dołożyć ale do lepszych szkieł. 3 cyfrowe body wcale nie są takie niewygodne.
Paweł_G - Sro 08 Lip, 2009
No nie wiem - mnie tam zawsze mały palec uciekał pod puszkę dopiero grip zatrzymał go wyżej
oracle - Sro 08 Lip, 2009
No i dzięki małemu palcu mogę utrzymać body w 1 ręce a 50D z ciężym obiektywem nie utrzymam. Bieda była z trzymaniem 400/5.6 razem z 50D natomiast z moim 350D spokojnie dało radę. Dla mnie wygodniejsze są serie 3 cyfrowe. Żałuje tylko że nie mają lepszego wizjera i gorszy AF.
mavierk - Sro 08 Lip, 2009
oracle, to prawda, dlatego cieszę się, że pentax zrobił takie K-7 - to może być aparacik dla osób, które chcą mieć duży wizjer i niezły AF przy niewielkich gabarytach
oracle - Sro 08 Lip, 2009
Szkoda, że jeszcze nie ma bagnetu canona i pełnia szczęścia.
mavierk - Czw 09 Lip, 2009
masz T 17-50 - z bagnetem na pentaxa pewnie AF będzie szybszy
heliosik będzie mierzyć światło i potwierdzać ostrość z zwykłą przejściówką za 40zł, bez żadnych dandelionów.
50/1.8 nie bedziesz musiał mieć, bo 50/1.4 pentaxa jest tanie jak barszcz :]
a z każdym tym szkiełkiem masz dodatkowo stabilizację
każdy z tych argumentów mówi za zmianą systemu
komor - Czw 09 Lip, 2009
oracle napisał/a: | No i dzięki małemu palcu mogę utrzymać body w 1 ręce a 50D z ciężym obiektywem nie utrzymam |
Hm. Ciekawe. Mnie tam trzymanie 400D nie sprawiało kłopotu, ale 40D trzyma mi się co najmniej tak samo dobrze, a raczej lepiej. Paluszki mam krótkie i grube.
oracle - Czw 09 Lip, 2009
No własnie nie. Jest jeszcze 70-200 2.8 IS i 100-400 które skutecznie zatrzymują mnie na systemie canona.
Sejthan - Pią 17 Lip, 2009
Wrócę do tematu pod kątem pójścia w śluby.
Jak wygląda sprawa z wyższym ISO na 30D w porównaniu do 450?
Paweł_G - Pią 17 Lip, 2009
Ja robiąc w rawach na 30D nie przekraczam nigdy iso 800.
razthaman - Pią 17 Lip, 2009
jak jest potrzeba to i iso 1600 da radę, jak się dobrze później obrobi to na odbitkach nie będzie źle
|
|