forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Alfa a700 czy Nikon D300

MirasMD - Nie 05 Lip, 2009
Temat postu: Alfa a700 czy Nikon D300
Witam mam pytanie i proszę o pomoc w dokonaniu dobrego wyboru.

Chcę kupić nowe cyfrowe lustro i wybór padł na Sony alfa 700 i Nikon 300.
Sony ponieważ posiadam Minolte Dynax 7 i 5 oraz Sony alfa 200 i chciałbym mieć szczególnie mowa o dynaxie 7 kompatybilne obiektywy.
Czy wszystko sprzedać i kupić Nikona?

lotofag - Nie 05 Lip, 2009
Temat postu: Re: Alfa 700 czy Nikon 300
A jest coś czego wyraźnie brakuje Ci w puszkach Minolty/Sony a co ma Nikon?
kozidron - Nie 05 Lip, 2009

MirasMD, mogłeś założyć temat TU i zdaję się było kilka podobnych wątków. Może jeszcze jakbyś sprecyzował, budżet, do czego zestaw i jakie masz obiektywy z mocowaniem A byłoby łatwiej coś doradzić .....

Mam standardowy z dynaxa 7 i z alfy 200 oraz SIGMA 70-300/4,0-5,6 .
Budżet na puszkę do 4000 i z jeden dobry jasny obiektyw.

MirasMD napisał/a:
Mam standardowy z dynaxa 7 i z alfy 200 oraz SIGMA 70-300/4,0-5,6 .

no to jeżeli chodzi o szkiełka po minoltowskie, to nie ma o co walczyć.
MirasMD, do czego ma służyć ten zestaw, jakiego rodzaju fotografią się zajmujesz...?

Głównie krajobrazy i architektura od czau do czasu zawody kolarskie jakieś wesele.
Od dwóch lat nie jestem w temacie rynku i nowości dlatego piszę tu. A dzisiaj byłem oglądać 300 nikona i sprzedawca polecił mi sony 700 ale po 200 podchodzę do tej marki ostrożnie.
Polecono też mi szkła ZEISSa zamiast sigmy, ponoć lepsze ale cena powala :)

lupo57 - Nie 05 Lip, 2009

ja stawiałbym na D300 :)
zug - Nie 05 Lip, 2009

MirasMD napisał/a:
sprzedawca polecił mi sony 700 ale po 200 podchodzę do tej marki ostrożnie.

ja też bym podchodził ostrożnie :wink:
zmieniłem a200 na a700 i do 200 bym już nie wrócił :twisted:
a zmieniłem na 700 bo szkoda mi było szkieł, gdyby nie szkła to bym brał 50d :wink:

Sunders - Nie 05 Lip, 2009

Wybrałbym d300-to lepsza puszka od a700 :idea:

Właśnie mam ten sam problem.
Powiedz jaka jest twoja ocena a700.

ghost - Nie 05 Lip, 2009

za 4k? to ciężko kupić d300..

jak pogonie co mam będzie więcej a jak nie to 4koła

[ Dodano: Nie 05 Lip, 2009 18:42 ]
Dlatego mam dylemat sprzedać co mam i zacząć od nowa czy ciągnąc temat minolta-sony.

MirasMD napisał/a:
mam dylemat sprzedać co mam i zacząć od nowa czy ciągnąc temat minolta-sony.

MirasMD, jeślichodzi o obiektywy, które posiadasz, to tak jak:
kozidron napisał/a:
nie ma o co walczyć.

Jesteś "w punkcie wyjścia"-wybierając puszkę wybierasz system.
Lepsza puszka to d300. Istotne znaczenie ma jeszcze:
kozidron napisał/a:
do czego ma służyć ten zestaw

i jakie obiektywy zechcesz do nowej puszki dokupić.

zug - Nie 05 Lip, 2009

Sunders napisał/a:
Istotne znaczenie ma jeszcze

rozmiar :razz:
biorąc do reki a700 i d300 lepiej leżała mi 700 a najlepiej to 50d :razz:

mavierk - Nie 05 Lip, 2009

to zależy, czy zamierzasz jeszcze korzystać z Minolty, gdy będziesz mieć Sonego, jeśli tak, to chyba wybór jest oczywisty :)

zug, mi 50d też "leżał najlepiej", ale MirasMD canona nie bierze pod uwagę :smile:

[ Dodano: Nie 05 Lip, 2009 19:32 ]
mavierk napisał/a:
czy zamierzasz jeszcze korzystać z Minolty, gdy będziesz mieć Sonego, jeśli tak, to chyba wybór jest oczywisty

Jeśli tak, to chyba w pierwszej kolejności lepiej wydać kasę na szkło, a nie na puszkę :smile:

zug - Nie 05 Lip, 2009

Sunders napisał/a:
ale MirasMD canona nie bierze pod uwagę

jeszcze nie :wink:
jeszcze kilka postów i będzie brał pod uwagę :razz:

mavierk - Nie 05 Lip, 2009

robiąc sobie jeszcze większy bałagan w głowie :)

MirasMD, to skup się raczej na szkłach, które potrzebujesz....kolarstwo jakby specjalnie ekstremalne nie jest (przynajmniej dla fotografa :wink: ) -kolega sobie radzi pentaxem, chociaż dobry af byłby wskazany.
Jasne, że d300 stwarza duże możliwości ale więcej zależy od szklarni i operatora. Zastanów się jakie ogniskowe są ci potrzebne a potem zobacz, który z systemów daje ci większe możliwości wyboru i gdzie jest przystępniej finansowo. Mając taki budżet celował bym w body niżej zaawansowane, ewentualnie używane + lepsza szklarnia.
Tu np. zamiast d300 :arrow: S5pro, bądź używane A700, czy nawet 40D. Tak więc najpierw potrzebne ogniskowe i szklarnia a potem wgląd w system i puszkę.

Dziękuję za pomoc.
Pozostaje mi poczekać aż będę mieć na 300 albo aż trochę stanieje.
Z drugiej strony będzie mi szkoda pozbyć się dynaxa , z dobrą optyką robi niezłe zdjęcia.

[ Dodano: Nie 05 Lip, 2009 22:13 ]
Jak już pisałem głównie wykonuje zdjęcia architektury i krajobrazy szczególnie zimowe od czau do czasu zdjęcia na wyścigach.

SlawGaw - Nie 05 Lip, 2009

MirasMD, jestem użytkownikiem A700 i mam od czasu do czasu w rękach D300, D300 jest zdecydowanie lepszym aparatem od A700, ale nie jeśli chodzi o jakość zdjęć wypluwanych z obu uszek, ta jest bardzo zbliżona. Nigdy bym nie zamienił mojej A700 na D300, bo nic mi to nie da, A700 jest wystarczająco dobra dla mnie. Z pewnością nie zmieniałbym systemu z powodu D300, ale jeśli widzisz u Nikona szkła których tobie brakuje to już inna bajka i jestem wstanie zrozumieć przejście na N.
W tej chwili D300 jest zdecydowanie za drogi aby dla niego wchodzić w N.

MC - Pon 06 Lip, 2009

Calkowicie zgadzam sie z SlawGaw. Za roznice w cenie miedzy A700 a D300 (ktory jest oczywiscie lepszy) mozna kupic bardzo przyzwoite szklo jak na przyklad CZ16-80. Glowna przewaga D300 to swietny AF, bo z nowym softem ukochane przez niektorych szumy na wysokich czulosciach sa bardzo zblizone.
Zastanow sie co jest dla Ciebie lepsze.

Sunders - Pon 06 Lip, 2009

MC napisał/a:
Glowna przewaga D300 to swietny AF

Całkowicie zgadzam się z MC. AF jest w d300 lepszy niż a700.
Przy pierwszym zakupie różnica w cenie między a700 i d300 wydaje się duża. W miarę robienia dalszych zakupów staje się mało istotna, a lepszy AF pozostaje i często się przydaje. Większego znaczenia nabiera potem to, jaki jest wybór obiektywów, które można podpiąć do puszki.

Baku - Pon 06 Lip, 2009

U Nikona jest kilka świetnych szkiełek, których próżno szukać nie tylko u Sony ale i u Canona. Są fajne szerokokątne zoomy kąty nie kosztujące fortuny (jest też 14-24/2.8 ale to inna bajka) choć oferta teleobiektywów jest trochę rozczarowująca. Tu o wiele ciekawiej wygląda Canon. Wybór obiektywów u Sony na razie jest mniejszy niż u Canona czy Nikkora, jednak za odpowiednią opłatą można dostać sporo dobrego, choć niekoniecznie taniej niż u konkurencji.
Sprawa rozbija się jednak o pieniądze. Jeśli są i będą można wchodzić w Nikona i nie będzie to zły krok przy puszcze klasy D300.

mavierk - Pon 06 Lip, 2009

Baku napisał/a:
Jeśli są i będą można wchodzić w Nikona i nie będzie to zły krok przy puszcze klasy D300.
Patrząc na ceny nikona i porównując je z canonem, zwłaszcza jeśli chodzi o semiprofi i profi, to chyba jednak lepiej zdecydować się na C i elki... praktycznie każde szkło możesz kupić równie ostre a dużo taniej (24-70, 70-200/2.8IS, 35/1.4, etc)
Baku - Pon 06 Lip, 2009

Zgadza się. Prawie o tych samych obiektywach myślałem pisząc poprzednie zdania, jednak najciekawsze zakresy ogniskowych Canon oferuje dla pełnej klatki. Dla APS-C wcale nie jest tak różowo, bo 17-55IS swoje kosztuje i nie chce, diabeł, stanieć, natomiast 17-85 ...no cóż... :evil:
Tu właśnie zaczyna się przewaga Nikona - sensowne obiektywy w sensownych cenach. Co z tego, że 17-55 Nikkora kosztuje drożej, skoro są 16-85, 18-70, 18-105 czy 18-135. Z resztą Nikon i cenowo i jakościowo (powiedzmy że chodzi o jakość wykonania i ergonomię) stara się uplasować pół półki powyżej Canona, więc za zoomy 2,8 woła sobie więcej. Jego prawo, tym bardziej że primo: są tacy którzy chętnie to kupią, secundo: kupią i będą zadowoleni.
Trzeba sobie te 3 systemy na spokojnie skalkulować. Może 40D i 17-55IS, może D300 i 18-105 a może jednak A700 i 16-80.

mavierk - Pon 06 Lip, 2009

Baku napisał/a:
Może 40D i 17-55IS, może D300 i 18-105 a może jednak A700 i 16-80.
dla sporego procenta użytkowników wybór byłby oczywisty, z drugiej strony każde z tych szkieł służy do czego innego..
mafist - Pon 06 Lip, 2009

Ja bym brał D300. Sam przeszedłem tą drogę. Jakiś czas temu strasznie napaliłem się na A700. Zdecydowany na jej zakup udałem się do sklepu, sprzedawca odradził i skierował zainteresowanie na D90 i 50D. To spowodowało moją przygodę z forami fotograficznymi. Moja uwaga z zalecanych przez sprzedawcę modeli przeniosła się na D300. Zainteresowanie było tym większe, że w zeszłym roku na Malcie w Poznaniu znajomy robił nam foty D300 podczas staru w konkursie redbulla. Fotki, które nam cyknął rozwaliły mnie totalnie. Ostateczna decyzją D300 jest już u mnie tydzień czasu i coraz bardziej utwierdzam sie w przekonaniu, że był to trafny wybór.
Nie rozumiem dwóch rzeczy. Tego, że ludzie na ogół karzą innym skupiać się bardziej na szklarni niż na body. Według mnie to powinno iść w parze. Nie wyobrażam sobie rozbudowy szklarni i za rok stwierdzenia, że mam za słabą puchę. Zrobiłem 1,5 k fotek i już wiem że ergonomia to niesamowita rzecz. Autofocus przerasta moje oczekiwania i tak ma być. Wiem, że o zmianie puszki długo nie pomyślę i spokojnie mogę skupiać pożądanie na szklarni. Szkło, które kupiłem pozwala mi na naukę i rozpoznanie swoich oczekiwań wzgledem przyszłych zakupów słoikowych.
Jeszcze bardziej mnie dziwiły komentarze w sklepach i to bardzo zachawalnych w na tym forum. Przerażające miny ogromnego zdziwnienia, że po doświadczeniach z Zenith'em i kompaktem cyfrowym mam czelność mówic o Canonie 50d (nie mowiąc co by było gdybym wymienił nazwę już posiadanego przeze mnie aparatu).
Pozdrawiam wszystkich! Życzę udanych wyborów i jeszcze bardziej udanych zakupów!!!

alsimair - Pon 06 Lip, 2009

I udanych zdjęć życzymy ;)
kozidron - Wto 07 Lip, 2009

mafist napisał/a:
Tego, że ludzie na ogół karzą innym skupiać się bardziej na szklarni niż na body. Według mnie to powinno iść w parze. Nie wyobrażam sobie rozbudowy szklarni i za rok stwierdzenia, że mam za słabą puchę.

a ja to mam totalnie odwrotnie, kres możliwości wyznacza mi optyka, wolałbym amatorskiego D90 + 2 dobre szkiełka niż d300 +kit :arrow: tym bardziej zamykając się w aps-c. Ergonomia (i nie tylko !) jest niewątpliwą zaletą D300 raczej nikt nie twierdzi, że S5pro, 40D, 50D, K20 czy A700 jest lepsze.

mafist, życzę ci żeby za rok nie zabrakło ci ficzerów w puszce

Baku - Wto 07 Lip, 2009

Cytat:
kres możliwości wyznacza mi optyka

Poza tym optyka na ogół zostaje na dłużej i stanowi większą część wartości zestawu, a korpusy ...zmienia się w zależności od potrzeb i przypływów gotówki.

RB - Wto 07 Lip, 2009

kozidron, mafist, ja co prawda za rabina robić prawa nie mam ale w sumie Wy obaj macie rację.
Optyka optyką, ale gdy już przebilismy sie przez poziom stosunkowo nędznych szkieł to co? Ja naprawdę jestem zdania że podpinanie do Nikkora 400/2.8 puszki d60 jest nieco smieszne. Oczywiście, jak ktos lubi, to zrobi tym pewnie piękne zdjecia, ale puszka typu d700 czy d3 da mu znacznie większe możliwości z takim szkłem. A jak kogos stac już na takie szkło to doczepienie do niego w miarę odpowiedniejszej puszki nie zaboli.
To jest po prostu kwestia pieniędzy. Prosze mnie nie zrozumieć źle, nie mam forsy jak lodu, foce tanim sprzetem, który mi na razie starcza (i wymiana starożytnej już puszki mi na razie nie grozi). Uwazam natomiast, że prezentowany tu problem wyboru szkło czy puszka jest najnormalniej syndromem krótkiej kołdry, ktory mnie niestety tez dotyczy. W takim wypadku wybór jest dla mnie jasny - szkło. Natomiast po zakupie 70-400 G pewnie przyjdzie czas na cus w rodzaju a900. Dlatego nie kupuje np. niepełnoklatkowych Cajsów...

mavierk - Wto 07 Lip, 2009

Baku napisał/a:
.zmienia się w zależności od potrzeb i przypływów gotówki.
jak się patrzę, to w rzeczywistości jest odwrotnie, ludzie wymieniają optykę, dopóki nie kupią szkła docelowego :)
Baku - Wto 07 Lip, 2009

Cytat:
ak się patrzę, to w rzeczywistości jest odwrotnie, ludzie wymieniają optykę, dopóki nie kupią szkła docelowego

A wynika to po części ze wspomnianego powyżej syndromu "krótkiej kołdry" oraz pewnej nieświadomości części użytkowników, którzy kupują szkła kitowe myśląc, że "nic więcej mi nie potrzeba".
Najbardziej opłacalne i najefektywniejsze jest zdefiniowanie własnych potrzeb i kupienie sprzętu który uznaje się za docelowy. Mnie zoomy ze światłem f/4 w zupełności satysfakcjonują. Obecnie poluję na 70-200/4, choć mógłbym już dawno cieszyć się jakąś Sigmą czy tańszym Canonem.
Z drugiej strony ustawienie dylematu w następujący sposób: mam body i tani obiektyw i robię zdjęcia vs nie mam nic poza pęczniejącą świnką, wykazuje braki tego rozumowania.
Po prostu każda sytuacja jest odrębna i indywidualna, jednak co do zasady zdania nie zmieniam - najlepiej kupować obiektywy docelowe. I nie mówię tu o wynalazkach typu 400/2.8IS, tylko każdemu podłóg budżetu.

SlawGaw - Wto 07 Lip, 2009

Wracając do dylematu, zostać przy Sony z A700, czy też przejść do Nikona kupując D300.
1. A700 i D300 to są aparaty które już są dłuższy czas na rynku i mówi się o rychłym pojawieniu się ich następców, które mogą być lepsze a przy okazji te stare powinny stanieć, będzie większy wybór.
2. Pozostając przy Sony masz możliwość podpinania nowego szkła do starych aparatów, Nikon ma szkieł więcej ale Sony systematycznie wprowadza nowe i zapewne po jakimś czasie ta różnica w ilości szkieł będzie marginalna.
3. Ja swojego Dynaxa 7 nie sprzedam nigdy, co prawda nie zrobiłem nim zdjęcia od trzech lat, ale jest to świetny aparat i mam do niego sentyment, do cyfrowego D7D już nie, choć tego jeszcze czasem używam.
4. Jeśli miałbym zmieniać system w tej chwili to tylko na Nikona, Canon odpada, nie cierpię jego odwrotnie kręcących się pierścieni zooma.

mavierk - Wto 07 Lip, 2009

SlawGaw napisał/a:
Canon odpada, nie cierpię jego odwrotnie kręcących się pierścieni zooma.
true story ;)
MirasMD - Czw 09 Lip, 2009

SlawGaw też mam sentyment do mojego Dynaxa i się go nie pozbędę bo z nim zaczęła się moja przygoda z fotografią.
Ale jak już pisałem wcześniej wybór padł na Nikona d300.
Dziękuje wszystkim za opinie na ten temat.

Sunders - Czw 09 Lip, 2009

MirasMD napisał/a:
wybór padł na Nikona d300.

Dobry wybór :idea: :mrgreen:

Marian - Czw 09 Lip, 2009

Właśnie zaprzestano produkcji A700.
MirasMD - Czw 16 Lip, 2009

co sądzicie o tym zestawie??
http://www.allegro.pl/ite...fv_gw_raty.html

MC - Czw 16 Lip, 2009

Duzo niepotrzebnego badziewia. Ja bym podziekowal, bo to co faktycznie jest cokolwiek warte to mozna kupic osobno i wyjdzie taniej. Z reszta ja bym tego kita do D300 nie podpinal nawet. Szkoda tak dobrej puszki.
Baku - Czw 16 Lip, 2009

Zestaw rodem z USA. Tam się lubują w takich kitach - pełno wszystkiego i jeszcze plastikowa walizeczka udająca aluminium, najwolniejsza karta pamięci, filtry no-name zrobione z plastiku, lub w najlepszym razie ze szkła słoikowego, lampa błyskowa - na pewno dobrze się dogada z CLSem.
Do tego pomieszanie z poplątaniem: Obiektyw szerokokątny? Teleobiektyw 2x?
Toż to są konwertery i to jeszcze bardzo wątpliwej jakości.
Lepiej Ci wyjdzie kupić gołe body i doposażyć je zgodnie z potrzebami i budżetem.

Wujek_Pstrykacz - Czw 16 Lip, 2009

Strasznie chłamowaty zestaw z którego tylko 50/1.8 jest warte uwagi, no oczywiście poza puszką. Typowy zestaw dla mało i słabo myślących amerykanów na prowincji :lol:
MC - Czw 16 Lip, 2009

Wujek_Pstrykacz, zauwaz jaki wspanialy statyw jest w zestawie. O takim mozesz tylko pomarzyc :wink:
Wujek_Pstrykacz - Czw 16 Lip, 2009

Marze o tym mini statywie kieszonkowym, uuuuuuu, piekny :razz:
MirasMD - Czw 16 Lip, 2009

Zestaw w rzeczy samej kit ale ja myślałem o kupnie i odsprzedaniu wszystkiego oprócz puszki. Bo szkiełka już sobie upatrzyłem.
MC - Czw 16 Lip, 2009

Tylko na tym stracisz. Kup D300 w FJ za 4999zl i do tego szkielka.
lupo57 - Czw 16 Lip, 2009

MC napisał/a:
Tylko na tym stracisz. Kup D300 w FJ za 4999zl i do tego szkielka.

dokładnie MC dobrze prawi, szkoda czasu na odsprzedawanie potem tych badziewi