|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Sigma 17-70 szybka ocena - pomoc
rosim - Pią 10 Lip, 2009 Temat postu: Sigma 17-70 szybka ocena - pomoc Witam moją prośbę kieruję głównie do użytkowników sigmy 17-70, ale nie tylko. Obiektyw kupiłem po okazyjnej cenie w skelpie i do niedzieli 12.07.2009 r. mam czas na ewentualny zwrot. Poniżej wrzucę nieco zdjęc wykonanych tak na szybkiego tym obiektywem - nie chodzi mi o ocene merytoryczną tych zdjęć (to są tylko zwykłe cyknięcia), ale o jakość obiektywu, którymi były wykonane. Aparat 450D, jpgi bez żadnej obróbki. Czy wg Was, oczywiście na podstawie tych fotek, obiektyw "daje radę", czy raczej kwalifikuje się do oddania?
Zdjęcia są tutaj:
http://picasaweb.google.p....WC7M_Ik6GDxwE#
zug - Pią 10 Lip, 2009
pod linkiem nie ma żadnych zdjęć
Sunders - Pią 10 Lip, 2009
zug napisał/a: | pod linkiem nie ma żadnych zdjęć |
Potwierdzam
rosim - Sob 11 Lip, 2009
Przeprazam, już poprawiam link:
http://picasaweb.google.p...PWC7M_Ik6GDxwE#
amv - Sob 11 Lip, 2009
Po tym zdjęciu np. widać,że jest wszystko ok i po tym zdjęciu również. Teraz pozostało Ci korzystać ze światła i nie poruszyć następnych
Zadowolenia z cykania życzę
P.S. przy takich zdjęciach się exifów nie usuwa
zug - Sob 11 Lip, 2009
rosim, przejrzałem Twoje zdjęcia i wygląda na to że wszystko jest w porządku
obiektyw daje radę
rosim - Sob 11 Lip, 2009
zug, amv, dziękuję
amv - namiastka exifa jest po prawej stronie w zakładce "informacja o zdjęciu" i "więcej informacji"
pozdrawiam
zug - Sob 11 Lip, 2009
rosim napisał/a: | namiastka exifa jest po prawej stronie w zakładce "informacja o zdjęciu" i "więcej informacji" |
właśnie zobaczyłem, i część Twoich zdjęć jest po prostu poruszona, za krótkie czasy
rosim - Sob 11 Lip, 2009
masz rację, to jeszcze bardziej mnie utwierdza, ze obiektyw jest ok, pzdr
amv - Sob 11 Lip, 2009
rosim, jak nie będziesz zadowolony ze swoich zdjęć,to nie do końca będzie wina obiektywu
rosim - Sob 11 Lip, 2009
amv powiem nawet, że w większej części nie będzie to wina obiektywu
B o g d a n - Nie 12 Lip, 2009
rosim napisał/a: | amv powiem nawet, że w większej części nie będzie to wina obiektywu |
Twoje zdjęcia obejrzałem - robisz dobre zdjęcia. Bardzo mi się podoba garnek na kuchni. Widzę, że "widzisz" "inaczej", a to podstawa do ciekawych odkryć w fotografii. Tylko bardziej musisz zwrać uwagę na kompozycję obrazków. Głowny motyw nie powinien być np. w środku kadru. W bardzo niewielu przypadkach jest to akceptowalne. Zwróć uwage jak to robią zdjęciowcy w dobrych filmach lub teatrach TV. Gdzie jest osoba, która mówi, a gdzie ktoś, kto słucha i kto jest "ostry", a kto nie.
Powodzenia!
Fotografii uczy się każdy fotograf, przez całe życie.
PS - obiektyw chyba trzeba pozostawić w torbie.
zug - Nie 12 Lip, 2009
B o g d a n napisał/a: | Tylko bardziej musisz zwrać uwagę na kompozycję obrazków. Głowny motyw nie powinien być np. w środku kadru |
fajnie że podpowiadasz koledze, jak ma robić zdjęcia
tylko akurat te które pokazał, jak sam określił rosim napisał/a: | są tylko zwykłe cyknięcia | które miały nam pomóc w określeniu czy z obiektywem jest wszystko w porządku bo miał podejrzenia że jest uszkodzony
B o g d a n - Nie 12 Lip, 2009
Zug, dobrze wiesz, że pisząc "zwykłe cyknięcia" chciał tylko ustrzec się krytyki, a tak naprawdę, być może to jego 'wybrane' zdjęcia. Wiem, że chodziło o ocenę Sigmę, dlatego napisałem PS.
zug - Nie 12 Lip, 2009
B o g d a n napisał/a: | dobrze wiesz, że pisząc "zwykłe cyknięcia" chciał tylko ustrzec się krytyki |
a to dobry sposób udało mu się
rosim - Nie 12 Lip, 2009
Bogdan - dziękuję za dobre słowo, nieco wiem o kompozycji kompozycji, natomiast w tych zdjęciach chciałem wyprobować przede wszystkim działanie autofocusa i dlatego kadry są centralne - dlatego to tłumaczenie o "cyknięciach". Moje inne kadry można zobaczyć np. na digiarcie, plfoto, onephoto i fototoku.
Pozdrawaim
|
|