|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - pola autofokusa...
monangel - Czw 30 Lip, 2009 Temat postu: pola autofokusa... witam
Czy poleciłby ktoś jakiś artykuł z którego dowiedziałbym się szczegółowo o zadadach działania pól autofokusa ? tzn czym sie różnią, jak nastawia się ostrość w 11 polowym jak w 51...dlaczego az tak duzo jest ich ?:) ile pol bierze w tym udzial itp itd szukalem na googlach ale nie znalazłem nic
z góry dziękuję
SlawGaw - Czw 30 Lip, 2009
monangel, bo to jest proste jak świński ogon,
1. Jedno pole - to jeden czujnik (miejsce kadru) na które aparat ustawia ostrość
2. Wiele pól - to wiele czujników na które aparat ustawia ostrość
Teoretycznie im więcej pól tym lepiej, jednak znacznie lepiej mieć jeden pewny czujnik dobrze działający w środku kadru niż setkę złych.
Wiki:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Autofocus
Czujniki w lustrznakach działają na zasadzie detekcji fazowej, w uproszczeniu sprawdzają jak się rozjeżdżają linie/obraz. Są liniowe i krzyżowe, liniowe są czułe na jeden rodzaj linii, w zależności od ułożenia piony albo poziomy, krzyżowe na oba.
zug - Czw 30 Lip, 2009
proszę bardzo mam nadzieję że to pomoże i wyjaśni Tu
B o g d a n - Czw 30 Lip, 2009
zug napisał/a: | proszę bardzo mam nadzieję że to pomoże i wyjaśni Tu | Ten artykuł to raczej pod kompakty Nikona pisany.
monangel - Czw 30 Lip, 2009
a jak widze w wizjerze nikona d90 na przyklad kilkanascie tych pol to w w kazdym z tych pol on ustawia ta ostrosc czy trzeba wybrac jedno z tych pol lub kilka polozonych kolo siebie czy mozna skrajne pola wybrac ?
zug - Czw 30 Lip, 2009
monangel, jeśli masz ustawione wybór "lokalny" to Ty wybierasz pole w którym ma być ustawiana ostrość
monangel napisał/a: | a jak widze w wizjerze nikona d90 na przyklad kilkanascie tych pol to w w kazdym z tych pol on ustawia ta ostrosc czy trzeba wybrac jedno z tych pol lub kilka polozonych kolo siebie czy mozna skrajne pola wybrac ? |
cytat z Fotopolis.pl http://d90.fotopolis.pl/index.php?n=7816&p=1
"Pomiar ostrości możemy dostosować do swoich potrzeb na dwa sposoby. Pierwszy z nich dotyczy trybu wyboru pola ostrości i znajduje się w menu ustawień osobistych. Do wyboru mamy:
-pojedynczy punkt AF
-dynamiczny wybór pola
-automatyczny wybór pól ostrości
-śledzenie 3D
Poza tym D90 oferuje trzy tryby pracy autofokusa: AF-S (single - pojedynczy), AF-C (continious - ciągły), AF-A (auto)."
goltar - Czw 30 Lip, 2009
I warto przeczytać instrukcje....
goltar napisał/a: | I warto przeczytać instrukcje.... | Tego nawet nie pisałem bo zbyt oczywiste. Wielu ludzi ma wstret do wszelkich instrukcji i liczą tylko na własną intuicję albo na pomoc innych i ja to rozumiem, choć instrukcje czytam od deski do deski.
goltar - Czw 30 Lip, 2009
monangel napisał/a: | a jak widze w wizjerze nikona d90 na przyklad kilkanascie tych pol to w w kazdym z tych pol on ustawia ta ostrosc czy trzeba wybrac jedno z tych pol lub kilka polozonych kolo siebie czy mozna skrajne pola wybrac ? | Bogdan gdyby monangel przeczytał instrukcje to nie zadawałby takiego pytania... bo w instrukcji jest to ładnie opisane...
monangel - Pią 31 Lip, 2009
być może i jest w instrukcji ale ja nie posiadam tego sprzętu ani instrukcji pytam z czystej ciekawości....pisząc "jak widze na przykład w nikonie d90..." nietrudno się domyśleć że czysto teoretycznie pytam. Mam D40 gdzie jest 3 polowy i moge uzywac tylko jednego pola jednoczesnie dlatego pytam jak to jest w tych aparatach z większą ilością...stad pytanie...
goltar - Pią 31 Lip, 2009
Ok, to polecam przeczytać instrukcje od D300, można ściągnąć z netu, a jeśli będzie z tym problem mogę wysłać...
monangel - Pią 31 Lip, 2009
wychodząc z tego założenia można by na żadne pytania nie odpowiadać i nie zakładać forum, wystarczy ściągnąć wszystkie instrukcje lub pisać w poważniejszych problemach do producentów a tak serio to jakbys był tak miły to poprosze o stronę instrukcji o autofokusie
dzieki
MasterB - Pią 31 Lip, 2009
tu jest link:
http://www.photolectic.co...300-manual.html
nazgul - Pią 31 Lip, 2009 Temat postu: Re: pola autofokusa...
monangel napisał/a: | witam
Czy poleciłby ktoś jakiś artykuł z którego dowiedziałbym się szczegółowo o zadadach działania pól autofokusa ? tzn czym sie różnią, jak nastawia się ostrość w 11 polowym jak w 51...dlaczego az tak duzo jest ich ?:) ile pol bierze w tym udzial itp itd szukalem na googlach ale nie znalazłem nic
z góry dziękuję |
Zrób tak: Umów się z posiadaczem D90 i D300, niech ustawią AF na tryb trackingu 3D i złap lecącego ptaka lub szybko jadący samochód. Wtedy zrozumiesz różnicę. Gdyby wtedy gdy kupowałem D90 stać mnie było na D300 to bym go brał właśnie z uwagi na Multi-Cam 3500. Teraz zbieram na następcę D700
goltar - Pią 31 Lip, 2009
Tu link do polskiej wersji: http://nikoneurope-pl.cus...tail/a_id/23501
|
|