|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Canon 28 f2.8 warto?
rosim - Czw 23 Lip, 2009 Temat postu: Canon 28 f2.8 warto? Witam, mam okazję kupić po dosć dobrej cenie to szkło, pytanie, czy warto, czy używa ktoś z Was tego obiektywu i jak się zachowuje z 450D? Proszę tylko nie pisać porad w stylu "lepiej dołóż do...", bo akurat mam na myśli to konkretne szkło.
Pozdrawiam
alsimair - Czw 23 Lip, 2009
"Canon EF 2.8/28 oferuje nam bardzo przyzwoite własności i to w dobrej cenie."
http://optyczne.pl/6.1-Te..._2.8_Wstęp.html
Sam Ci niestety nic nie podpowiem, bo nie używałem ani nie miałem wcześniej styczności z tym szkłem. Pewnym jest, że na małej matrycy 450D nie da Ci ono zbyt szerokiego kąta.
rosim - Czw 23 Lip, 2009
alsimair, dzięuję, czytałem już ten test i wiem, że kąt nie będzie szeroki, myślę razej o uzupełnieniu 50 f 1.8. Czy 28 f 2.8 będzie podobny optycznie?
candy - Czw 23 Lip, 2009
dla jednego uzupelnieniem bedzie 28mm dla inego 85mm
zalezy od zastosowan,upodoban
rosim - Czw 23 Lip, 2009
ale jak wygląda porównanie optyczne 28 wzgledem 50?
lupo57 - Czw 23 Lip, 2009
rosim napisał/a: | ale jak wygląda porównanie optyczne 28 wzgledem 50? |
jest szerzej i to sporo, miałem przez chwilę podpięty ten obiektyw i bardzo mi się spodobał, z czasem myślę że zainwestuję w niego
komor - Pią 24 Lip, 2009
rosim, moim zdaniem nie warto inwestować w stałki o świetle f/2,8 ale doświadczony weteran MM twierdzi że jest to dobra stałka. Ja bym nie kupił. Ale wszystko zależy jeszcze od tego co już masz i jakie fotki robisz.
B o g d a n - Pią 24 Lip, 2009
Ta konstrukcja swoje lata juz chyba ma. Raczej "rządziła" tylko z analogami. Nowszy to: Canon EF 28mm f/1.8 USM i nad nim można się zastanawiać, tyle, że cana od dwójki w górę.
PS. Trochę nietypowy kąt patrzenia na 450D Ci wyjdzie.
as... - Pią 24 Lip, 2009
wg. mnie nie warto plastikowy 17-55 is powinien dać to samo
jeśli to ma być stałka to czemu tylo 2.8???
przecież plastiokowy 17-55, tami 17-50, sigma ma właśnie to.....
i oprócz tego dużo więcej..
Jeśli stałka to... f1.8 bądź mniej!
B o g d a n - Sob 25 Lip, 2009
rosim napisał/a: | Witam, mam okazję kupić po dosć dobrej cenie to szkło, pytanie, czy warto |
Nie wiem za ile możesz to kupić, ale jeśli jest to cena okazyjna, to myslę, że warto wziąć. Ceną okazyjną będzie np. 200 - 300 zł. Nowe takie szkło można jeszcze kupić od 749 zł. Czasami jest tak, że okazja (zakładam, że obiektyw jest z pewnego żródła) daje do myślenia, a prawda jest też taka, że atrakcyjnie niska cena może być motorem do zakupu.
Niestety nie umiem powiedzieć, jak się nim pracuje, bo nigdy go nie używałem.
rosim - Sob 25 Lip, 2009
Niestety cena była wyższa, ok. 600 zł, więc niezbyt niska. Po przemyśleniu rezygnuję z tego obiektywu - może gdybym miał analoga lub pełną klatkę.
Dziękuję wszystkim za porady i pozdrawiam.
B o g d a n - Sob 25 Lip, 2009
Szkoda, że taką cenę miałeś. Myslałem, że kupisz i sam powiesz jak się sprawuje.
kozidron - Pon 27 Lip, 2009
B o g d a n napisał/a: | PS. Trochę nietypowy kąt patrzenia na 450D Ci wyjdzie. |
B o g d a n, chyba najbardziej typowy i zbliżony do kąta ostrego widzenia człowieka.
rosim, jakby nie patrzeć 600ziko to jeszcze nie okazja na tym szkiełku.
rosim - Pon 27 Lip, 2009
Kozidron masz rację, nowe są już w okolicy 750 zł, pzdr
|
|