forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Canon 28 f2.8 warto?

rosim - Czw 23 Lip, 2009
Temat postu: Canon 28 f2.8 warto?
Witam, mam okazję kupić po dosć dobrej cenie to szkło, pytanie, czy warto, czy używa ktoś z Was tego obiektywu i jak się zachowuje z 450D? Proszę tylko nie pisać porad w stylu "lepiej dołóż do...", bo akurat mam na myśli to konkretne szkło.
Pozdrawiam

alsimair - Czw 23 Lip, 2009

"Canon EF 2.8/28 oferuje nam bardzo przyzwoite własności i to w dobrej cenie."

http://optyczne.pl/6.1-Te..._2.8_Wstęp.html

Sam Ci niestety nic nie podpowiem, bo nie używałem ani nie miałem wcześniej styczności z tym szkłem. Pewnym jest, że na małej matrycy 450D nie da Ci ono zbyt szerokiego kąta.

rosim - Czw 23 Lip, 2009

alsimair, dzięuję, czytałem już ten test i wiem, że kąt nie będzie szeroki, myślę razej o uzupełnieniu 50 f 1.8. Czy 28 f 2.8 będzie podobny optycznie?
candy - Czw 23 Lip, 2009

dla jednego uzupelnieniem bedzie 28mm dla inego 85mm
zalezy od zastosowan,upodoban

rosim - Czw 23 Lip, 2009

ale jak wygląda porównanie optyczne 28 wzgledem 50?
lupo57 - Czw 23 Lip, 2009

rosim napisał/a:
ale jak wygląda porównanie optyczne 28 wzgledem 50?

jest szerzej i to sporo, miałem przez chwilę podpięty ten obiektyw i bardzo mi się spodobał, z czasem myślę że zainwestuję w niego

komor - Pią 24 Lip, 2009

rosim, moim zdaniem nie warto inwestować w stałki o świetle f/2,8 ale doświadczony weteran MM twierdzi że jest to dobra stałka. Ja bym nie kupił. Ale wszystko zależy jeszcze od tego co już masz i jakie fotki robisz.
B o g d a n - Pią 24 Lip, 2009

Ta konstrukcja swoje lata juz chyba ma. Raczej "rządziła" tylko z analogami. Nowszy to: Canon EF 28mm f/1.8 USM i nad nim można się zastanawiać, tyle, że cana od dwójki w górę.
PS. Trochę nietypowy kąt patrzenia na 450D Ci wyjdzie.

as... - Pią 24 Lip, 2009

wg. mnie nie warto plastikowy 17-55 is powinien dać to samo :razz:
jeśli to ma być stałka to czemu tylo 2.8???

przecież plastiokowy 17-55, tami 17-50, sigma ma właśnie to.....
i oprócz tego dużo więcej..

Jeśli stałka to... f1.8 bądź mniej!

B o g d a n - Sob 25 Lip, 2009

rosim napisał/a:
Witam, mam okazję kupić po dosć dobrej cenie to szkło, pytanie, czy warto

Nie wiem za ile możesz to kupić, ale jeśli jest to cena okazyjna, to myslę, że warto wziąć. Ceną okazyjną będzie np. 200 - 300 zł. Nowe takie szkło można jeszcze kupić od 749 zł. Czasami jest tak, że okazja (zakładam, że obiektyw jest z pewnego żródła) daje do myślenia, a prawda jest też taka, że atrakcyjnie niska cena może być motorem do zakupu. :wink:

Niestety nie umiem powiedzieć, jak się nim pracuje, bo nigdy go nie używałem. :cry:

rosim - Sob 25 Lip, 2009

Niestety cena była wyższa, ok. 600 zł, więc niezbyt niska. Po przemyśleniu rezygnuję z tego obiektywu - może gdybym miał analoga lub pełną klatkę.
Dziękuję wszystkim za porady i pozdrawiam.

B o g d a n - Sob 25 Lip, 2009

Szkoda, że taką cenę miałeś. Myslałem, że kupisz i sam powiesz jak się sprawuje. :wink:
kozidron - Pon 27 Lip, 2009

B o g d a n napisał/a:
PS. Trochę nietypowy kąt patrzenia na 450D Ci wyjdzie.

B o g d a n, chyba najbardziej typowy i zbliżony do kąta ostrego widzenia człowieka.

rosim, jakby nie patrzeć 600ziko to jeszcze nie okazja na tym szkiełku.

rosim - Pon 27 Lip, 2009

Kozidron masz rację, nowe są już w okolicy 750 zł, pzdr