forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Microdrive CF ?

Iktorn - Wto 28 Lip, 2009
Temat postu: Microdrive CF ?
Witajcie,
znalazłem coś takiego: link i zastanawiam się, czy warto kupić to do 40D? Czy to w ogóle będzie działać? Bo nie znalazłem informacji pod jakim napięciem to pracuje.. Czy może dać sobie spokój i kupić kartę?

ghost - Wto 28 Lip, 2009

karta 4GB 233x kosztuje jakieś 80-90zł. 4Gb x133 - 50zł.
po co się bawić w takie coś? nic nie zyskasz. poza potencjalnymi kłopotami.

Z tym, że ten dysk powinien być szybszy. Ale brak dłuższej gwarancji itd... Raczej masz rację. Dzięki.
ghost - Wto 28 Lip, 2009

nie badałem dokładnie, ale 233x to chyba 30MB. więc porównywalnie. (o ile się nie walnąłem)
no i trzeba mieć UDMA w aparacie, żeby korzystać z takich prędkości.

to miało sens jak pamięci flash były drogie. przy porównywalnej cenie.. :roll:

Po prostu myślałem, że taki microdrive to coś lepszego niż karta. Skoro nie, to po dylemacie :razz:
B o g d a n - Sro 29 Lip, 2009

Iktorn napisał/a:
Czy to w ogóle będzie działać?

Jeżeli spełnia w pełni specyfikację CF, to bedzie działać.
Trzeba tylko wziąć pod uwagę, że microdrive to urzadzenie, które posiada w środku cześci ruchome więc do tak mobilnych urządzeń, jak aparat foro, według mnie nie powinno sie ich stosować. Oczywiście ze względów bezpieczeństwa danych (fotek), a na tym punkcie mam bzika.
Z tych względów warto kupować (choć droższe) karty CF w metalowej obudowie. W czasie silnych wyładowań atmosferychnych jest mniejsza szansa, że pamięć się "ulotni". :wink:

Iktorn - Sro 29 Lip, 2009

B o g d a n napisał/a:
Z tych względów warto kupować (choć droższe) karty CF w metalowej obudowie. W czasie silnych wyładowań atmosferychnych jest mniejsza szansa, że pamięć się "ulotni". :wink:

oo, tego nie wiedziałem. Myślałem, że ta metalowa obudowa, to raczej taki bajer.. W takim razie na Preteca się zdecyduję.

Iktorn napisał/a:
Myślałem, że ta metalowa obudowa, to raczej taki bajer.. W takim razie na Preteca się zdecyduję.

Do swego 50D używam kart:
Pretec CompactFlash 8GB 333x

parametry:
• Prędkość przenoszenia danych: odczyt do 50MB, zapis do 40MB na sekundę
• Karta Pretec CF333x wykorzystuje najnowszą specyfikację CF 4.0
• Jest wykonana w najnowszej technologii 50nm technologii z chipem SLC NAND
• Bardzo niski pobór energii
• Temperatura pracy: -20°C do +85°C
• Wsparcie Ultra DMA mode 0-6
• Metalowa obudowa

Ceny od 289 zł. http://www.ceneo.pl/1191098

Dzięki. Ale do 40D takiej szybkiej nie potrzebuję. 233x wystarczy.
Tranquilizer - Sro 29 Lip, 2009

Iktorn napisał/a:

Ja do C40D kupiłem SanDisk Extreme III 4GB bo akurat jakaś przecena o 30 pln była.

Ale myślę, że mając SanDisk Ultra II też pewnie byłbym zadowolony (w serii strzelać raczej chyba nie będą).

Wszystko zależy do czego będziesz wykorzystywał sprzęt.

Iktorn napisał/a:

Z moich informacji wynika, że w metalowej obudowie (jeśli chodzi o Pretec'a) są karty tylko typu 333x

Tranquilizer napisał/a:
Ja do C40D kupiłem SanDisk Extreme III

Czytałem, że do 40D nie warto nic szybszego kupować.
B o g d a n napisał/a:
Z moich informacji wynika, że w metalowej obudowie (jeśli chodzi o Pretec'a) są karty tylko typu 333x

Chyba masz rację. Coś mi się pomyliło. Hm.. Sandisk Extreme III na pewno byłby najlepszym rozwiązaniem, ale jest 2x droższy od Preteca. Długich serii jakoś specjalnie nie trzaskam, więc raczej wezmę Preteca. Chyba, że znajdę Sandiska w promocji :lol: