forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Ustawienia funkcji dla Sony a300

wirusek - Sob 25 Lip, 2009
Temat postu: Ustawienia funkcji dla Sony a300
Posiadam od jakiegoś czasu ten aparacik i nurtuje mnie kilka pytań związanych z pewnymi funkcjami tego aparatu, pewnie to tylko przez to że mogę ich nie rozumieć, ale od czego jest forum:).
No to po koleji:
1. Na pierwszy odstrzał idzie "Strefa twórcza", która jest ustawiona fabrycznie na standart, ale zastanawiam czy nie lepiej zmienić na adobeRGB z tego co wyczytałem na większą paletę kolorów.
2.Pomiar światła - czy pomiar wielopunktowy to, to samo co matrycowy??
3. Optym.D-Range - zastanawiam się czy ta opcja jest rzeczywiście potrzebna, a jak tak to nie bardzo rozumie różnicy pomiędzy opcją standart a Zaawansowaną(oprócz tego że zaawansowana niby dzieli obraz na kwadraty...), to na zdrowy rozum powinna być włączona opcja"zaawansowana" jako lepsza.
Może ktoś mi to przełożyć na chłopski?

Z góry dziękuje za wyczerpujące odpowiedzi:D

4motion - Sob 25 Lip, 2009

Po pierwsze to poczytaj instrukcje obsługi tam znajdziesz wiele odpowiedzi na twoje pytania.

Pozdro

zug - Sob 25 Lip, 2009

zgadza się w instrukcji znajdziesz informacje na ten temat, ale najlepiej to chyba jak sam dojdziesz do tego robiąc zdjęcia z różnymi ustawieniami i sam stwierdzisz, jak jest najlepiej.
odnośnie pomiaru światła :arrow: pomiar światła

SlawGaw - Sob 25 Lip, 2009

wirusek napisał/a:
zastanawiam czy nie lepiej zmienić na adobeRGB

adobeRGB warto używać tylko jeśli masz drukarkę i monitor który obsługuje ten profil, w innym przypadku nie warto.
wirusek napisał/a:
Optym.D-Range - zastanawiam się czy ta opcja jest rzeczywiście potrzebna

Ja w moim A700 mam to wyłączone, mi nie jest to potrzebne, może się to przydać w przypadku gdy fotografujesz na jpg, a nie potrafisz sam zadbać o właściwe oddanie szczegółów w cieniach, im większa ingerencja tej funkcji tym większe ryzyko wystąpienia większych szumów. Lepiej nauczyć się dobrze naświetlać i obrabiać samemu zdjęcia w raw.

kasiakaaz - Sob 01 Sie, 2009

SlawGaw napisał/a:
wirusek napisał/a:
Optym.D-Range - zastanawiam się czy ta opcja jest rzeczywiście potrzebna

SlawGaw napisał/a:
Ja w moim A700 mam to wyłączone, mi nie jest to potrzebne, może się to przydać w przypadku gdy fotografujesz na jpg, a nie potrafisz sam zadbać o właściwe oddanie szczegółów w cieniach

Zaraz, zaraz..., czyli jeżeli nie wyłączę Optym. D-Range, to on ingeruje w rawy? :shock: Myślałam, że raw, to raw i ewentualne "polepszacze" nie wpływają na niego? Z instrukcji pewne rzeczy wynikają dość mętnie, nawet po kilkukrotnym przeczytaniu (chyba, że jestem taka tępa). Np. na wszelki wypadek wyłączyłam odszumianie, bo właśnie nie jest jasno powiedziane czy ma ono wpływ na rawy, ale myślałam, że Optymalizator D-Range ma wpływ tylko na JPGI, wprawdzie w instrukcji jest dość jasno powiedziane, że tylko Optym. D-Range+ nie ma wpływu na rawy, ale trzeba je ewentualnie nim później potraktować już w programie na kompie. No i jestem już w tej chwili głupia :roll:

ghost - Sob 01 Sie, 2009

wpływ na rawy jest bo aparat zaznacza że miałaś to włączone ;)
coś jak czb. jak otworzysz zdjęcie w sofcie sony - będzie cz-b, ale wszelka informacja o kolorze jest zachowana. wystarczy klik i kolor powróci

Czyli, że jeżeli miałam włączonego Optimizera (bez + :mrgreen: ), ale przy wywoływaniu rawa w Image Data Converter SR będę miała odklikane D-Range Optimizer (pozycja off), to de facto nie będzie to miało wpływu na rawa? Chyba, że włączę Auto? Dobrze kombinuję?
MC - Sob 01 Sie, 2009

Dobrze kombinujesz. Najwiekszy wplyw beda mialy te ustawienia na zaszytego malutkiego jotpega do podgladu.

Kolejny raz dzięki ghost, MC, za rozjaśnienie mroków mojego umysłu :mrgreen: