|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - PENTAX K200D czy NIKON D60 ???
tommy2207 - Sro 08 Lip, 2009 Temat postu: PENTAX K200D czy NIKON D60 ??? Witam !
Mam prośbę po poradę ponieważ mój kolega prosił mnie o pomoc , a ja posiadam nikona d80 i nie chce być stronniczy w tej kwestii , zastanawia się nad kupnem jednego z tych dwóch aparatów , co sądzicie o Pentaxie k200d i czy polecilibyście ten aparacik , czy lepiej kupić staruszka nikona d60 ? Proszę o konkrety .
Pozdrawiam !
kamfil06 - Sro 08 Lip, 2009
d60 nie jest staruszkiem ...
abydwa są fajne choc wydaje mi sie z puszek to k200 lepsza...
sprobuj zapolowac na uzywaną k10
tommy2207 - Sro 08 Lip, 2009
A może lepszy był by Canon eos 450d lub eos 1000d ?
Sunders - Sro 08 Lip, 2009
tommy2207 napisał/a: | A może lepszy był by Canon eos 450d lub eos 1000d ? |
Z tych dwóch zdecydowanie 450d. Jeszcze lepiej-40d.
mavierk - Sro 08 Lip, 2009
a najlepiej 5d, albo 1d, albo jakiegoś hasselbalda, jak do studia
k200d ma fajną sprawę, jest uszczelniony, z kompletem kitów nowych (uszczelnionych) stanowi fajny, wodoszczelny komplecik.
d60 ma za to tanią 35/1.8G
tommy2207 - Sro 08 Lip, 2009
co przemawia za 450d ?
tommy2207 napisał/a: | co przemawia za 450d ? |
lepsze RAW-y
większy wybór i dostępność obiektywów
większa szybkość zdjęć seryjnych
LV
Sunders napisał/a: | lepsze RAW-y |
kamfil06, mniej zaszumione.
Sunders,
a czy 100% fotografówm używa iso 3200 ?
kamfil06, róznica jest już na ISO 1600 i są tacy co tego używają
MC - Sro 08 Lip, 2009
Pytanie jakiej wielkosci beda robione odbitki. Bo jesli niezbyt duze to roznicy sie nie zauwazy.
MC napisał/a: | Pytanie jakiej wielkosci beda robione odbitki. |
albo czy wogóle bedą robione...
kamfil06, jeśli nie będą robione odbitki, albo 10x15cm, to rzeczywiście kupujący nie powinien tego argumentu brać pod uwagę-tylko żeby po zakupie nie zmienił zdania
Baku - Sro 08 Lip, 2009
A czy w koncepcji "lepszych RAW-ów" nie mieści się również szeroko pojęte "grzebanie korpusu" w RAWie z automatu, które przejawia się u Pentaxa odejmowaniem stałego sygnału, które to zjawisko (na szczęście) u Canona nie występuje?
Baku, to też mieści się w tym okresleniu
Baku napisał/a: | A czy w koncepcji "lepszych RAW-ów" nie mieści się również szeroko pojęte "grzebanie korpusu" w RAWie z automatu, które przejawia się u Pentaxa odejmowaniem stałego sygnału, które to zjawisko (na szczęście) u Canona nie występuje? |
yyy... a czy ja coś pisałem o RAW-ach z pentaxa????
Baku - Czw 09 Lip, 2009
Nie, tylko ja się głośno zastanawiałem (stąd pytajnik na końcu wypowiedzi) co w koncepcji lepszych RAWów się mieści. Czy li tylko szumy matrycy, czy ogólnie cała koncepcja cyfrowego negatywu.
komor - Czw 09 Lip, 2009
Ale czy 450D ma znowu takie świetne opinie o matrycy, żeby namawiać kogoś kto waha się między Pentaxem i Nikonem? Zdaje się, że 450D w porównaniu do swego poprzednika i następnika to nie jest jakiś rewelacyjny, żeby namawiać człowieka?
Baku - Czw 09 Lip, 2009
Nie jest, ale pytanie było w odniesieniu do RAWów Pentaxowych. A o Canonie wspomniał na pierwszej stronie sam założyciel wątku.
jaad75 - Czw 09 Lip, 2009
Baku napisał/a: | Nie jest, ale pytanie było w odniesieniu do RAWów Pentaxowych. A o Canonie wspomniał na pierwszej stronie sam założyciel wątku. | A kogo to obchodzi? Co za różnica, czy jest odejmowany stały sygnał, czy nie? Wykorzystujesz jakoś ten "nieodjęty"? Wychodzą dzięki niemu lepsze zdjęcia? BTW, we wszystkich matrycach CMOS z definicji jest odejmowany stały sygnał (tablica kalibracyjna) - nie przeszkadza Ci to? K200D ma akurat CCD, który w niskich czułościach zachowuje się bardzo dobrze, więc idea "lepszych RAW-ów" jest jak dla mnie mocno wątpliwa... Wszystko zależy od tego, do czego będzie wykorzystywany aparat.
Sunders - Czw 09 Lip, 2009
jaad75 napisał/a: | K200D ma akurat CCD, który w niskich czułościach zachowuje się bardzo dobrze |
jaad75, a na wyższych zachowuje się znacznie gorzej i chodzi tylko o to, żeby wiedział o tym ten kto zamierza go kupić-jak mu to nie przeszkadza, to "no problem".
jaad75 - Czw 09 Lip, 2009
Sunders napisał/a: | a na wyższych zachowuje się znacznie gorzej | Czy znacznie gorzej od 450D, to mocno dyskusyjne - troszeczkę gorzej, ale nic, czego nie można zniwelować w postprocesie. Zdecydowanie gorzej zachowuje się na bardzo długich czasach naświetlania.
Kuba Nowak - Sob 18 Lip, 2009
Między K200 a D60 - zdecydowanie pentax.
Ale gdybym nie był pentax'iarzem, to bym się zastanowił nad D80 lub D90.
... no nie ma prostej alternatywy...
... a canon'owskie plastiki w tanich modelach mnie nie przekonują.
|
|