|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Olympus E-520 + Zuiko Digital 14-54 mm f/2.8-3.5
rotarski - Pon 13 Lip, 2009 Temat postu: Olympus E-520 + Zuiko Digital 14-54 mm f/2.8-3.5 Witam,
niebawem zamierzam kupić lustrzankę, zależy mi na względnej uniwersalności zestawu Przede wszystkim będę fotografował przedmioty o wielkości od kilku do kilkunastu centymetrów (na potrzeby aukcji internetowych), ale chciałbym też czasem zrobić fotkę rodzinną, itp. Z powodów ekonomicznych mój wybór padł na Olympusa E520 z kitowym obiektywem (14-42), ale po lekturze kilku recenzji zdecydowałem (?) się na zakup zestawu Olympus E-520 + Zuiko Digital 14-54 mm f/2.8-3.5 no i zrobiło się trochę drożej. Ponieważ spotkałem się z niezbyt pochlebnymi opiniami na temat systemu 4/3, mam kilka pytań:
zostać przy tym wyborze, czy też zdecydować się na inny system?
czy warto dopłacić do ZD 14-54 ponad 2000 zł? (koszt E-520 + ob. 14-42mm - 1879 zł a E-520 + ob. 14-54mm - ok 4000 zł)
Budżet to ok 4000zł + ok 600zł które chcę przeznaczyc na grip, dodatkowy akumulator, kartę pamięci, itp.
W grę wchodzi wyłącznie sprzęt nowy, w najblizszym czasie nie będę go rozbudowywał.
Będę wdzięczny za sugestie.
komor - Pon 13 Lip, 2009
Może zamiast dokładać do droższego zooma to weź zestaw z tańszym, a do tego niedrogi Olympus Zuiko Digital 35 mm f/3.5 Macro, który nada się akurat do focenia małych przedmiotów? Zobaczymy co napiszą użytkownicy Olka, jak natkną się na ten wątek.
Wujek_Pstrykacz - Wto 14 Lip, 2009
Ale 14-54 to bardzo dobry obiektyw i warto do niego zainwestować, natomiast stałka 35 to już inny temat, przyszłościowy dla kolegi Rotarski
lupo57 - Wto 14 Lip, 2009
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Ale 14-54 to bardzo dobry obiektyw i warto do niego zainwestować, natomiast stałka 35 to już inny temat, przyszłościowy dla kolegi Rotarski |
wujek dobrze prawi tym bardziej że ma to też być zestaw uniwersalny którym obfoci spokojnie rodzinne fotki
Groni - Wto 14 Lip, 2009
Mam od ponad roku zestawik 520+ 14-54 + karty pamięci ...+ to co akurat teraz Ciebie nie zainteresuje.
Spokojnie ci wystarczy do tego zastosowania z pewną uwagą i radą : dokup sobie zewnętrzną lampę - bardziej czasowo zaboli jej niemanie w tym "uniwersaliźmie" jak brak statywu.
A jeśli chodzi o uniwersalnośc to i małe, i śluby, i co tam jeszcze chcesz co akurat zauważyłeś.
To najbardziej optymalny wybór w tej firmie do tego do czego chcesz.
Inne rozwinięcia i kierunki to już pod kątem powiedzmy specjalizacji do makro czy ptakowej czy...co tam jeszcze.
Ale tutaj już lepiej rozpatrywac też inne firmy.
W kwestii uniwersalności-ceny-jakości sprzetu olympus jak dotąd nie ma konkurencji.
lukasz3k - Sro 15 Lip, 2009
Na Twoim miejscu zainteresował bym się raczej E-620 bez porównania lepszy AF,obracany wyświetlacz, lepszy wizjer, mikro regulacja AF sprawia że sprzęt jest jeszcze bardziej uniwersalny. A cena podobna http://www.fotobis.net.pl...details&id=8888
rotarski - Sro 15 Lip, 2009
Rzeczywiście cena tip-top, dzięki za link. Dziękuję także za pozostałe odpowiedzi na moje dylematy. Ciągle jeszcze zastanawiam się nad innym systemem, w sumie jeśli okaże się ż warto, to zainwestuję do ok 5000zł. Widzę że za tę kwotę mógłbym pomyśleć o CANON EOS 50D + SIGMA 18-50mm F2.8-4.5 DC OS HSM lub NIKON D90 + Sigma 18-50 F2.8-4.5 DC OS HSM. Jak ten sprzęt ma się do E620+14-54? Może powinienem dodać, że moje zainteresowanie fotografią nie ogranicza się jedynie do fotek na potrzeby aukcji, bo tak można wywnioskować z mojego pierwszego pytania, lubię fotografować ludzi, zwierzęta, naturę i w tym kontekscie pytam o porównanie powyższych systemów.
Dzięki.
lupo57 - Sro 15 Lip, 2009
ja osobiście skłaniałbym się do C50D + sigma 17-70mm F2.8-4.5 DC MACRO
Kamcio649 - Sro 15 Lip, 2009
No ja też był bym za C50D tylko jego cena trochę za duża chyba
A jesli nie to jak najbardziej C50D
Groni - Czw 16 Lip, 2009
Na tym forum wiekszośc będzie optowała za canonem,niektórzy wręcz fanatycznie.
Co zresztą i tu widac.
|
|