forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Prawa Autorskie

needlehole - Pon 13 Lip, 2009
Temat postu: Prawa Autorskie
Współpracuję z portalem internetowym www.kolobrzeg24.pl. Są tam zamieszczone moje galerie z różnych zlotów i spotów motoryzacyjnych. Wszystkie zdjęcia są podpisane. Zauważyłem, że wiele osób dodaje sobie moje zdjęcia do galerii na portalu nasza-klasa.pl. Jeśli są one dodane z podpisem, to nic się nie dzieje. Dziś jednak miarka się przebrała. Jakiś facet chamsko wyretuszował mój podpis i dodał sobie do galerii. Jak mogę na to zareagowac?
MC - Pon 13 Lip, 2009

Powiadom portal o kradziezy zdjecia. Wyslij mu wezwanie do zaplaty za uzywanie nieswojego zdjecia i zadanie przywrocenia jego wersji oryginalnej. Pozniej wg. mnie pozostaje tylko sad. I najlepiej jeszcze zrobic jakiegos screena pokazujacego jego dzialanie.

O screenie już pomyślałem wcześniej i oczywiście go zrobiłem. Jakiej zapłaty mogę żądac?
Paweł_G - Pon 13 Lip, 2009

Zasadniczo za bez umowne korzystanie ze zdjęcia możesz żądać dowolnej zapłaty lecz oparłbym się na zenniku ZPAF-u lub podobnym. Myślę że za jedno zdjęcie 100 zł będzie na tyle odstraszającą sumą że facet (baba? :P ) odpuści.
Baku - Pon 13 Lip, 2009

Takiej, na ile wycenisz swoje zdjęcie. Tylko pamiętaj, do 250 zł to jest wykroczenie i żadna policja nie będzie chciała tu pomóc. Tzn. spiszą i zapomną w najlepszym wypadku.
Zdecydowanie najlepiej od razu powiadomić portal - powinni natychmiast zdjąć zdjęcie a jak nie to postraszyć ustawą o ochronie własności intelektualnej a także ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Zwykle kilka paragrafów i większość tzw. "osób odpowiedzialnych" ma galaretę w majtkach.

A czy pod artykułem gdzie są moje zdjęcia musi byc podpis o tym, że wykorzystywanie zdjęc bez zgody autora jest karalne?
MC - Pon 13 Lip, 2009

Nie.
komor - Pon 13 Lip, 2009

needlehole, a tak z ciekawości, to jakie rodzaju zdjęcia z portalu newsowego ludzie chcą sobie wrzucać na NK? Te Twoje motory czy coś innego? Bo tak się zastanawiam na cholerę komuś w swojej galerii NK czyjeś zdjęcia. :???:
Monastor - Pon 13 Lip, 2009

komor, wiesz jak to jest. Ktoś zostanie uwieczniony na motorze i chce sobie dodac fotkę do profilu na NK. Moje zdjęcia ligi amatorskiej siatkówki też tam od czasu do czasu trafiają, ale nie robię z tego afery, zwłaszcza że nie biorę za zdjęcia pieniędzy, a podpis zazwyczaj zostaje.
komor - Pon 13 Lip, 2009

No jak na motorze to rozumiem. :) Ciekawi mnie jeszcze jak kolega needlehole trafia potem w NK na te zdjęcia. Stały monitoring? :cool:
zug - Pon 13 Lip, 2009

komor napisał/a:
jak kolega needlehole trafia potem w NK na te zdjęcia. Stały monitoring?

to jest dobre pytane :razz:
no właśnie jak ? :cool:

W sumie jakby napisać no NK o zbanowanie takiego delikwenta to by pewnie bardzo cierpiał, wszak jego ekschibicjonistyczne ego nie mogłoby przez jakiś czas ukazać znajomym jaki to on jest super i w ogóle bo ma fajne zdjęcie na motorze. Zastanawiam się zawsze co skłania ludzi do dodawania coraz to nowych fotek robionych komórką odbitą od lustra, niedowartościowani są czy co?
MasterB - Pon 13 Lip, 2009

Paweł_G napisał/a:
Zastanawiam się zawsze co skłania ludzi do dodawania coraz to nowych fotek robionych komórką odbitą od lustra, niedowartościowani są czy co?

No właśnie dlatego mogę zrozumieć gościa który wziął sobie fotkę wykonaną przez needlehole, jego fotki motórów bardzo misię :wink:
Oczywiście zrozumieć to jedno, ale tępić takie akcje też trzeba...

skasowany - Pon 13 Lip, 2009

Paweł_G napisał/a:
Zastanawiam się zawsze co skłania ludzi do dodawania coraz to nowych fotek robionych komórką odbitą od lustra, niedowartościowani są czy co?

Masz prawie to samo w swoim awatarze :wink: :razz:

Ruslan, Kałasznikowa akurat nie miałem pod ręką więc pozostało zrobić se zdjęcie z aparatem :razz:

Dzieki za zainteresowanie. Juz odpowiadam ;) Fotka byla zrobiona na zlocie w Bagiczu. Przedstawia jadacego faceta na Suzuki GSX-R, oczywiscie na tylnim kole ;d Zdjecie jest zamieszczone na stronie kolobrzeg24.pl, dla zainteresowanych moge je pokazac ale jak wroce do domu bo odpisuje z tel. Nie zdziwiloby mnie, gdyby to byl kierowca tego motoru, ale na jego nieszczescie kierowce znam i on nim nie jest ;D Glownie rozchodzi sie nie o publikacje, a o usuniecie mojego podpisu w chamski sposob, stempelkiem w PS tak ze widac ;D Trafilem na nie zupelnie przypadkiem, bo ma je ustawione jako..Glowne! Napisze mu wieczorem, o sprawie bede informowal w tym watku ;)