|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Prawa Autorskie
needlehole - Pon 13 Lip, 2009 Temat postu: Prawa Autorskie Współpracuję z portalem internetowym www.kolobrzeg24.pl. Są tam zamieszczone moje galerie z różnych zlotów i spotów motoryzacyjnych. Wszystkie zdjęcia są podpisane. Zauważyłem, że wiele osób dodaje sobie moje zdjęcia do galerii na portalu nasza-klasa.pl. Jeśli są one dodane z podpisem, to nic się nie dzieje. Dziś jednak miarka się przebrała. Jakiś facet chamsko wyretuszował mój podpis i dodał sobie do galerii. Jak mogę na to zareagowac?
MC - Pon 13 Lip, 2009
Powiadom portal o kradziezy zdjecia. Wyslij mu wezwanie do zaplaty za uzywanie nieswojego zdjecia i zadanie przywrocenia jego wersji oryginalnej. Pozniej wg. mnie pozostaje tylko sad. I najlepiej jeszcze zrobic jakiegos screena pokazujacego jego dzialanie.
needlehole - Pon 13 Lip, 2009
O screenie już pomyślałem wcześniej i oczywiście go zrobiłem. Jakiej zapłaty mogę żądac?
Paweł_G - Pon 13 Lip, 2009
Zasadniczo za bez umowne korzystanie ze zdjęcia możesz żądać dowolnej zapłaty lecz oparłbym się na zenniku ZPAF-u lub podobnym. Myślę że za jedno zdjęcie 100 zł będzie na tyle odstraszającą sumą że facet (baba? ) odpuści.
Baku - Pon 13 Lip, 2009
Takiej, na ile wycenisz swoje zdjęcie. Tylko pamiętaj, do 250 zł to jest wykroczenie i żadna policja nie będzie chciała tu pomóc. Tzn. spiszą i zapomną w najlepszym wypadku.
Zdecydowanie najlepiej od razu powiadomić portal - powinni natychmiast zdjąć zdjęcie a jak nie to postraszyć ustawą o ochronie własności intelektualnej a także ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Zwykle kilka paragrafów i większość tzw. "osób odpowiedzialnych" ma galaretę w majtkach.
A czy pod artykułem gdzie są moje zdjęcia musi byc podpis o tym, że wykorzystywanie zdjęc bez zgody autora jest karalne?
MC - Pon 13 Lip, 2009
Nie.
komor - Pon 13 Lip, 2009
needlehole, a tak z ciekawości, to jakie rodzaju zdjęcia z portalu newsowego ludzie chcą sobie wrzucać na NK? Te Twoje motory czy coś innego? Bo tak się zastanawiam na cholerę komuś w swojej galerii NK czyjeś zdjęcia.
Monastor - Pon 13 Lip, 2009
komor, wiesz jak to jest. Ktoś zostanie uwieczniony na motorze i chce sobie dodac fotkę do profilu na NK. Moje zdjęcia ligi amatorskiej siatkówki też tam od czasu do czasu trafiają, ale nie robię z tego afery, zwłaszcza że nie biorę za zdjęcia pieniędzy, a podpis zazwyczaj zostaje.
komor - Pon 13 Lip, 2009
No jak na motorze to rozumiem. Ciekawi mnie jeszcze jak kolega needlehole trafia potem w NK na te zdjęcia. Stały monitoring?
zug - Pon 13 Lip, 2009
komor napisał/a: | jak kolega needlehole trafia potem w NK na te zdjęcia. Stały monitoring? |
to jest dobre pytane
no właśnie jak ?
W sumie jakby napisać no NK o zbanowanie takiego delikwenta to by pewnie bardzo cierpiał, wszak jego ekschibicjonistyczne ego nie mogłoby przez jakiś czas ukazać znajomym jaki to on jest super i w ogóle bo ma fajne zdjęcie na motorze. Zastanawiam się zawsze co skłania ludzi do dodawania coraz to nowych fotek robionych komórką odbitą od lustra, niedowartościowani są czy co?
MasterB - Pon 13 Lip, 2009
Paweł_G napisał/a: | Zastanawiam się zawsze co skłania ludzi do dodawania coraz to nowych fotek robionych komórką odbitą od lustra, niedowartościowani są czy co? |
No właśnie dlatego mogę zrozumieć gościa który wziął sobie fotkę wykonaną przez needlehole, jego fotki motórów bardzo misię
Oczywiście zrozumieć to jedno, ale tępić takie akcje też trzeba...
skasowany - Pon 13 Lip, 2009
Paweł_G napisał/a: | Zastanawiam się zawsze co skłania ludzi do dodawania coraz to nowych fotek robionych komórką odbitą od lustra, niedowartościowani są czy co? |
Masz prawie to samo w swoim awatarze
Ruslan, Kałasznikowa akurat nie miałem pod ręką więc pozostało zrobić se zdjęcie z aparatem
Dzieki za zainteresowanie. Juz odpowiadam Fotka byla zrobiona na zlocie w Bagiczu. Przedstawia jadacego faceta na Suzuki GSX-R, oczywiscie na tylnim kole ;d Zdjecie jest zamieszczone na stronie kolobrzeg24.pl, dla zainteresowanych moge je pokazac ale jak wroce do domu bo odpisuje z tel. Nie zdziwiloby mnie, gdyby to byl kierowca tego motoru, ale na jego nieszczescie kierowce znam i on nim nie jest ;D Glownie rozchodzi sie nie o publikacje, a o usuniecie mojego podpisu w chamski sposob, stempelkiem w PS tak ze widac ;D Trafilem na nie zupelnie przypadkiem, bo ma je ustawione jako..Glowne! Napisze mu wieczorem, o sprawie bede informowal w tym watku
|
|