|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Sony DT 50 1,8 czy Sigma 30 1,4 HSM do Sony Alfa 300
Rofi - Sob 25 Lip, 2009 Temat postu: Sony DT 50 1,8 czy Sigma 30 1,4 HSM do Sony Alfa 300 koniecznością po kilku miesiącach w zabawie lustrzanką okazał się zakup obiektywu stałoogniskowego z dobrym światłem. Myślałem o używanej Minolcie 50, 1,7 ale cena na aukcjach juz porównywalna z wchodzącym i z pozytywnym testem Sony. Choć bardzo mnie ciągnie w stronę Sigmy 30 - w końcu to na APS_C kąt ludzkiego oka, no i lepsze światło. Co chce robić - przede wszystkim zdjęcia w ciemnych miejscach, gdzie nie bardzo można korzystać z lampy. Chętnie skorzystam z waszych uwag !
Pozdrawiam
MC - Sob 25 Lip, 2009
Masz pewnie kita, wiec nastaw go najpierw na 30mm i porob przez jakis czas zdjecia, a potem na 50mm i zobacz co bardziej Ci odpowiada. Sa rozne gusta i rozne potrzeby. Wiele osob uwaza, ze 50mm to na cropie jest zbyt wasko.
mavierk - Sob 25 Lip, 2009
ale każdy uzna, że 30/1.4 to bardzo dobre szkiełko
MC - Sob 25 Lip, 2009
mavierk napisał/a: | ale każdy uzna, że 30/1.4 to bardzo dobre szkiełko |
Znam takich, ktorzy maja bardzo negatywne zdanie na temat tego szkla Ze dziwna ogniskowa, ze strasznie mydli i trzeba go przymykac...
ghost - Sob 25 Lip, 2009
jeżeli masz 3x tyle kasy na 30 - wolałbym sigmę
Monastor - Sob 25 Lip, 2009
MC, bardzo dużo ludzi narzeka też na awaryjność tego szkiełka... albo jest ich mniej niż się wydaje, za to robią straszny hałas.
Też wolałbym Sigmę
MC - Sob 25 Lip, 2009
Monastor, moze nie tyle awaryjnosc co brak kontroli jakosci. Mnie ta Sigma bardzo kusi (w znacznej mierze dzieki komorowi), ale przed zakupem bardzo dokladnie ja potestuje. Niestety, dla tej ogniskowej wielkiego wyboru nie mam - Sony 35/1.4G jest za drogi i na kolana mnie nie powalil, a 30/2.8 macro za ciemna.
Chociaz uczciwie musze dodac, ze mam Sony 50/1.4 i uzywam go bardzo czesto, w szczegolnosci do szerokiego portretu.
komor - Sob 25 Lip, 2009
Potem wszystko będzie na mnie…
B o g d a n - Sob 25 Lip, 2009
Rofi napisał/a: | Co chce robić - przede wszystkim zdjęcia w ciemnych miejscach, gdzie nie bardzo można korzystać z lampy. |
Może odpowiedziałbyś wpierw nam na kilka pytań:
1. Jezli zastanawiasz się nad wyborem pomiędzy 30mm, a 50mm, to rozumieć mamy, że nie jest dla Ciebie istotna długość ogniskowych?
2. Czy próbowałeś robić zdjęcia w "tych" miejscach ciemniejszym obiektywem? Ile brakowało Ci EV do dobrego naświetlenia?
3. Możesz używać statywu? Byc może jest tak ciemno, że bez statywu się nie obejdzie, a wtedy może wystarczy ciemniejszy obiektyw?
Rofi - Pon 27 Lip, 2009
używam Sigma 18-200 -wydawało mi się że dla mnie bedzie to uniwersalny obiektyw i dalej tak sądzę. A teraz chcę sobie kupić jasniejszy obiektyw do wnętrz itp. Podsyłam zdjęcie , które skłoniło mnie do rozpoczęcia zakupu jasnego obiektywu stałoogniskowego. Nie zlinczujcie mnie tu od razu po obejrzeniu zdjęcia
http://foto.onet.pl/8ccnu,dv8g0000g455,u.html
B o g d a n - Pon 27 Lip, 2009
Chyba zdjęcie się nie dodało.
Rofi - Pon 27 Lip, 2009
nie wyszło mi z tym dodaniem zdjęcia ale dołożyłem link
Sunders - Czw 30 Lip, 2009
Rofi napisał/a: | nie wyszło mi z tym dodaniem zdjęcia ale dołożyłem link |
Ten link otwiera Twoją galerię a nie konkretne zdjęcie
Rofi, z tych dwóch sigma 30/1,4, a za jakiś czas ew. sony 50/1,4 Oba się przydadzą
MC napisał/a: | Mnie ta Sigma bardzo kusi (w znacznej mierze dzieki komorowi), ale przed zakupem bardzo dokladnie ja potestuje |
Lepiej od razu zlecić zakup komorowi
|
|