|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Nikon 10x50 EX a korekcja dioptrażu - problem?
Sparrov - Pon 20 Lip, 2009 Temat postu: Nikon 10x50 EX a korekcja dioptrażu - problem? Witam.
Posiadam dwie lornetki Nikona. EX 10x50 CF do astro i przyrody oraz EX 8x40 CF przyrodnicza i turystyczna.
W modelu 10x50 zauważyłem pewną zastanawiającą rzecz związaną z korekcją wady wzroku poprzez pierścień dioptrażu. Przed pierwszymi obserwacjami, zgodnie z instrukcją, ustawiłem ostrość centralną regulacją oraz wprowadziłem korekcję pierścieniem na prawym okularze. Nie wiem jaka jest wielkość wprowadzonej korekcji ponieważ nie ma wartości na skali, ale mniejsza z tym. Wyszła mi korekcja w połowie pomiędzy 0 a symbolem +. Podczas obserwacji pojawia się dziwna rzecz. Mianowicie, czasami aby wyrównać ostrość obrazu pomiędzy okularami muszę zwiększyć korekcję do symbolu +. Za jakiś czas wracam po poprzedniego ustawienia ażeby obraz był całkowicie ostry.
Nie wiem czy to kwestia zmęczenia oczu, muszli ocznej, ułożenia lornetki w stosunku do oczu? Różna odległość obserwowanych obiektów raczej odpada (zgodnie z zasadami optyki). Modelu EX 8x40 nie miałem jeszcze na tyle długo w terenie żeby przetestować ją pod tym kątem.
Czy ktoś ma pomysł w czym jest problem? Może ktoś z użytkowników spotkał się z czymś podobnym. Czy to kwestia lornetki czy też może jakiejś wady która podlega reklamacji?
proszę o pomoc.
pozdrawiam
Przemek
Miszka - Pon 20 Lip, 2009
Niestety ten problem z ustawieniem dioptrii jest opisywany w przypadku NIKONA EX 10x50 jako typowy. Sam mam ten model i ten sam problem. Mimo niepodważalnych zalet (w tej klasie cenowej trudno o lepsze właściwości optyczne - sam się przekonałem) idą one w parze z "chińską" niesolidnością. Prawdopodobnie na skutek większych wstrząsów, nacisku itd. dioptrię trzeba dość często poprawiać. Tak też twierdzą na forach inni użytkownicy.
Pozdrawiam.
Santre - Pon 20 Lip, 2009
RÓWNIEŻ ZALEŻY TO OD KONKRETNEGO EGZEMPLARZA, JA SWÓJ UŻYTKUJE OD OK. 1,5 ROKU I JESTEM BAAARDZO ZADOWOLONY, OSTATNIO PORÓWNYWAŁEM Z DELTĄ 10X56 TITANIUM I MÓJ NIKON ZDECYDOWANIE ( JEST TO OCZYWIŚCIE MOJA SUBIEKTYWNA OCENA) WYGRAŁ POJEDYNEK . DELTA POWRÓCIŁA DO SKLEPU A POCZCIWY NIKONEK ZOSTANIE ZE MNĄ DO PÓŻNEJ STAROŚCI .
goltar - Wto 21 Lip, 2009
Santre proszę bez wielkich liter na przyszłość.
|
|