forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon 500d - inwestycja warta ceny?

Razmes - Czw 23 Lip, 2009
Temat postu: Canon 500d - inwestycja warta ceny?
Witam wszystkich. :smile:
Z fotografia amatorska mam do czynienia od okolo 5 lat. Do tej pory poslugiwalem sie wylacznie cyfrowymi kompaktami. Chcialbym sprobowac swoich sil z optyka. Aktualnie przebywam na wakacjach w USA i ceny tutaj sa bardzo przyzwoite, jezeli chodzi o sprzet elektroniczny.
Upatrzylem sobie nawet model Canon 500d, jak dla mnie marzenie, do tego dwa szkielka IS 18-55mm i 55-250mm. Zestawik zamyka sie w granicy 1060$, to jest juz takie moje maksimum cenowe.
Obiekty, ktore fotografuje to krajobrazy przyrodnicze, zwierzeta, zabudowa miejska, rzadziej portrety/sesje zdjeciowe (aczkolwiek tez mi sie zdarzaja).
W zasadzie czytajac tematy odnosnie innych modeli nie doszukalem sie widocznej roznicy w jakosci zdjec (nie jestem ekspertem w tej dziedzinie). Kusi mnie tylko mozliwosc nagrywania filmikow w HD (dzwiek moze i nie bedzie jakis powalajacy, ale zawsze cos). Wiem, ze aparat sluzy do robienia zdjec, a opcja nagrywania filmow to raczej tylko dodatek, nie mniej jednak nie moge sie zdecydowac. Kupic inny model/zmienic producenta, czy moze dac sobie spokoj z tym HD i skupic sie glownie na zdjeciach :?: .
Prosilbym o pomoc forumowiczow
Z gory wielkie dzieki :smile:

alsimair - Czw 23 Lip, 2009

Albo daj sobie spokój z filmami, bo w lustrzankach póki co nie jest to najlepiej rozwiązane, albo patrz bardziej w kierunku zaawansowanych kompaktów. Najlepiej "kręcącym" aparatem jest obecnie Panasonic Lumix GH1, ale to już dwukrotnie większy wydatek.
Moja rada - skup się na zdjęciach. Później, jeśli bardzo będzie Ci tych filmów brakować, możesz dokupić całkiem niezłą kamerę cyfrową za rozsądne pieniądze.

Canon 500D to świetny aparat no i filmy kręci, po prostu nie radzi sobie z tym tak dobrze jak kompakty/GH1/kamery.

goltar - Czw 23 Lip, 2009

Razmes zmień sobie w profilu płeć...
B o g d a n - Czw 23 Lip, 2009

Razmes napisał/a:
Upatrzylem sobie nawet model Canon 500d, jak dla mnie marzenie, do tego dwa szkielka IS 18-55mm i 55-250mm.

Zestaw, nad którym się zastanawiasz ma w zasadzie dwie wady:
1. cena, cena, cena (bynajmniej samego korpusu aparatu)
2. jakość obiektywów w zestawie

poza tym jako zestaw startowy jest warty zainteresowania. Ja na Twoim miejscu bym go kupił, bo w stanach jest dużo taniej, nauczył się wiciągnąć z niego tyle, ile się da.
Jak juz stwierdzisz, że np. jakość zdjęć Cię nie zadawala, to wtedy zakupisz inne, lepsze obiektywy. Dobre szkła (np. 17-55 IS USM + 70-200L) w zakresie od 18 do 200 mm kosztują już (bynajmniej w polsce) 2 razy tyle co sam aparat.

Jeśli nie możesz przekroczyć tego 1 tyś $, to zestaw na początek, powinien dac Ci sporo frajdy. :wink:

Razmes - Czw 23 Lip, 2009

Dzieki... zmienilem...

A wracajac do tematu, a jezeli by odrzucic te nieszczesna mozliwosc krecenia HD, to jaki aparat i jakie szkla byscie mi polecili do tej kwoty (biorac pod uwage, ze jestem amatorem w kwestii optyki)? Taki zestaw uniwersalny na wycieczke, spacer czy do domu...

B o g d a n - Czw 23 Lip, 2009

Razmes napisał/a:
jezeli by odrzucic te nieszczesna mozliwosc krecenia HD

Dlaczego od razu 'nieszczęsne'. Jak już są w 500D, to niech będą. Według mnie warto się tym pobawić. Sam kiedyś kreciłem Canonem Pro1 i fajnie to wspominam.

Razmes napisał/a:
Taki zestaw uniwersalny na wycieczke, spacer czy do domu...

Nie rezygnowałbym na Twoim miejscu z 500D. To najnowszy model o bardzo dobrych własciwaściach. Może na poczatek sprawdź jego cenę z obiektywem Canona 17-85 IS USM. Myslę, że w tysiącu $ się zmieścisz.

Tranquilizer - Czw 23 Lip, 2009

Razmes napisał/a:
Dzieki... zmienilem...

A wracajac do tematu, a jezeli by odrzucic te nieszczesna mozliwosc krecenia HD, to jaki aparat i jakie szkla byscie mi polecili do tej kwoty (biorac pod uwage, ze jestem amatorem w kwestii optyki)? Taki zestaw uniwersalny na wycieczke, spacer czy do domu...

A nie lepiej kupić jakiś starszy model np C40D albo 400/450D a za resztę dokupić do tego jakieś dobre szkło ?

Sejthan - Czw 23 Lip, 2009

500d się rzeczywiście nie opłaca :) A szkła ... dopóki nie będziesz miał Lki albo chociaż EX Sigmy to możesz nie wierzyć tak jak ja :P

Za 3 - 4 tysiące to można 40d i do tego jakiś "wzmocniony" kit spacerowy jak Sigmy 17-70, 18-50 f/2.8 EX (ten co ja mam), Tamron 17-50 itp itd. Zestaw szkieł, o którym pisałeś wcześniej miałem, zamieniłem i jestem teraz szczęśliwym człowiekiem, który nigdy więcej nie kupi taniego szkła :twisted:

Podsumowując: to i tak Ty robisz zdjęcia, a nie aparat. Lepsze narzędzia tylko pozwalają lepiej korzystać z umiejętności :wink:

B o g d a n - Sob 01 Sie, 2009

Sejthan napisał/a:
500d się rzeczywiście nie opłaca

Dość radykalne i niczym nie uzasadnione stwierdzenie.

kozidron - Sob 01 Sie, 2009

B o g d a n napisał/a:
Sejthan napisał/a:
500d się rzeczywiście nie opłaca

Dość radykalne i niczym nie uzasadnione stwierdzenie.

nie !

500D ~około 2900
40D ~około 2900

chyba nie trzeba wyłuszczać różnic między tymi modelami....i nie widzę w tym nic radykalnego.

razthaman - Sob 01 Sie, 2009

poważnie, przy tych cenach niewiele przemawia za 500D, ja bym brał 40stkę
007areka - Nie 02 Sie, 2009

...ja tez
jasiekcom - Nie 02 Sie, 2009

za przedmówcami różnica w cenie prawie żadna wiec wybrałbym 40d
Sunders - Nie 02 Sie, 2009

Razmes napisał/a:
Kusi mnie tylko mozliwosc nagrywania filmikow w HD

Skoro tak to bierz 500d. Ta opcja kręcenia filmów może się czasami przydać :???:
Razmes napisał/a:
moze dac sobie spokoj z tym HD i skupic sie glownie na zdjeciach .

Złota myśl :smile: Kręcić filmy lustrzanką można ze zbliżonym skutkiem do robienia zdjęć kamerą cyfrową. Gdyby to było takie dobre rozwiazanie nastąpiłaby pewnie unifikacja tych urządzeń-póki co lepiej kręcić filmy kamerą a zdjęcia robić lustrzanką :idea:
Podobnie jak poprzednicy wybrałbym 40d.

Razmes - Sro 05 Sie, 2009

500d z kitowym obiektywem 18-55 kosztuje 2400... W pierwszym poscie napisalem o zestawie z dwoma obiektywami...
a ten 40d za 2900 to samo body czy jakies szkielko tez sie znajdzie?

lupo57 - Sro 05 Sie, 2009

Razmes napisał/a:
500d z kitowym obiektywem 18-55 kosztuje 2400

a gdzie takie ceny???? mam nadzieję że nie wypadł z ciężarówki :twisted:

Sunders - Sro 05 Sie, 2009

Razmes napisał/a:
500d z kitowym obiektywem 18-55 kosztuje 2400...

Kupuj :smile:

kozidron - Czw 06 Sie, 2009

Razmes napisał/a:
500d z kitowym obiektywem 18-55 kosztuje 2400...

czy takie ceny są w usa...?

Razmes napisał/a:
a ten 40d za 2900 to samo body czy jakies szkielko tez sie znajdzie?

to raczej cena za samą puszkę.

B o g d a n - Czw 06 Sie, 2009

Razmes napisał/a:
Aktualnie przebywam na wakacjach w USA i ceny tutaj sa bardzo przyzwoite, jezeli chodzi o sprzet elektroniczny. Upatrzylem sobie nawet model Canon 500d, jak dla mnie marzenie, do tego dwa szkielka IS 18-55mm i 55-250mm. Zestawik zamyka sie w granicy 1060$, to jest juz takie moje maksimum cenowe.

Sam "kawałek" tego zestawu, czyli 500D + 18-55 IS, kupisz juz za 900 $, np. tutaj: http://www.bhphotovideo.c...1i_Digital.html
Do tego proponowałbym jednak Canon EF 70-200mm f/4.0L USM w cenie 600 $ ( http://www.bhphotovideo.c..._Autofocus.html ) i masz piękny zestaw.

A jeżeli nie to mowy 50D + 28-135 IS USM w cenie jedyne 1250 $ w tym samym sklepie: http://www.bhphotovideo.c...LR_Digital.html
Cena tego obiektywu w zestawie to tylko ok. 130 $ więc ja bym sie nie zastanawiał.
A dalej zobaczysz co Ci bardziej potrzebne, czy szeroki kąt, czy dłuższe tele. :wink:

Osobiście będąc w USA na Twoim miejscu kupiłbym ten drugi wariant w tym lub każdym innym sklepie.

Razmes - Czw 06 Sie, 2009

B o g d a n napisał/a:
Razmes napisał/a:
Aktualnie przebywam na wakacjach w USA i ceny tutaj sa bardzo przyzwoite, jezeli chodzi o sprzet elektroniczny. Upatrzylem sobie nawet model Canon 500d, jak dla mnie marzenie, do tego dwa szkielka IS 18-55mm i 55-250mm. Zestawik zamyka sie w granicy 1060$, to jest juz takie moje maksimum cenowe.

Sam "kawałek" tego zestawu, czyli 500D + 18-55 IS, kupisz juz za 900 $, np. tutaj: http://www.bhphotovideo.c...1i_Digital.html

Przypatrz sie dokladniej na tej stronie... Nie 900 a 809$, bylem w tym sklepie i akurat sprawdzalem dokladnie ten wariant, w raczce trzyma sie bardzo dobrze. I zostaje tak z 200$ na jakies szkielko... Nie moge przekroczyc tej magicznej granicy 1000$, po powrocie do kraju chce jeszcze miec jakies krotkie wakacje i wyprobowac nowy nabytek :wink: jakikolwiek by nie byl :???:

zug - Czw 06 Sie, 2009

Razmes napisał/a:
rzypatrz sie dokladniej na tej stronie... Nie 900 a 809$,

nie przypatrz się dokładniej,tylko należy dodać do koszyka aby zobaczyć niższą cenę :???:

B o g d a n - Pią 07 Sie, 2009

Razmes napisał/a:
Nie moge przekroczyc tej magicznej granicy 1000$

W takim razie jestes zmuszony kupić wariant, który sam wybrałeś (500D + 18-55 + 55-250), bo w tej cenie i z potrzebnym zakresem ogniskowych, żaden inny nie wchodzi w grę. Weź tylko pod uwage, że biektywy te nie należą do cenionych. :neutral:

Ja wolałbym na Twoim miejscu kupić same boody 500D i dodatkowo systemowy obiektyw EF 28-135 za łącznie 1149 $, ale zauważ, że za 1249 $ możesz zakupić już aparat klasę wyżej, czyli 50D + EF 28-135. Co pradwa zakres ogniskowych jest węższy, ale może na początek wystarczy, a za to jakość dużo, dużo lepsza.
Innych rad w tej sytuacji nie widzę. Wybór należy do Ciebie. :wink: