|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Lampa Cullmann i adapter SCA do Nikona
flash - Pią 24 Lip, 2009 Temat postu: Lampa Cullmann i adapter SCA do Nikona Witam.
Potrzebuję informacji na temat współpracy lamp błyskowych Cullmann z aparatami cyfrowymi Nikon. Konkretnie chodzi o model D40 i Lampę DC 42.
Czy ktoś używa lampy tej firmy z Nikonem i poprzez jaki adapter SCA może pracować ona w systemie TTL?
Na stronie Metza (ta firma powinna być kompatybilna z systemem SCA Cullmanna) doszukałem się informacji, że powinien być to adapter SCA 3402 M7 ale zanim wydam prawie 300 PLN wolałbym się upewnić.
Pozdrawiam.
zwirek210 - Sob 01 Sie, 2009
Na twoim miejscu nie sugerowałbym się tym co podaje producent. ja mam lampe Metz 54 MZ-3 i do niej mam adapter który według producenta powinien dać mi współpracę z lustrzankami Nikon (SCA 3402). Jednak po podpięciu lampa nie działa tak jak powinna. Mozna zapomnieć o TTL gdyz nawet na stronie producenta podana jest tabela z informacjiami w jakim stopniu dana lampa z konkretnym adapterem współpracuję z różnymi Body. Zobacz sobie na tą stronkę http://www.metz-lampy.pl/?/sca/m3/20/1.
flash - Nie 02 Sie, 2009
Dzięki za odpowiedź.
Na szczęście DC 42 jest na tyle mocny, że zazwyczaj używam błysku odbitego.
Pozostaje mi więc używanie automatyki lampy i 250 zł w kieszeniu
Dzięki.
|
|