forum.optyczne.pl

Cyfrowe kompakty - Co mam wybrać, canon a 640, czy a710

ANKA - Sro 07 Mar, 2007
Temat postu: Co mam wybrać, canon a 640, czy a710
Zastanawiam się nad kupnem aparatu, biorę pod uwagę A640 i A710, w tym pierwszym nie ma stabilizatora obrazu, ale niewiem na ile to jest uciążliwe i jaka jest różnica między rozmiarami matrycy 1/1,8, i 1/2,5, która z nich jest lepsza i jak to rozumieć?
vip321 - Nie 11 Mar, 2007

Ja wybrał bym 710 is Jest moim zdaniem najlepszy. No pixeli ma mnie bo 7,1 a nie 10. Lecz ma większy zoom optyczny 6x gdzie cannon 640 ma 3x. No i 710 ma lepszą jakość zdjęć, co prawda minimalna ale zawsze.
krzysiek - Nie 11 Mar, 2007

Zdecydowanie większa uciecha będzie przy użytkowaniu A710 IS.
AdamAGP - Nie 11 Mar, 2007

1/1,8" jest większa niż 1/2,5". Im większa tym lepiej, ale też nie powinna być przepchana pikselami. Ilość pikesli powinna być dopasowana do rozmiaru matrycy. Im więcej pikseli na małej matrycy, tym więcej szumów, chociaż producenci niwelują je softami i nowymi technologiami. Matryce w aparatach
ANKA - Nie 11 Mar, 2007
Temat postu: Co mam wybrać, canon a 640, czy a710
Dziękuję serdecznie za odpowiedzi. Szczerze przyznam, że jak ktoś niezna się na tym, to ciężko się połapać w tych cyferkach, pomimo tego że poczytałam troszeczkę, nic mi to nie wyjaśniło, więc jeśli ktoś chciałby jeszcze coś dodać od siebie, będę wdzięczna.
AdamAGP - Nie 11 Mar, 2007

Lepsza matryca moim zdaniem jest w 640 bo większa (chodzi o wymiary nie piksele). Poziom szumów prawdopodobnie będzie podobny w obydwu aparatach i myślę, że nie będzie Ci przeszkadzał (no może na wyższych ISO), a pikselami się nie kieruj. Przy czym nie mówię, że A640 jest lepszy bo życiu go w rękach nie miałem.
ANKA - Pon 12 Mar, 2007

Z tego co się oriętuję, między tymi aparatami jest w sumie niewielka różnica, ale nigdzie nie mogę znaleść porównania. Są opisy jednego i drugiego, ale między sobą nie są porównywane. Wydaje mi się że najgorszenie są i jestem za 6xx lecz niewiem jak z tym brakiem stabilizacji czy rodzinka sobie poradzi i nie wyjdzie z robienia zdjęć mydło, aparat ma być dla młodzieży, bo ja swojego im nie daje( kocham swoją lustrzanke)
AdamAGP - Pon 12 Mar, 2007

No, stabilizacja się może przydać, tym bardziej w lekkim aparacie.