forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Obiektyw nie ostrzy

zejnowski - Nie 05 Lip, 2009
Temat postu: Obiektyw nie ostrzy
Mam troszkę już leciwą sigmę i ostatnio jak rano sobie nią spokojnie zdjęcia pstrykałem to kilka godzin później zaczęło się coś dziwnego z nią dziać. Tzn. pierwsze co zauważyłem to, że przez wizjer zrobiło się strasznie ciemno jakby obiektyw ściemniał no i przestał ostrzyć na AF a na MF wylicza mi strasznie długą migawkę. Wiecie co może być nie tak z nią i jak i gdzie to naprawić?
Kocur - Nie 05 Lip, 2009

Po tym co opisujesz, mam wrażenie, że zacięła się przysłona i jest cały czas zdrowo domknięta, stąd gubienie się AF, ciemno w wizjerze i długie czasy ekspozycji. IMO tylko serwis... :sad:
MasterB - Nie 05 Lip, 2009

Może tylko się "zawiesiła"? zejnowski, próbowałeś zdjąć obiektyw i założyć z powrotem? Co się dzieje kiedy na Av próbujesz zmienić przysłonę?
Miałem podobnie na 450D kiedy szybko zmieniałem pomiędzy heliosem z przejściówką z dandelionem a C50 1.8.

zejnowski - Nie 05 Lip, 2009

Zdjąłem obiektyw i dalej nic, a na AV to wszystko wygląda normalnie oprócz wskazań migawki w jasnym pomieszczeniu jest min. 3", ale właśnie zauważyłem, że jakby się odciął i już jest normalnie :| ale jaja.. czy to możliwe, że się zacięła przysłona i jak ją zmieniłem tzn dałem kilka razy na maks i min. to zaczęła działać?
MasterB - Nie 05 Lip, 2009

Pewnie że możliwe, to w końcu urządzenie mechaniczne :wink:
mavierk - Nie 05 Lip, 2009

a próbowałeś zastosować jeden z znanych i lubianych sposobów na odblokowanie takich rzeczy? Walnąć w szkiełko z blaszki? :mrgreen: no ale nawet jakby taki wstrząs coś by dał, to i tak ta sytuacja się powtórzy, więc serwis...
Sunders - Nie 05 Lip, 2009

mavierk, masz jakieś własne doświadczenia nt. tego sposobu :???: :mrgreen:
palindrom - Nie 05 Lip, 2009

zejnowski,
Przymknij przesłonę i obejrzyj ją z obu stron. Zwróć uwagę czy listki nie są czymś zwilżone.
Nie wiem jaki to jest obiektyw i ile jest warty, szkoda by było płacić >50% ceny obiektywu za naprawę.
W razie czego, wiesz gdzie mnie znaleźć ;)

mavierk - Nie 05 Lip, 2009

Sunders napisał/a:
mavierk, masz jakieś własne doświadczenia nt. tego sposobu :???: :mrgreen:
z ramem w kompie, miałem tak zakurzony, że porządna blaszka w obudowę pozwalała zaskoczyć. Na szczęście po pewnym czasie odkryłem w czym rzecz i po prostu przeczyściłem :)