|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - MC Jupiter-9 85/2 - brak bolca, co z przesłoną?
blahblahblah - Nie 05 Lip, 2009 Temat postu: MC Jupiter-9 85/2 - brak bolca, co z przesłoną? Witam,
dzisiaj dostałem w łapy od kolegi Jupitera-9 85/2. Okazało się że nie posiada on bolca. Kręcę pierścieniem od przesłony a ona dalej stoi w miejscu. Widziałem zdjęcie tego obiektywu (na Allegro) i posiadał on bolec.
Zdjęcie mojego egzemplarza :
http://img43.imageshack.us/i/img4484.jpg/
Co to może być? Obiektyw do kosza? Chciałem sprzedać, a ludzie jakoś nie chcą brać jak słyszą o tej przesłonie. Jutro się przejdę do komisu jakiegoś i zapytam co z nim nie tak. Wiecie może jak to naprawić/co tu się w ogóle stało?
pozdrawiam
candy - Nie 05 Lip, 2009
nie mogles tego zdjecia zrobic bardziej pod katem i doswietlic tyl obiektywu?
jak nie ma bolca to nie przymkniesz przyslony,mozesz sprobowac to dopchnac moze,na sprzedaz nie liczylbym za bardzo,no moze za 2 zl..
palindrom - Nie 05 Lip, 2009
blahblahblah,
to wygląda na model, w którym przesłonę ustawia się jednym pierścieniem a domyka drugim.
Pokaż inne zdjęcia.
candy - Nie 05 Lip, 2009
palindrom ma racje,wlasnie przejrzalem troche info o tym obiektywie(google twoim przyjacielem ) i okazuje sie ze przyslone domyka sie pierscieniem
blahblahblah - Nie 05 Lip, 2009
Kręcę czym się da, i ni chu chu.
Jutro z rana wrzucę zdjęcie.
candy - Nie 05 Lip, 2009
ale dziury zadnej po bolcu nie ma?
i czy obiektyw ma 3 pierscienie?
oracle - Nie 05 Lip, 2009
Preselekcyjna przesłona, najpierw ustawiasz ile ma być np F5.6 a później domykasz najbliższym 1 soczewki pierścieniem.
razthaman - Pon 06 Lip, 2009
tru
ov_Darkness - Wto 07 Lip, 2009
Słuchajcie @oracle, dobrze prawi.
mavierk - Wto 07 Lip, 2009
to jupitery miały bolec kiedykolwiek? chyba nieee
oracle - Wto 07 Lip, 2009
Też mi się nie wydaje, ani MC ani bez MC nie ma bolca, przynajmniej na allegro nigdy nie widziałem. W końcu one mają preselekcyjną przysłonę.
palindrom - Wto 07 Lip, 2009
Być może. Ja na przykład mam Pancolara 80/1.8 i oprócz bolca nic nie ma. Zdarzają się jednak przypadki tych obiektywów w wersji electric, ze stykami. Może Jupitery też się zdarzają z bolcem? W tych czasach to już chyba było? Taka wersja ★ albo L
oracle - Wto 07 Lip, 2009
Nie nie, jupitera na pewno nie ma w wersji electric. Przynajmniej na pewno nie na M42.
mavierk - Wto 07 Lip, 2009
electric są tylko pentacony niektóre i Zeissy
candy - Wto 07 Lip, 2009
a praktici tez mialy chyba wersje zelektryfikowana w pozniejszym okresie,no nie?
mavierk - Sro 08 Lip, 2009
może tak być, ale Praktiki są z Pentacona
candy - Pią 10 Lip, 2009
lol,no tak
|
|