forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Przenosny zestaw do 1,4 tys zl.

Isis - Czw 23 Lip, 2009
Temat postu: Przenosny zestaw do 1,4 tys zl.
W ciagu najblizszych 2 tygodni chcialabym kupic jakis podstawowy lecz profesjonalny zestaw oswietleniowy.
Niestety w tym temacie nie mam najmniejszego doswiadczenia wiec zwracam sie do Was z prosba o pomoc.

Korzystac bede z tego glownie w plenerze, czesto w miejscach bez mozliwosci podlaczenia do pradu wiec musi byc przenosny z dosc "zywotnym" akumulatorkiem, ktory nie rozladuje sie po godzinie..
Jego zastosowaniem beda zdjecia grupowe - zwykle 4 - 6 osob (myslicie ze 2 parasolki wystarcza?) - robione raczej w ciagu dnia badz wczesnym wieczorem.

Nie mam pojecia jakie zarowki zwykle dolaczane sa do takich zestawow, ale interesuje mnie swiatlo dzienne(biale).
Orientujecie sie jaka jest przecietna zywotnosc takich zarowek?
Czy z wlasnego doswiadczenia moglibyscie mi doradzic czy jest sens wozenia ze soba zapasu zarowek w plener + dokupienie dodatkowego akumulatorka…?

Preferowalabym nie wydac wiecej niz 300£ (1,4 tys. zl) na nowy sprzet.
Podejrzewam, ze nie ma wiekszego sensu pakowac sie w uzywany chociazby ze wzgledu na akumulatorek?

komor - Czw 23 Lip, 2009

Nie wiem co wy tam macie dostępnego w UK, ale u nas za tę kasę to chyba mission-impossible  żeby za tę kasę mieć dwa światła z akumulatorem?

Zobacz na starsze newsy na Optycznych:
Lampy plenerowe Quantuum - tysiak za lampę z aku, nie wiem czy w tym jest statyw i akcesoria, a to nie jest zdaje się firma „zachodnia”.

Za tę kasę można kupić dwa używane błyskadełka typu SB-26 czy SB-28 (taniej i łatwiej niż u nas, zdaje się) oraz osobno dokupić statywy, parasolki i szpeje. Potem pozostaje przeczytać od deski do deski bardzo pouczającą lekturę: Strobist :)

Aha, no i czy można liczyć na światło ciągłe w plenerze? Nawet energooszczędne świetlówki swoje biorą. Jaad75 pewnie zaraz coś pomoże. :)

Isis - Czw 23 Lip, 2009

Komor dziekuje za te informacje, troche otworzyles mi oczy :oops:
Tak jak mowilam, pojecie mam zerowe wiec najwyzszy czas na odrobienie pracy domowej.. i poszperanie w internecie.

jaad75 - Nie 26 Lip, 2009

Isis, o ciągłym zapomnij w ogóle, a już zwłaszcza w plenerze. Z taką kasą, to możesz sobie skombinować albo zestawik na lampach na stopkę - bardzo mobilny, ale nie dający zbyt wiele możliwości jeśli chodzi o oświetlanie większych grup osób w ciągu dnia, albo jedną konkretniejszą lampę (np. 500Ws), którą będziesz mogła kombinować z większej odległości i dzięki temu masz dużą szansę oświetlić równomiernie większą grupę osób lub z powodzeniem pokombinować z przebijaniem zastanego. Niestety marnie widzę zmieszczenie w tej cenie baterii, jeśli miałoby to być cokolwiek lepszego niż ordynarna chińszczyzna, chociaż może jakieś mocno używane Bowensy Gemini z TravelPackiem Ci się przy odrobinie szczęścia trafią...
Isis - Pon 27 Lip, 2009

szperalam w internecie przez ostatnich kilka dni i widze jak bardzo sie wyglupilam z tymi 300 funtami. Zapomnijmy o tej kwocie i skupmy sie na czyms rozsadnym.. na lata.
Wyznaje zasade raz a porzadnie. Wiec chyba warto zainwestowac troche wiecej pieniedzy.

Lampy Quantuum ktore polecil Komor wydaja sie strzalem w dziesiatke. Czy ktos z was mial okazje z nich korzystac?

Staralam sie znalezc jakis ich okoliczny odpowiednik (od Polski na zachod), ale przyznam, ze ciezko mi to idzie. Nie orientuje sie w firmach zajmujacych sie oswietleniem wiec moim najwiekszym przyjacielem jest google.co.uk i przypadkowe fora internetowe.

piwonia - Wto 28 Lip, 2009

witaj,
ja mialam okazje pracowac na mobilnych quantuumach.
znajomy skompletowal sobie przenosne studio w foto-tip.pl z Quantuum R+ Dual Power, softem 60x60cm i parasolka srebrna 91cm w rolach glownych i efekty końcowe są zadawalajace.
akumulator starsza na kilkaset strzałów, jest znośnie ciężki no i nie drogi.

nie mam pojęcia jaki możesz znaleść u siebie odpowiednik, ale może warto zrobić zakupy w Polsce i wybrać się tutaj na tygodniowe wakacje? :)

Isis - Wto 28 Lip, 2009

Dzieki Piwonia. Tak sie sklada, ze w listopadzie wybieram do Polski autkiem, wiec jesli nie znajde nic podobnego i rownie dobrego u siebie do tego czasu to chyba skocze do Krakowa na zakupy.
Mysle o zakupie 2 mobilnych lamp, ale lampy to nie wszystko czego potrzebuje..

Wracajac do zastosowania tego sprzetu (czyli zdjecia grupowe) moglibyscie doradzic mi jakies statywy ktore bylyby najodpowiedniejsze?

Paweł_G - Wto 28 Lip, 2009

Opinie o tych Quantuumach narazie są różne - zdażają się popsute aku. Być może to choroby wieku dziecięcego narazie. Ja bym zainwestował w stare sabinki - moc mniejsza za to lepsza mobilność.