forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - phottix tetra

bass98 - Pią 31 Lip, 2009
Temat postu: phottix tetra
chciałem to przerobić jak pierwszą wersję PT-04 i co ? NIC, w środku masa zimnych lutów, zrobione niedokładnie co ma znaczenie przy wysokich częstotliwościach, koniec końców antena ma mieć 22-23cm a nie 17 cm (bo 17cm wyliczone było w próżni co jest błędem) jak podają pewne wyliczenia i nie ma być przylutowana na końcu jak w poprzedniej wersji a dokładnie tak jak na poniższych zdjęciach

co najlepsze po oczyszczeniu płytek i przelutowaniu i dołożeniu kabla uzyskaliśmy zasięg bliski 100m ale pojawił się inny problem z którym się borykam, nie odpala 430EX ani 430 EXII, gdzies wyczytałem aby na plusie zamontować diodę shootkyego 1A 30V, po zamontowaniu - bez różnicy

oczywiście mi odpala ale z metra, a po odłączeniu lampy dioda świeci z 80m (100/100 strzałów)

w nadajniku nie ma modułu antenowego jak w poprzedniej wersji tylko kawałek ścieżki odpowiednio ustawionej robi za antenę, więc zamiast tego zamontowałem poniższy moduł antenowy:

http://www.maritex.com.pl...ucts/ggid/12414

i zasięg wynosi po zamontowaniu ponad 120m! dalej nie sprawdzałem bo drogi zabrakło (w nadajnikach zamiast tego kabla równiez można założyć taki moduł antenowy)

odbiorników nie ruszałem, ale podejrzewam, że po zamontowaniu w odbiornikach byłoby całkiem nieźle...

kwestia tylko, ze po założeniu canona 430EX dalej lampa nie odpala...
tzn odpala ale z 1metra:/

Ktoś wpadł na pomysł co z tym zrobić??

[ Dodano: Pon 03 Sie, 2009 15:33 ]
śmieszna sprawa, okazuje się, że za przedłużenie anteny w odbiorniku robi lampa, więc dokładanie anteny w izolacji i lutowanie jej w powyższy sposób nie ma sensu, dam znać niedługo co i jak zrobić.

adziohiciek - Pią 07 Sie, 2009

Próbowałem właśnie przylutować kabel do odbiornika według zdjęcia i po przylutowaniu odpala lampę tylko prawie jak dotykam nadajnikiem, po odlutowaniu wróciło do normy. Co ciekawe kiedy dotknąłem kablem na próbę w tym miejscu przed lutowaniem to rzeczywiście zasięg wzrósł.

Mógłbyś zapodać jakieś zdjęcia montażu tej antenki w nadajniku?