|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Olympus e-420 + (50mm?)
Michalolymp - Wto 28 Lip, 2009 Temat postu: Olympus e-420 + (50mm?) Witam.
Od 24h mam Olympusa e-420 ze standardowym kitem. Jednak mam dokupiona adapter na stare obiektywy bo mam kilka zoom'ow, jednak zalezalo mi bardziej na obiektywie 50mm 1,8. Mam stara yaschice 50mm 1:1.7 do 16 ale niestety wychodzi troche mlecznie. Poszedlem do sklepu, bo tydzien wczesniej bawilem sie canonem z obiektywem canon 50mm 1,8 i na moje potrzeby byla fantastyczne cena 465zl a tu klopot olympus nie ma jedynie zaproponowali mi za prawie 2000zl i za 700 zd 35mm ale f 3.5 bodajze. Pozwolili mi zrobic pare fotek ale to nie to .
I nie wiem co mam zrobic. Czy moze da sie moja stara wyczyscic albo czy da sie z adaptere podpiac canona ?
Pomozcie Dzieki z gory
RB - Wto 28 Lip, 2009
50mm na Olympusie da Ci ekwiwalent 100mm. Na niepełnoklatkowym Canonie 50mm daje ekwiwalent 80mm.
Czego Ci potrzeba? Jeśli chcesz miec "normalna pięćdziesiątke" to może kup naleśnika 25/2.8?
http://www.e-fotojoker.pl...-f-2-8-pancake/
Jeśli potrzeba większej ogniskowej to juz Sigmy... 30/1.4 i 50/1.4 za prawie 2 tysiące.
Michalolymp - Wto 28 Lip, 2009 Temat postu: Olympus e-420 + (50mm?) Dzieki za odp.
Za 2tys do zabawy to za drogo, chyba ze ktos chce zostac pozniej profesjonalista.
A chodzi mi o fotografie portretowa. Na kitowym wychodzi dobrze ale nie spelnia moich oczekiwan. Gdy robilem zdjecia canonem 400d z obiektywem 50mm wygladaly super. Lustrzanka moja pierwsza mam od wczoraj wiec sie zaczynam dopiero uczyc.
Znalazlem na allegro Helios 44M-4 58mm f2 czy do portretow bedzie wystarczajacy?
Drugie pytanie co moge zrobic z moim starym obiektywem o ktorym wyzej wspomnialem czy da sie jeszcze z niego cos wyciagnac (yaschica 50mm 1:1.7 do 16 + adapter)?
Czy ten obiektyw co kolega wyzej polecil bedzie do tych celow dobry bo dzis bylem w sklepie i robilem fotki juz wspomnialem powyzej Olympus ZUIKO DIGITAL 35 mm F3.5 ED MACRO i byly niezadowalajace jak dla mnie.
MC - Wto 28 Lip, 2009
Wez pod uwage, ze na Olympusie bedziesz mial wieksza glebie ostrosci ze wzgledu na mniejsza matryce. Te 50mm powinno wiec byc w miare ok.
|
|