forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Warto dopłacić te 1500zł?

mavierk - Sob 03 Mar, 2007
Temat postu: Warto dopłacić te 1500zł?
Witam, planuje kupić sobie lustro (bo R1 już nie starcza) i padło na N d70s + kit.

Ale chciałbym mieć też tele jakieś, możliwości narazie są cztery:

Sigma 50 - 150/2.8 HSM
Sigma 70 - 200/2.8 HSM
Nikkor 80 - 200/2.8 Pompka
Nikkor 70 - 300/4.5-5.6 VR

Czy, w przypadku użytkowania typowo amatorskiego, opłaca się kupować obiektywy za 3500zł, czy może wystarczy mi taki nikkor (do którego najbardziej się przykładam)? Który Wy byście wybrali?

Chce szkło takie do:
Makro - nauczyłem się robić jakotakie nawet R1
Portreciaki - na 120mm z R1 wychodzi ładny bokeh
Jakiś wróbelek na ławeccze, czy kaczuszka w stawie
Reporterka w szkole (R1 się wyłożył, nie umiałem złapać nim AFa)

MM - Sob 03 Mar, 2007

Do macro to musisz sobie kupić specjalnie w tym celu wykonany obiektyw. Do ptaszków lepsze jest szkło z 300mm na końcu, do portretu i reporterki to coś zdecydowanie z jasnym światłem. Od biedy byś dał radę tym fajnym Nikkorem 70-300 VR (jest najtańszy). Ja bym raczej wybrał Nikkora 80-200/2.8 plus ewentualnie TC 1.4 lub nawet TC 2 (np. Kenko bo oryginał pieruńsko drogi). Z takim TC 2 robi się 160-400/5.6. Na ptaki w słoneczny dzień będzie ok.
adp007 - Nie 04 Mar, 2007

Ale ale...
nikkor 80-200 ma napęd AF przenoszony z body (AF-D). Obawiam się zatem że oryginalny TC (nikkor) nie będzie przenosił AF. Chyba że myślimy o 80-200 AF-S ale to inna bajka: nowych brak a uzywane zbyt drogie

MM - Pon 05 Mar, 2007

W normalnym Canonie nie ma na szczęście takich problemów :lol:
Skoro tak jest to insza inszość :wink:
Ja i tak polecam jasne obiektywy, ptaki są tutaj tylko jednym z założeń, to portretu i reporterki to jednak zdecydowanie szkło 2.8 będzie lepsze, nawet jak milimetrów zabraknie.

adp007 - Wto 06 Mar, 2007

Tak, canon odkąd pamiętam ma silniki w obiektywach, nikon dopiero potem "wpadł" na to i wypuścił AF-S, zamiast AF-D czyli śrubokręta.

Ale do tego zrobili takiego psikusa że jeśli TC ma byc nikkora to niestety ale współpraca z obiektywami pierwszego typu.
Wytłumaczenie: aby AF chodził wystarczająco szybko ;)
Więc jeśli TC do obiektywu AF-D to... Kenko :)

vip321 - Sro 07 Mar, 2007

Zresztą do biegania po szkole i robienie zdjęć do gazetki to spokojnie kit-owiec tobie wystarczy. A na ptaszyska to jak wyzej :)
mavierk - Sro 07 Mar, 2007

Kurde, ja nie bede czyhać na ftaka z ukrycia, wróble mam oswojone, kaczorki też, nie musze mieć elo wysokiej ogniskowej, coby skadrować tylko ;-P
adp007 - Sro 07 Mar, 2007

mavierk napisał/a:
wróble mam oswojone, kaczorki też,

coś mi tu polityką zajeżdża ;) :lol:
Piszmy szybciej, zanim ABW zamknie to forum :lol: