forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - czy warto używać starych obiektywów z lustrzanek analogowych

kabull - Sob 25 Lip, 2009
Temat postu: czy warto używać starych obiektywów z lustrzanek analogowych
mam pytanie czy warto stosowac obiektywy z aparatow analogowych do lustrzanek cyfrowych. dokładnie posiadam d80, moja dziewczyna d60 mamy jeszcze zenita olimpijskiego z paroma heliosami oraz carl zeiss-ami znalezlismy na allegro adapter do m42 - nikon. niby wszystko oki, z opisu by dzialalo ale wole sie zapytac was, by miec pewnosc i czy warto inwestowac w takie szkla ktore kiedys byly najlepsze a cena ich teraz jest w granicach 200zl.dziekuje
offca11 - Sob 25 Lip, 2009

W nikonach (tych z nizszej polki) nie dziala pomiar swiatla a i podobno sa problemy z ustawieniem ostrosci na nieskonczonosc. Z canonem nie ma takich problemow. Zreszta niech sie wypowiedza lepiej nikoniarze...
ghost - Sob 25 Lip, 2009

albo kupujesz drogą i masakrującą jakość przejściówkę z soczewką -> nie warto
albo kupujesz tańszą bez soczewki i ostrzysz do metra. albo 30cm. zależy od szkła. ale na nic poza makro nie należy liczyć.

krisv740 - Sob 25 Lip, 2009

ghost,
dlaczego tak myślisz?!
ja mam obiektywy c/y (28 i 135) i nie mam problemów z ostrzeniem. z ekspozycją tak, ale nie z ostrzeniem. a przejściówke mozna miec juz za 40pln?

komor - Sob 25 Lip, 2009

krisv740, masz Nikona? :)
candy - Sob 25 Lip, 2009

ja uzywam super takumary(50/1.4 i 55/1.8) + makinon 135/2.8 i oprocz tego ostatniego nie mam zadnych problemow z ostrzeniem uzywajac oryginalnej matowki canona 40D
makinon nie ostrzy do nieskonczonosci
ale i tak planuje kupienie matowki zastepczej z :
http://www.focusingscreen.com/index.php

pelen wypas :D

komor - Sob 25 Lip, 2009

Dzieci, ale Nikon ma za duży Flange focal distance (niech ktoś wreszcie napisze jak to jest po polsku!) stąd problem z ostrzeniem na nieskończoność ze szkłami M42. Dlatego Ghost niezbyt entuzjastycznie :) wypowiada się o używaniu Nikona z M42.
Jacek(Baton) - Sob 25 Lip, 2009

Ja miałem Soligora 135mm/2.8 M42 podpiętego do Canona EOSa 40D przez przejściówkę bez dandeliona i nie było źle, ale z jakości zdjęć nie byłem zadowolony. Bokeh jakiś dziwny wychodził i podejrzewam rozdzielczość nie była najlepsza. Myślę, że dzisiejsze matryce są za bardzo wymagające od optyki, niż negatyw. Decyzja była krótka trza sprzedać :mrgreen:
komor - Sob 25 Lip, 2009

Rozdzielczość plus jakość powłok, które w przypadku cyfrowej matrycy są bardziej wymagające – odbicia światła od matrycy są większe niż od filmu. Przynajmniej tak się nauczyłem na tutejszym forum.
edmun - Sob 25 Lip, 2009

ja wciąż nie rozumiem po co tutaj są wypowiedzi canonierów.
sprawa rozchodzi się o Nikona.... a wynik współpracy M42 z Nikon/Canon znacząco się różni

palindrom - Sob 25 Lip, 2009

komor mnie sprowokował do wypowiedzi :)

Flange Back distance na polski można przetłumaczyć jako odległość od płaszczyzny oporowej obiektywu do obrazu albo od płaszczyzny oporowej mocowania obiektywu do powierzchni kliszy lub matrycy.

U Canona dystans jest mniejszy więc obiektywy M42 z pierścieniem dystansowym ostrzą poprawnie. Nikon nie dość że ten dystans ma ciut większy, to jeszcze bagnet ma o małej średnicy. Fizycznie nie da się zbudować przejściówki, która bez soczewki połączy body Nikona z obiektywem innego systemu (chyba że będzie to średni format).
W przypadku Canona i Pentaxa nie ma takiego problemu, bo obiektyw wraz z przejściówką mieści się w dziurze w body ;)

Wprawdzie matryce są dość wybredne pod względem jakości obrazu ale stare stałki dają radę a niektóre naprawdę potrafią zaskoczyć.

Monastor - Sob 25 Lip, 2009

Hehe, komor, nie mów, że nie słyszałeś o starej, dobrej OoPOMOdPKlM :)
Jacek(Baton) - Sob 25 Lip, 2009

edmun napisał/a:
ja wciąż nie rozumiem po co tutaj są wypowiedzi canonierów.
sprawa rozchodzi się o Nikona.... a wynik współpracy M42 z Nikon/Canon znacząco się różni

A ja nie rozumiem twoich zastrzeżeń, matryca cyfrówki jest bardziej wymagająca jak negatywu analoga, tylko to chciałem powiedzieć i tyle.
Czy to ma znaczenie jaki użyjesz aparat.
Ja nie mówię, że nie nadają sie wogóle takie obiektywy, ale moim zdaniem jest więcej roboty przy obróbce takiego zdjęcia, żeby coś z tego wyciągnąć.
Pozatym Palindrom w ostatniej wypowiedzi zawarł odpowiedź na pytanie tytułowe. :mrgreen:

komor - Nie 26 Lip, 2009

Monastor napisał/a:
Hehe, komor, nie mów, że nie słyszałeś o starej, dobrej OoPOMOdPKlM :)

No wyjąłeś mi to z ust, Monastor :)
Jak widzę taki termin, jaki zasadził nam szanowny Palindrom to od razu chcę go zapomnieć. :D Dlatego wybaczcie mi, jak za tydzień znowu napiszę Flange Focal Distance i w nawiasie upomnę się, żeby ktoś napisał jak to jest po polsku… :P

Monastor - Nie 26 Lip, 2009

komor, dorzuć sobie to do stopki albo jako ten napis, co masz pod tytułem moderatora, będziesz miał blisko do skopiowania. Możesz nawet zrobić odnośnik i nie będziesz musiał kopiować :mrgreen:
Poza tym ten skrót łatwo zapamiętać, na pewno jest z nim jakaś rymowanka, tak jak z typami widmowymi gwiazd :)

ghost, krisv740, piszecie o nie wiadomo jakim systemie. Nawet maniacy nie pamiętają kto czym foci. Może trochę kontekstu dla mniej wtajemniczonych :zalamany:

nazgul - Nie 26 Lip, 2009

candy napisał/a:
ja uzywam super takumary(50/1.4 i 55/1.8) + makinon 135/2.8 i oprocz tego ostatniego nie mam zadnych problemow z ostrzeniem uzywajac oryginalnej matowki canona 40D
makinon nie ostrzy do nieskonczonosci
ale i tak planuje kupienie matowki zastepczej z :
http://www.focusingscreen.com/index.php

pelen wypas :D

Ja nauczony złym doświadczeniem niczego juz nie ściągnę sobie z Chin. Jak matówka to tylko haoda albo katzeye. A jak manuale to tylko z Pentaxem :)

oracle - Nie 26 Lip, 2009

Eee tam, z canonem też dają radę, np świetny jupiter 85/2, tani helios 44m4, zeiss pancolar, super takumary.
ghost - Nie 26 Lip, 2009

faktycznie, niejasno wyszło. na swoją obronę podam że odpowiadałem na post w którym padło hasło d80 ;)

ale faktycznie warto zacytować, żeby było czytelnie.

a tak ogólnie to stoję na stanowisku, że szkłom m42 przypisuje się nieco za dużo magicznych właściwości ;)

oracle - Nie 26 Lip, 2009

Jedyna ich magiczna właściwość to cena.
komor - Nie 26 Lip, 2009

Monastor napisał/a:
ghost, krisv740, piszecie o nie wiadomo jakim systemie. Nawet maniacy nie pamiętają kto czym foci.

Monastor, jak możesz nie pamiętać, że Ghost to gość z KKM, który często pisze coś o Nikonie, a Kris używa Canona, chociaż go szczerze nie lubi. :D

ghost - Nie 26 Lip, 2009

ghost ma nikona ;)
ale kocha sony :mrgreen:
taka odwrotność MM

Monastor - Nie 26 Lip, 2009

komor, no właśnie z ghostem jest tak, że nigdy nie wiem o czym pisze. Niby gość z kkm, a biega z D80. O MinoNikOlymAgfIsk nie wspomnę :razz:

komor napisał/a:
Kris używa Canona, chociaż go szczerze nie lubi. :D

No właśnie kris pisze często jak jakiś nikoniarz. Aż żal go słuchać kiedy narzeka na jedyny, słuszny System :???: :wink: :razz:

Swoją drogą te informacje powinny być zawarte w regulaminie forum, który trzeba zaakceptować przy rejestracji. Lista najaktywniejszych użytkowników wraz z posiadanym sprzętem. Wtedy może ktoś z zewnątrz nas zrozumie :zalamany:

krisv740 - Nie 26 Lip, 2009

komor,
nie mam... niestety :mrgreen:
nie doczytałem.. :oops:

edmun,
coś taki drażliwy :???: :zalamany:
pomylic sie nie mozna :?: :!: :mrgreen:

[ Dodano: Nie 26 Lip, 2009 18:38 ]
Monastor,
a tobie "romans" z a900 rzucił "cień" na świetlistą drogę...? :mrgreen:

mavierk - Pon 27 Lip, 2009

oracle napisał/a:
np świetny jupiter 85/2
z tą świetnością mydlanego i niesamowicie (jak na jakość obrazka) wysoką cenę (już 300-400zł :| ) bardziej opłaca się kupić zagrzybiałego N85/2 + przejściówka :) O Samyangu nie wspominając..
oracle - Wto 28 Lip, 2009

no wiesz, ja go kupiłem za 150zł, sprzedałem za 300. Mydlany jest ale do portretu się nadaje. Samyang owszem ale to koszt 900zł.
AQQ - Wto 28 Lip, 2009

czy warto używać starych obiektywów z lustrzanek analogowych ?

Nie w każdym przypadku, ale niekiedy warto.
Czasem dla frajdy używania mf i małe wycieczkowe rozmiary obiektywu podpinam ok 30 letniego Nikkora 28 f/2.8 AI. http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/ai2828a.jpg
Obraz jest moim zdaniem nie gorszy niż z 24 f/2.8 AF i lepszy niż z 28 f2.8 AF.
A pancerna budowa tego szkiełka - bezcenna :grin:

mavierk - Sro 29 Lip, 2009

oracle, skoro sprzedałeś, to znaczyć tylko może, że coś Ci w nim nie odpowiadało :) Po za tym można za 300-400zl kupić zagrzybioną mamiye 80/1.9, która będzie dawać lepszy obrazek w całym zakresie przesłon.
ov_Darkness - Sro 29 Lip, 2009

no patrzcie Państwo... 30cm? 1m? fajnie...
To ja zabiorę s5 i Pentacona 200/4 na spacer i zaraz dopiszę edita...

[ Dodano: Sro 29 Lip, 2009 23:52 ]
Edyta:

Nie wiem, czy to wina tego egzemplarza szkła, czy przejściówki (wątpliwe), ale ostrość i CA są zdecydowanie niezadowalające.
Odległość 11m. Z 17m też było ostro. Pewnie da się i więcej. Nie było czasu sprawdzić.
Przy 17m miałem wskaźnik ostrości pomiędzy 25 i 50m. Czyli przesunięta płaszczyzna ostrości. Ustawiałem (z braku lepszego sposobu), trochę na oko (ksiądz w szpitalu umarł), trochę po potwierdzeniu ostrości z aparatu.

Pytanie: czy jest możliwe przerobienie obiektywu M42, żeby ostrzył na nieskończoność z Nikonem?

cygnus - Czw 03 Wrz, 2009

Niektóre obiektywy M42 można zastosować w Nikonie bez przerabiania, np. Tair 300S od Fotosnajpera właściwie ma uniwersalną oprawę, odkręcasz pierścień M42 i zakładasz przejściówkę do Nikona. Ostrzy do nieskończoności.
oracle - Czw 03 Wrz, 2009

Bo Pentacon to kiepskie szkło. Miałem 200/4 i 29/2.8. Oba były beznadziejne, nie ostre, mocno aberowały a ich odwzorowanie barw to istna tragedia.

Znajdź coś pokroju taira/takumara/zeissa 135/2.8
Edit: o i zapomniałbym o mistrzu: Telezenitar APO 135/2.8 (bije nawet zeissa w ostrości)

Usjwo - Czw 03 Wrz, 2009

Ja ostatnio na urlopie wyciagnalem z szafy stare M42. I po probach, tele i szeroki wrocily z powrotem do szafy. Zostawilem tylko Heliosa 50mm z pierscieniami do makro. Jak narazie probowlem tylko raz i efekt byl taki sobie. A "niestety" :wink: kryzys sie konczy i znow coraz mniej czasu zostaje na hobby :mrgreen: :mrgreen:
oracle - Czw 03 Wrz, 2009

Bo Helios wbrew pozorom jest całkiem fajny, śmiało stawiam go na podobnej półce co Canon 50/1.8. Przynajmniej mój egzemplarz.