forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - Canon EXTENSION TUBE EF 25 II

orbs - Pon 13 Lip, 2009
Temat postu: Canon EXTENSION TUBE EF 25 II
Witam,

Jak myślicie jakich efektów mógłbym się
spodziewać po zastosowaniu tego pierścienia
z obiektywem 50 / 1.4 chodzi mi o powiększenie,
Czy byłbym w stanie zrobić zdjęcie małym
przedmiotom wielkości 1,5 cm?

jak blisko będę mógł podejść do obiektu?
czy ten pierścień współpracuje z sigmą 28-75 macro?

Muszę sfocic małe duperelki i Sigma macro jest
za słaba. Może jest jakieś tańsze rozwiązanie niż
kupowanie nowego szkła macro, a jeśli nie ma
innego rozwiązania, to jakie szkło polecacie?

ak sprawowałby sie z 5D ten obiektyw:

Canon EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM

a może ten?

Canon EF 50mm f/2.5

który lepszy? czy lepiej wziąć pierścień?

pozdrawiam

?

B o g d a n - Pon 13 Lip, 2009

orbs napisał/a:
Jak myślicie jakich efektów mógłbym się
spodziewać

Pytanie zasadnicze - jakiej wielkości masz matrycę w aparacie?

Monastor - Pon 13 Lip, 2009

orbs napisał/a:

Ten obiektyw nie kryje pełnej klatki. Nie nadaje się w ogóle do 5D.

orbs - Pon 13 Lip, 2009

canon 5D

[ Dodano: Pon 13 Lip, 2009 12:25 ]
Monastor napisał/a:
orbs napisał/a:

Ten obiektyw nie kryje pełnej klatki. Nie nadaje się w ogóle do 5D.

tak zauważyłem po czasie literkę S, a co z tym pierścieniem
i 50 / 1.4? albo ze sigmą ?

orbs napisał/a:

Widzę, że pisałem w tym samym czasie co Ty poprawiałeś swego posta.

Obiektywu EF-S wogóle nie wepniesz do 5D!

orbs napisał/a:
Canon EF 50mm f/2.5

Ten juz tak.

orbs - Pon 13 Lip, 2009

no tak , ale ciekawe jaki efekt dałoby założenie
pierścienia do zwykłego 50/1.4 albo do tej
Sigmy 28-75 macro, bo takie mam i może by
"stykło" ... ?

MasterB - Pon 13 Lip, 2009

orbs,
Ja dodam tylko, że do 5D nie podepniesz obiektywu EF-S. Pozostają jedynie EF.
Nie wiem za bardzo co chcesz fotografować, ale jest kilka patentów na "darmowe" makro. Na przykład pierścień odwrotnego mocowania i Helios 44M nakręcony na Twoje 50 1.4 (w jednym z wątków Mavierk daje tutorial jak zrobić z Heliosa soczewkę +8D).

orbs - Pon 13 Lip, 2009

tak ale potrzebuje to dosyć szybko i nie mam
czasu na kupowanie i szukanie heliosów,

musze zrobić zdjęcie obiektom wielkości paznokcia
i troszkę większym.

orbs napisał/a:
ciekawe jaki efekt dałoby założenie
pierścienia do zwykłego 50/1.4

Moge to sprawdzić, jak dojadę do domu. Tak na szybko, to cudów nie uzyskasz, choć powinieneś mieć średnio odwzorowanie ok. 1 : 1,6

orbs - Pon 13 Lip, 2009

byłbym bardzo wdzięczny - dziękuję!

orbs, dla przykładu wezmę Canona 50/1.4
Analogicznie możesz liczyc dla każdego innego szkła.

1:6.5 (czyli jego skala odwzorowania dla minimalnej odległości ostrzenia) to w przybliżeniu powiększenie 0,15
Obraz obiektu na matrycy przy minimalnej odległości ostrzenia będzie miał 0,15 faktycznych rozmiarów obiektu.

Korzystasz z tego i podstawiasz do wzoru:

x/50=0,15 (x to szukana odległośc obiektywu od matrycy, 50 to ogniskowa obiektywu, a 0,15 maksymalne powiększenie).

x = 7,5 mm
Tę odległośc chcemy zwiększyc przy pomocy pierścieni.

Im dłuższy pierścień, tym większe powiększenie.
Dodajmy takie 20 mm.

x2 = 27,5 mm

27,5/50 = y
y= 0,55 czyli w okolicach 1:1,8
Nie wiem jak to się ma do powiększenia tej sigmy bo nie słyszałem o takim obiektywie jak Sigma 28-75. Kojarzę Tamrona o takiej ogniskowej i Sigmy 28-70

Monastor napisał/a:
x/50=0,15
Skąd Ty ten wzór wziąłeś? Odległość obiektywu od matrycy - 7,5 mm? Lustro by sie nie zmieściło. :neutral:

B o g d a n, nie chodziło mi o faktyczną odległośc, a o jej zmianę przy osiąganiu minimalnej odległości ostrzenia. W praktyce będzie to chyba odległośc od bagnetu. Z drugiej strony niektóre szkła sięgają wyraźnie głębiej niż bagnet (stąd nie podepniemy TC do takiego 70-300 IS), więc przypuszczam, że jest to odległośc od pewnego położenia neutralnego. Nie znalazłem niestety jasnego opisu. W hameryce określają to jako "built-in extension"

Monastor napisał/a:
tfu, przejęzyczenie oczywiście. Chodzi o bagnet.
Odległość końca bagnetu od matrycy też to nie może być, ale jakaś STAŁA wyrażona w milimetrach już tak. Dalej obliczenia uwzględniające dodatkowa odległość, wydają się OK bo wynik zbliżony do pawdy. :wink:

B o g d a n, po chwili zastanowienia edytowałem zanim odpisałeś.
Wzór znalazłem na kilku zagranicznych forach. Wydaje się sensowny.

Najlepiej jeśli wypowie się palindrom.

orbs napisał/a:
no tak , ale ciekawe jaki efekt dałoby założenie
pierścienia do zwykłego 50/1.4

Sprawę rozwiązuje sam Canon, podając na stronie powiększenia z pierścieniami 12 i 25 mm:
http://www.canon.pl/For_H...dex.asp?specs=1

Dla 12mm uzyskać możemy od 0,39 - 0,24
Dla 25mm uzyskać możemy od 0,68 - 0,53, czyli już zupełnie przyzwoicie, licząc w proporcjach, daje to zakres od 1:1,47 do 1:1,89

[ Dodano: Pon 13 Lip, 2009 13:30 ]
orbs napisał/a:
Canon EF 50mm f/2.5

Jeśli w tym wariancie, to sam obiektyw ma odwzorowanie 0,5, czyli 1:2. Do tego jak dołożych pierścień 25 mm to wygląda jeszcze lepiej, bo daje to odwzorowanie od 1,04 do 0,54 , czyli w proporcjach 1:0,96 do 1:1,85

Jeszcze inne wariant, to zakup:EF 100mm f/2.8 Macro USM z odwzorowaniem 1:1 a z Twoim pierścieniem daje to od 1:0,72 do 1:3,85

orbs,

Jeśli potrzebujesz natychmiast zrobić kilka zdjęć makro to udaj się do sigmy pro centrum i wypożycz Sigmę 105 mm f/2.8 EX DG Macro... Jeśli to ma być rozwiązanie na dłużej, to faktycznie pierścienie są dosyć tanie.

MasterB napisał/a:
pierścienie są dosyć tanie
Aż tak tanie niestety nie są.
Canon Extension Tube EF 25 II pierścień pośredni kosztuje od 600 do 700 zł.

B o g d a n, czyli tyle co zestaw 3 pierścieni Kenko. Co jak co, ale pierścienie chyba się aż tak od siebie nie różnią między producentami.

Zestaw pierścieni Kenko można dostać za ok. 500zł
komor - Pon 13 Lip, 2009

Monastor, nie znasz się. Pierścienie Canona na pewno dają lepszą plastykę niż kundelki Kenko. :)
orbs - Pon 13 Lip, 2009

znalazłem fajne porównanie właśnie ze szkłem
50 / 1.4

http://www.aperture.ro/in...xtension-tubes/

także "kenko pany" ! :)

pozdrawiam

MM - Pon 13 Lip, 2009

komor napisał/a:
Monastor, nie znasz się. Pierścienie Canona na pewno dają lepszą plastykę niż kundelki Kenko. :)

Mod a się nie zna :razz:
Mam 50/1.4, mam te pierścienie Kenko. Zabawa jest przednia. Bardzo opłaca się to mieć w Canonie. Mamy różne kombinacje pierścieni na różne okazje. Finansowo i praktycznie Kenko jest dużo bardziej opłacalnym zakupem niż pierścienie Canona. Wykonanie wystarczająco solidne, przenoszą pełną automatykę.

orbs, dobry wybór. Będziesz zadowolony :)

komor, dziwne rzeczy opowiadasz. Pierścienie Kenko, Canona, praktycznie bez różnicy, tylko za te drugie trzeba ostro przepłacic. Ważne żeby nie brac do ręki pierścieni Sony. Te podobno robią straszną kaszankę ze zdjęc, poza tym skrzypią przy nakręcaniu i są powleczone jakąś parzącą farbą. Są też strasznie brzydkie :wink:
Na szczęście i tak nie pasują do aparatu kolegi orbs :)

mavierk - Pon 13 Lip, 2009

MM, Monastor, że też nie załapaliście ironii.. lol :D

mavierk, jedyną osobą, która tu ironii nie załapała jesteś Ty :zalamany:
MM - Pon 13 Lip, 2009

Monastor napisał/a:
mavierk, jedyną osobą, która tu ironii nie załapała jesteś Ty :zalamany:
...Głupi cz z Policji?

:twisted: Zapytaj, zapytaj. Trafisz na mnie i spędzisz 48h bez paska i sznurowadeł :twisted: :lol:

goltar - Pon 13 Lip, 2009

:smile: Panowie na temat...
komor - Pon 13 Lip, 2009

:) No to ja na temat w takim razie.

MM napisał/a:
Mam 50/1.4, mam te pierścienie Kenko. Zabawa jest przednia

A mając setkę makro jest sens kupić jakieś pierścienie Kenko? Dostanę pewnie większe powiększenie, ale czy GO nie stanie się tak masakrycznie mała, że nie ma to sensu? No i jaka minimalna odległość ostrzenia. Ktoś próbował?

komor, jest sens. Widziałem fajne zdjęcia z takiego zestawu. GO jest bardzo mała, ale da się z tym pracowac.

Przykład: http://buleria.deviantart.com/art/ants-66851337
350D + Canon 100/2.8 + 68 mm pierścieni

Zastanów się ewentualnie nad mieszkiem. Pozwoli na większe powiększenia i na ich płynniejsze regulowanie. Trudno dostac mieszek przenoszący AF i przysłonę, do tego są one drogie, ale ponoc nietrudno samemu zmodyfikowac normalny mieszek.

komor napisał/a:
A mając setkę makro jest sens kupić jakieś pierścienie Kenko? Dostanę pewnie większe powiększenie, ale czy GO nie stanie się tak masakrycznie mała, że nie ma to sensu? No i jaka minimalna odległość ostrzenia. Ktoś próbował?
wyniki z sto piątek czy sześćdziesiątek macro z 17-20mm pierścieniami pośrednimi zawsze uważałem za godne uwagi :) No i głębia nie jest za mała - często nawet 1mm wystarcza, tylko trzeba ją dobrze ułożyć.. :)

Monastor, pewnie wystarczy dorzucić dandeliona na mieszek, żeby tylko potwierdzenie ostrości było, bo AF w takich skrajnych warunkach i tak się nie nada :)

mavierk, bardziej chodzi o przysłonę i jej domknięcie. U Cwanona trzeba elektronicznie :P
komor - Pon 13 Lip, 2009

Monastor, zdjęcie mrówek masakryczne. Obawiam się jednak, że umiejętności i czas ogromny, biorąc pod uwagę szybkość poruszania się mrówek. Nie wiem jak mocno trzeba je schłodzić i czym (azotem? :D ) żeby odpowiednio zwolniły. Jak pamiętam swoje próby to to nawet błysk lampy nie zawsze je do końca zamraża, a po domknięciu przysłony to dopiero…

Generalnie interesuje mnie co się dzieje z GO po podpięciu pierścieni – czy zmniejsza się automatycznie? Bo setka makro ustawiona na 1:1 i tak jest jest już trudna jak pewnie się zgodzisz – na f/8 dopiero zaczyna się zabawa, a kończy już się światło :)

komor, zgodzę się. Gdyby temat był łatwy to każdy by rzucał takimi zdjęciami :)

Co do lampy. Aż dziwne się to wydaje. Na jakiej mocy błyskasz i na ile doświetlasz lampą, a na ile zastanym? Z drugiej strony mrówki są całkiem szybkie, a na takim zdjęciu nawet najmniejszy ruch wydaje się spory.

Monastor napisał/a:
mavierk, bardziej chodzi o przysłonę i jej domknięcie. U Cwanona trzeba elektronicznie :P
no tak... cwanon :mrgreen:

komor napisał/a:
Generalnie interesuje mnie co się dzieje z GO po podpięciu pierścieni – czy zmniejsza się automatycznie?
niestety głębia ostrości zależy wtedy od skali odwzorowania, im większa skala, tym mniejsza głębia :)
komor - Wto 14 Lip, 2009

Monastor napisał/a:
o do lampy. Aż dziwne się to wydaje. Na jakiej mocy błyskasz i na ile doświetlasz lampą, a na ile zastanym? Z drugiej strony mrówki są całkiem szybkie, a na takim zdjęciu nawet najmniejszy ruch wydaje się spory.

Próbowałem kiedyś, jak jeszcze nie znałem zależności rządzących lampą błyskową, wtedy chyba używałem 380 EX ze stopki na body. Ponieważ ta lampa pracuje tylko w TTL to nie wiem jaka była moc, ale na zdjęciach dużych mrówek w lesie ciężko było utrafić na takie nierozmyte. Udział światła zastanego nie był raczej duży.

Wczoraj znowu byłem na łące (wreszcie) ale używałem tylko zastanego (zachód słońca + blenda) i na czasach 1/200…1/250 małe mrówki opiekujące się mszycami :) wyszły OK, jeśli chodzi o rozmycie.

Ale pamiętam jeszcze inną starszą sytuację, kiedy też coś wychodziło nie tak. Generalnie zależy chyba od mrówek (gatunek) i ich stanu aktywności, jak sądzę.