|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - 400D vs 30D
panck - Nie 12 Lip, 2009 Temat postu: 400D vs 30D Dzien Dobry.
Zastanawiam sie nad kupnem aparatu + obiektywu dla mojej zonki. Powiem w skrocie zlapala bakcyla na fotografie z jedne strony mnie to cieszy a z drugiej wkurza gdyz porywa moja 50D w najminiej odpowiednich momentach.
Chcialem jej zmontowac jakis uniewesalny aparacik wiec zastanawialem sie nad kupnem body 400D lub 30D + 18-200 universalny zoom. Poczytalem troche i obydwa corpusy maja wady i zalety wiec trudno sie mi zdecydowac. Obydwa systemy pracuja na tym samym procesorze 400 ma wbudowane czyszczenie matryce znowu 30D ma wiecej opcji ktore mozna wykozystac tylko sie zastanawiam czy moja zonka bedzie z tego kozystac.
Prosze o pomoc w wyborze
kozidron - Nie 12 Lip, 2009
panck, 30D zdecydowanie lepszy, no i może ty na tym skorzystasz, może się przyda jako 2 body -przynajmniej jest za co złapać, na takie bajery jak czyszczenie matrycy bym nie patrzył.
Dwa koła nastawu, górny wyświetlacz, wygoda, szybkostrzelność to są zalety 30tki. Co do obiektywu to nie znęcaj się nad żoną i nie kupuj jej tego spacer zooma a raczej coś w rodzaju 17~70, wtedy nie będzie od ciebie pożyczać "krótkiego zooma", co najwyżej tele.
Sunders - Nie 12 Lip, 2009
panck, potwierdzam to co napisał kozidron, zdecydowanie 30D-to lepsza puszka, o większych możliwościach, wygodniejsza w obsłudze, wyglądem i "guzikologią" niewiele różniąca się od 50D-Twojej żonie łatwiej będzie się do niej przyzwyczaić. Nie kupuj 18-200-jeśli ma to być "uniwersalny spacerzoom", to kup sigmę 17-70macro lub canona 17-85 lub tamrona 17-50/2,8
B o g d a n - Nie 12 Lip, 2009
panck napisał/a: | Zastanawiam sie nad kupnem aparatu + obiektywu dla mojej zonki. |
W takiej sytuacji trzeba brać pod uwagę nie tylko techniczną stronę ale również praktyczną. Kobiety czasami potrafią mieć pewne swoje uwagi co do rzeczy, które nam trudno zrozumieć.
Na kilka pytań, których odpowiedzi wziąłbym pod uwagę, nikt z nas np. nie odpowie:
1. Jak się jej fotografuje twoim 50D pod rózymi względami? Jeżeli nie narzeka, że duży i ciężki, to 30D. Jeżeli po zrobieniu kilku zdjęć stwierdza, że boli jej ręka to 400D.
2. A co sądzi o ich obsłudze ? Czy używała kiedyś 400D?
3. Jak jest zaawansowana w fotografowaniu? Używa kreatywnej strefy, czy tylko AUTO?
Bezwzględnie sam wiesz, że 30D to lepszej klasy aparat.
Jest jeszcze trzecie wyjście, choć dość drogie: oddaj żonie 50D, a kup sobie 5D MkII.
lupo57 - Nie 12 Lip, 2009
myślę ze dla Twojej żony 400D spokojnie będzie zdawał egzamin, ja co prawda do swojego musiałem dokupić grip, ale bez gripa idealnie się nada dla Twojej żony.
Wiem coś o tym bo moja żona bardzo lubi focić mim 400D bez gripa oczywiście
Sunders - Nie 12 Lip, 2009
lupo57 napisał/a: | moja żona bardzo lubie focić mim 400D |
lupo57, jakbyś miał 50D, to też by go polubiła
panck, spytaj swojej, czy pogodzi sie z posiadaniem puszki z niższej półki niż Ty
B o g d a n napisał/a: | wiesz, że 30D to lepszej klasy aparat. | , a Twoja żona nawet jak jeszcze nie wie, to pewnie się szybko zorientuje
Baku - Pon 13 Lip, 2009
Kobiety - wbrew utartym opiniom - bardzo dobrze radzą sobie z większymi i cięższymi korpusami. Moja żona najpierw trochę kręciła nosem na 40D (że drogi, duży i ciężki) - teraz najwidoczniej już jej to nie przeszkadza, chyba nawet go polubiła.
Paweł_G - Pon 13 Lip, 2009
A ja mojej oddałem 30D i coś nie bardzo chce jej się fotografować bo nie pozwalam jej robić fot na zielonym programie i po raz 20 staram się wytłumaczyć zależności pomiędzy przysłoną a czasem naświetlania. Nie wiem może jakiś nie najlepszy ze mnie nauczyciel albo pozostaną nam półautomaty
panck - Wto 14 Lip, 2009
Dziekuje za tak wyczerpujace podpowiedzi. Narazie kupile obiektyw 17-85mm i teraz zaczolem rozgldac sie za korpusem. Mam takie pytanie od strony technicznej zakupilem Canon 17-85 USM IS (uzywany) i zauwazylem ze kiedy trzymam go skierowanego do ziemi to sam sie wysuwa podczas delikanego wstrzasu lub kiedy wyciagam go z torby.
Czy to oznaka ze mechanizm jest juz wyrobiony czy te obiektywy tak juz maja ? Ogolnie caly mechanizm dziala poprawnie i bardzo lekko martwi mnie tylko to wysuwanie obiektywu.
Mariusz
lupo57 - Wto 14 Lip, 2009
te obiektywy tak mają, nie martw się tym
B o g d a n - Wto 14 Lip, 2009
panck napisał/a: | Czy to oznaka ze mechanizm jest juz wyrobiony czy te obiektywy tak juz maja ? Ogolnie caly mechanizm dziala poprawnie i bardzo lekko martwi mnie tylko to wysuwanie obiektywu. | Miałem taki obiektyw i śmiało mogę powiedzieć, że po wykonaniu kilkuset zdjęć zaczyna się to dziać. Jest to normalny obiaw i nie musisz się martwić. Inni użytkownicy tego szkła też Ci to potwierdzą.
W niczym to nie umniejsza jego właściwościom.
|
|