|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe kompakty - Po co są tzw Programy Tematyczne?
Oniryczny - Pon 06 Lip, 2009 Temat postu: Po co są tzw Programy Tematyczne? Po co w małpkach są te Programy Tematyczne skoro one pogarszają jakość zdjęcia?
Na przykład takie zmiękczenie gdzie w instrukcji piękne zdjęcie jak z lustrzanki gdzie całe tło pięknie nie-ostre a w praktyce nic takiego nie ma no bo skąd a ISO nawet pod słońce 400
edmun - Pon 06 Lip, 2009
nie rozumiem pytania
Oniryczny - Pon 06 Lip, 2009
no bo...
te programy mają jakieś predfiniowane ustawienia dla danej sceny... ale dlaczego te ustawienia są takie fatalne?
edmun - Wto 07 Lip, 2009
Chodzi mi że nie znam osób które używają lustrzanek i bawią się w programy tematyczne.
Jeśli natomiast uważasz że Twój kompakt robi złe zdjęcia na programach tematycznych, to zmień kompakta. Ja w FZ18 na programy nie narzekałem. Radził sobie świetnie, a program "Zachód słońca" robił sporo dobrej pracy której potem nie musiałem np. robić w lightroomie czy photoshopie.
Natomiast jeśli te programy zostały stworzone dla początkujących to myślę że właśnie oni powinni ich używać. Jeśli nie jesteśmy już totalnymi amatorami to przestajemy używać programów (jeśli są kiepskie) i przechodzimy na ustawienia bardziej manualne... czyż nie ?
Dodatkowo nie zauważyłem zbytniej straty jakości pomiędzy np. P, Av, Tv, S a np. programem sport. Zmieniam tylko ustawienia które i tak musiałbym zmienić. Jedyne co tracę na programie tematycznym to zazwyczaj wiele ustawień (np. przełączając na sport dostaję zazwyczaj auto iso które mogę zmienić, priorytet krótkich czasów i szybki ciągły autofocus).
W takim razie co może mi się utracić w jakości zdjęć jeśli zaawansowany aparat nawet pomimo ustawienia programu tematycznego daje mi duże możliwości ingerencji w dane ustawienia, a jedyne co robi to wyręcza mnie przy wielu ustawieniach ?
Jedyne dlaczego nie używam programów to że kilka opcji wciąż pozostanie nieaktywnych a ja preferuje posiadać większą władzę nad sprzętem którym pracuje
cube007 - Wto 07 Lip, 2009
no coz... Soniacz H10 Poczytaj troche o GO w kompaktach - ulatwi Ci to uzyskanie zamierzonego efektu. Inna sprawa ze w instrukcji aparatu powinno byc to chociaz w przyblizeniu wyjasnione. W papierach do mojego leciwego FZ5 byla wzmianka o tym ze np. portrety najlepiej robic na duzej ogniskowej (wlasnie po to zeby rozmyc tlo) - nawet sam aparat wyswietlal taka sugestie, przy wybieraniu programu tematycznego.
MC - Wto 07 Lip, 2009
Nie wiem czy sa takie fatalne akurat w H10, ale np. w H5 spisuja sie nienajgorzej.
Marian - Wto 07 Lip, 2009
Oniryczny napisał/a: | Po co w małpkach są te Programy Tematyczne skoro one pogarszają jakość zdjęcia? | Nic nie pogarszają, a poprawiają. Wystarczy trzymać się opisu danego programu jaki zawiera instrukcja. A więc jak piszą że w trybie Portret użyć długiej ogniskowej, to tak zrobić, i będzie dobrze.
Oniryczny - Wto 07 Lip, 2009
te tryby mają wszystko na AUTO nie można nic zmienić typu ISO/F/migawka
a ogniskowa w kompaktach ustawia się "sama"
[b]edmun[//b] oczywiście że zgadzam się z tym żeby robić na manualu i tak też czy nie jednak po prostu irytuje mnie fakt tych Programów tematycznych skoro są jakie są...
mnich - Wto 07 Lip, 2009
To ja pozdrawiam wszystkich posiadaczy lusterek z programami tematycznymi.
A na poważnie. Są kompakty, które posiadają tylko programy tematyczne, i właściwy ich wybór powinien gwarantować dobrą jakośc obrazu... niestety- na przykładzie mojego taty- brak jakiejkolwiek wiedzy o fotografi, sprawił że z ostatnich wakacji 99% zdjęć do niczego się nie nadawało...
zatem nie warto używać programów tematycznych...
mnich jakaś sugestia że nie umiem robić zdjęć?
mnich - Wto 07 Lip, 2009
Oniryczny napisał/a: | mnich jakaś sugestia że nie umiem robić zdjęć? |
A wyszły Ci jakieś dobre, z których sam jesteś zadowolony?
może i mam zeza
tu jest przykładowe; może dlatego mi się podoba że jest na nim śliczny kotek
ale co tam http://wstaw.org/d/185a
Parametry:
3264 x 2448
F/4.4
1/125s
ISO400
0EV
Pomiar Światła Zwykły
Marian - Wto 07 Lip, 2009
Oniryczny napisał/a: | a ogniskowa w kompaktach ustawia się "sama" | Takich jeszcze nie widziałem. Można prosić ich nazwy?
nnie ma opcji ustawiania ogniskowej ona sama przyjmuje wartość zależny od zoomu
edmun - Wto 07 Lip, 2009
Oniryczny, nie rozumiem Cię całkowicie :/
Jeśli mówisz o zoomie to mówimy o punkcie ogniskowania czy o ogniskowej ?
Pogubiłem się kompletnie, jak chcesz zmienić ogniskową bez zmieniania zoomu ?
Albo inaczej... jak chcesz ustawić ogniskową ? Nie poprzez zoom ?!!!!!
Nie wiem czemu ale coraz bardziej gubię się w tym temacie i mam wrażenie że nadajemy na innych płaszczyznach
w tej małpce nie ma opcji ustawiania ogniskowej... tyle
wogóle nie wiem po co pisać o ogniskowej skoro ja o beznadziejnych Programach Tematycznych zacząłem...
RB - Wto 07 Lip, 2009
Oniryczny napisał/a: | nnie ma opcji ustawiania ogniskowej ona sama przyjmuje wartość zależny od zoomu |
hmm, własnie przez to, jak nazywasz, zoomowanie, ustawiasz ogniskową. Słowo zoom jest angielska onomatopeją która oznaczać ma właśnie obiektyw o zmiennej ogniskowej. Klawiszami w aparacie (szy co tam jest w tym Twoim) ustawiasz wartość ogniskowej, a co z tym idzie kąt widzenia obiektywu.
MC - Wto 07 Lip, 2009
Mysle, ze koledze bardziej chodzi o to, ze nie moze wybrac np. ogniskowej 50mm tylko robi to poprzez ustawienie zooma np. na 3x...
RB - Wto 07 Lip, 2009
mnich napisał/a: | Oniryczny napisał/a: | mnich jakaś sugestia że nie umiem robić zdjęć? |
A wyszły Ci jakieś dobre, z których sam jesteś zadowolony? |
Oj, wredny jesteś. Wredny na całego
RB no ja to rozumiem tylko jakoś zeszło w temacie na ogniskową
RB - Wto 07 Lip, 2009
Oniryczny napisał/a: | RB no ja to rozumiem tylko jakoś zeszło w temacie na ogniskową |
No więc ja nie rozumiem... Ustawiasz ale nie ustawiasz... Tzn. chciałbyś mieć indeksowane wartości ogniskowej w małpce? W realnych wartościach f, czy też w przelicznikach na format 135? Ale właściwie po co?
nieee
nie chciałbym ja wiem że to się zmienia
założyłem temat o bezsensownych Programach tematycznych i tego chce się trzymać...
Erais - Wto 07 Lip, 2009
Po co programy tematyczne ? Chyba tylko po to by laik kupił aparat- w niektórych modelach się to sprawdza, w innych działa na zasadzie szczęścia. W moim Sony P 73 jedynie tryb nocny pokrywał się mniej więcej z moimi ustawieniami i aparat sobie radził, reszta trybów była do luftu, najczęściej używałem półautomatu i manuala, natomiast brat sobie chwali H3 i faktycznie tryby działają bez zarzutu, natomiast w moim obecnym Nikonie to czysta loteria zależna od obiektu fotografowanego, zastanego światła itd. Pamiętam jaki rozczarowany byłem pierwszymi zdjęciami ptaków- wszystkie poruszone... robiłem na półautomacie i aparat z racji na ładną pogodę ustawił niskie ISO i niski czas (biedak nie wiedział, że się nie da zrobić ładnie ptaszka na 1/60- chyba że by go przybić do drzewa- a ja zafascynowany nowym sprzętem nie patrzyłem co on mi tam ustawia ). Na forum często się z tym spotykam- ktoś kupił Nikona i leży na szafie, a właściciel rozczarowany, bo aparat sam zdjęć mu nie robi. Na szczęście wielu łapie za książkę i uczy się podstaw- i robi lepsze zdjęcia niż na trybach auto, a i dość często przesiadają się na lustro
Lustro będzie jak zarobię na nie
a tymczasem pozostaje półautomat i manual
Erais - Wto 07 Lip, 2009
ja bardzo lubię priorytet czasu S, żonie się sprawdza tryb przysłony A - dla każdego coś dobrego
edmun - Wto 07 Lip, 2009
Oniryczny napisał/a: | w tej małpce nie ma opcji ustawiania ogniskowej... tyle |
kolega błagam poczytaj jak ustawiasz ogniskową aparatu. właśnie tak jak koledzy tłumaczą - Ty to nazywasz zoom. A jest to właśnie zmiana ogniskowej obiektywu.
I przy okazji. Po roku użytkowania FZ18 gdzie miałem 18X ZOOM ( ) spokojnie wiedziałem jakie ogniskowe uzyskam za pomocą ustawienia aparatu na 4x zoom, 10x, zoom czy 12x zoom.
Dlatego polecam nauczyć się aparatu i dopiero wtedy psioczyć na programy tematyczne, gdyż z pewnością więcej wiedzy wpłynie na lepsze zdjęcia, które o dziwo również wyjdą za pomocą programów tematycznych. Wtedy stanie się dziwna rzecz - nagle programy tematyczne okażą się zadowalające jakościowo (nie wiem o jakiej jakości mówimy) ale jednakże zbyteczne na rzecz funkcji manualnych aparatów.
A jeśli posiadasz małpkę która nie ma żadnych ustawień, a tylko programy tematyczne, to stałeś się ofiarą marketingu która uzyskała świadomość popełnionego błędu.
Niestety nie potrafię określić nic więcej
Pozdrawiam
ja niestety nie mam tych trybów ale jest manual żeby się bawić
te tryby tematyczne nie piszę o nich po to żeby je używać tylko po prostu dziwi mnie że na nic się nie zdają
DamageMax - Wto 07 Lip, 2009
W Panasie Fz28 tryby sie przydaja, przedewszystkim dla mnie sportowy (z 4 trybami do wyboru) - wygodniejszy od manuala do zdjec w ruchu.
Moim zdaniem warto poznac mozliwosci trybów czy tez z ang. tzw scenes bo spora czesc jest przydatna i sensowa przy spełnieniu scisle okreslonych przez producenta warunków.
Czesc z nich daje bardzo dobre efekty np fotografia otworkowa albo efekt piaskowy (wspaniale ziarno fotografi czarnobialej , bardzo klimatyczne). W Panasonicu FZ28 wiele trybów ma dodatkowe ustawienia, ale full manual to nigdy nie beda.. W koncu sa to tryby automatyczne..
Marian - Sro 08 Lip, 2009
W małpce, a nawet w pełnoklatkowych aparatach, w których przecież zakres wybieranych przysłon jest znacznie większy niż w małpce, używanie trybu M jest katorgą pozbawioną sensu, zwłaszcza jeśli nie jest wyświetlana "drabinka", a są takie aparaty, nawet lustrzanki, i jak ilość dostępnych przysłon ograniczona jest do f/8.
Daruj sobie w małpce używanie trybu M, bo to zawracanie głowy, za to naucz się porządnie posługiwać programami tematycznymi, bo to ma więcej sensu, i wbrew temu co stale powtarzasz, dadzą one szybciej lepsze efekty niż tryb M w małpkach.
cube007 - Sro 08 Lip, 2009
Oniryczny napisał/a: | te tryby tematyczne nie piszę o nich po to żeby je używać tylko po prostu dziwi mnie że na nic się nie zdają |
Zaden program tematyczny, w zadnym aparacie, nie zastapi podstaw wiedzy fotograficznej i znajomosci aparatu. To ze nie wiesz jak czegos uzywac nie znaczy ze jest to do niczego...
Nie ma co podniecac sie trybem M w H10 - masz do wyboru 2 wartosci przyslony, ale nie mozna ustawic wlasnego balansu bieli...
Oniryczny - Sro 08 Lip, 2009
a kto powiedział że nie wiem jak używać?
[ Dodano: Nie 12 Lip, 2009 13:47 ]
cube007 napisał/a: |
Nie ma co podniecac sie trybem M w H10 - masz do wyboru 2 wartosci przyslony, ale nie mozna ustawic wlasnego balansu bieli... |
tylko dwie albo aż dwie... są jeszcze filtry szare a balans bieli jest
|
|