|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon EOS 40D + Sigma 10-20mm czy to dobry pomysł?
panczos - Nie 26 Lip, 2009 Temat postu: Canon EOS 40D + Sigma 10-20mm czy to dobry pomysł? Witam serdecznie,
Posiadam Canona EOS 40D od dwóch dni. To moja pierwsza cyfrowa lustrzanka. Jaki Waszym zdaniem bedzie najlepszy obiektyw na początek. Ciągnie mnie do szerokokątnych. czy Sigma 10-20mm f/4-5.6 EX DC HSM to dobry pomysł na początek?. Jesli nie, nie bójcie się mnie zrugać.
Jaki byłby wasz wybór, tak do 2500zł?
Z góry dzięki.
Monastor - Nie 26 Lip, 2009
panczos, to dobre szkło, ale takim zestawem zrobisz na dobrą sprawę krajobraz, zdjęcia ciaśniejszych wnętrz i jajcarskie portrety. Do pozostałych ujęć będzie za szeroko. Masz jakiś obiektyw czy ta sigma ma być jedyna?
lupo57 - Nie 26 Lip, 2009
sam bym chciał mieć te szkło, bardzo mi się ono podoba, ale na początek wydaje mi się że powinieneś zainwestować w bardziej "uniwersalne szkło"
panczos - Nie 26 Lip, 2009
Monastor napisał/a: | panczos, to dobre szkło, ale takim zestawem zrobisz na dobrą sprawę krajobraz, zdjęcia ciaśniejszych wnętrz i jajcarskie portrety. Do pozostałych ujęć będzie za szeroko. Masz jakiś obiektyw czy ta sigma ma być jedyna? |
obiektywu innego poki co nie mam, a pieniedzy starczy mi tylko na jeden
MC - Nie 26 Lip, 2009
Skoro ma to byc jedyny obiektyw, to lepiej cos bardziej uniwersalnego. Uwielbiam ta Sigme, ale jest specyficzna.
lupo57 napisał/a: | sam bym chciał mieć te szkło, bardzo mi się ono podoba, ale na początek wydaje mi się że powinieneś zainwestować w bardziej "uniwersalne szkło" |
no własnie, a jakie wg. Ciebie szkło jest najlepsze na początek?
panczos, w takim razie wziąłbym coś bardziej uniwersalnego. To jest typowy, szerokokątny obiektyw, którym większości normalnych zdjęć po prostu nie zrobisz. Jeśli naprawdę zależy Ci na tak szerokich kątach to dokup do niego chociaż kitowy 18-55 Canona. Za wersję bez IS dasz pewnie między 100, a 200 zł. Inaczej będziesz się musiał nieźle nakombinować żeby zrobić chociażby zdjęcia z wakacji. 10-20 zrobisz fajne kadry, ale efekt szerokiego kąta szybko przeje się każdemu kto je będzie oglądał.
Jeśli chcesz porządne szkło do rozmaitych zastosowań to zastanów się nad Sigmą 17-70 i Tamronem 17-50. Jest jeszcze Canon 17-85, ale on na szerokim kącie jest słabiutki, co pewnie by Ci się nie spodobało.
candy - Nie 26 Lip, 2009
kup cos jeszcze,ale to szklo tez powinno sie znalezc w twoim "zestawie" jesli lubisz szerokie ujecia
tez mam 40D i S10-20 i jest super
lupo57 - Nie 26 Lip, 2009
monastor dobrze radzi weź sigmę razem z kitem
Rzeczywiście macie racje. Chyba zdecyduje się na Sigmę 17-70 na początek. A mam do Was jeszcze jedno pytanko. Co sądzicie o konwerterach.. Czy jest możliwość dokupienie konwetera szerokątnego do Sigmy 17-70 i czy te konwertery to przypadkiem nie pieniądze wyrzucone w błoto?
panczos, nie ma co się bawić w takie wynalazki. Zresztą pewnie ciężko Ci będzie znaleźć coś takiego na tę sigmę.
lupo57 - Pon 27 Lip, 2009
to już lepiej z czasem wejść w Samyang fish-eye i będziesz miał szeroko i fajnie, konwertery lepiej sobie odpuść
Monastor - Pon 27 Lip, 2009
lupo57, szeroko, a fisheye to zupełnie inna bajka
lupo57 - Pon 27 Lip, 2009
Monastor napisał/a: | lupo57, szeroko, a fisheye to zupełnie inna bajka |
Monastor to prawda z fish-eye to inna bajka, nie kwestionuje tego
edmun - Sro 29 Lip, 2009
po wycieczce do Pragi jestem skłonny proponować sigmę 17-70
dlaczego ?
gdyż ze względu że kmosw zabrała mi kita 18-55 miałem resztę - czyli 8 mm fish-eye, 35-80 mydlany kit z dawnej epoki oraz 90-300 usm czyli nasze tele.
uwierz mi że w wielu sytuacjach brakowało mi tych 17-18 mm na APS-C gdyż taki szeroki kąt jest najlepiej dopasowany do wycieczek, natomiast 55 mm to trochę za mało, więc 70 mm to takie bardzo dobre podejście.
Właśnie tam uznałem że muszę się pokusić na tą Sigmę 17-70
P.S. Szerokie szkło się znudzi. uwierz mi
razthaman - Czw 30 Lip, 2009
edmun napisał/a: |
P.S. Szerokie szkło się znudzi. uwierz mi |
mi się nie znudziło jeszcze
|
|