|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Ciągły brud na matrycy A200.
Paaaweu - Sob 01 Sie, 2009 Temat postu: Ciągły brud na matrycy A200. Witam!
Przed chwilą czyściłem matrycę w moim A200, no i robię pierwsze zdjęcie i nic czyste niebo,
robię następne i już się pojawia jakiś paproch, czasami nawet więcej.
Co w takiej sytuacji zrobić?
SlawGaw - Sob 01 Sie, 2009
Paaaweu, wyczyścić jeszcze raz.
Jak czyścić np tu
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=245
Jeśli już masz brud na matrycy to warto trzymać się niskich i średnich wartości przysłony, im większy jej numerek tym ryzyko pojawienia się większe. Coś w okolicach f/8 nie powinno dać plam od kurzu, 11-16 raczej już da.
Paaaweu - Sob 01 Sie, 2009
Czyściłem już wiele razy i nie wiem czemu nadal się pojawiają.
No fakt, bo sprawdzam czy są paprochy gdzieś na F/36 A na F/8 całe szczęście nie widać.
Ale chodzi mi o to, że jak zrobię to pierwsze zdjęcie na F/36 to nie widać ani jednego, a jak następne to się pojawia czasami jeden czasami więcej. Bo matówkę porysowałem przez nieumiejętne czyszczenie no i teraz chciałbym chociaż żeby na niebie nie było paprochów
Jeśli mogę, to zapytam tak na marginesie czy wie ktoś może ile kosztowałaby wymiana matówki na nową?
SlawGaw - Sob 01 Sie, 2009
Paaaweu napisał/a: | na F/8 całe szczęście nie widać |
no to nie ustawiaj większej, samoczyszczenie się aparatu w Soniaczach nie jest szczególnie rewelacyjne, jednak z dużymi brudami sobie jakoś radzi, może nie za od razu, ale po paru wyłączeniach najczęściej odpada.
Więc przy 8 nawet na brudnej matrycy będziesz miał czyste zdjęcia, użycie większych przesłon raczej nie da lepszych zdjęć, każdy obiektyw najlepszą jakość osiąga gdzieś w okolicach f/5,6-8 a powyżej robi się coraz gorszy, rozdzielczość spada.
Porysowana matówka? Cóż, nie ma to większego wpływu na jakość zdjęcia.
Paaaweu - Sob 01 Sie, 2009
Wiem, że nie ma na jakość zdjęcia, ale trochę mnie denerwuje ta kreska, i chciałbym wymienić na nową
Ok dzięki za pomoc z tą matrycą
[ Dodano: Sob 01 Sie, 2009 15:31 ]
A tak w ogóle, skąd się biorą te paprochy że po pierwszym pstryknięciu zdjęcia już się pojawiają?
ghost - Nie 02 Sie, 2009
masz brudno w komorze lustra
Paaaweu - Pią 14 Sie, 2009
czyli gdzie? i jak to "posprzątać" ?
to moja pierwsza lustrzanka więc nie bić
f11whocares - Pią 14 Sie, 2009
Paaaweu, Najlepiej kup gruszke Giottos (lub podobna) i przedmuchaj, najczesciej to wystarcza. Tylko kup taka z filtrem bo mozesz sobie brudem podmuchac
http://www.giottos.com/
Paaaweu - Sob 15 Sie, 2009
Ale gdzie jest ta komora lustra?
ghost - Sob 15 Sie, 2009
tam gdzie lustro. jak zdejmiesz obiektyw widać lustro.
jak w menu wybierzesz czyszczenie matrycy (trzeba zajrzeć do instrukcji jak dokładnie się to nazywa), lustro się podniesie, migawka otworzy i zobaczysz matrycę.
Paaaweu - Nie 16 Sie, 2009
no chyba wiem, że mam taką opcję w końcu w temacie chyba jest o czyszczeniu matrycy
a jak mam wyczyscic tą komore lustra?
zug - Nie 16 Sie, 2009
Paaaweu, tu masz wszystko opisane co,z czym i jak TU
f11whocares - Nie 16 Sie, 2009
Paaaweu napisał/a: |
a jak mam wyczyscic tą komore lustra? |
Zdejmij obiektyw i po prostu uzyj gruszki (przedmuchaj) i to tyle.
SlawGaw - Nie 16 Sie, 2009
Paaaweu, jeśli nie jesteś wstanie zrobić tego sam, to oddaj aparat do serwisu, będzie to trochę kosztowało ale będziesz miał to z głowy.
Myślę że sporo twoich problemów z brudem w komorze lustra wynika z tego że zbyt często zdejmowałeś obiektyw i próbowałeś coś tam czyścić, w trakcie takich operacji mogło się tam dostać sporo syfu.
skasowany - Nie 16 Sie, 2009
Już od 1 sierpnia 'ciągły brud' ciągle zalega na matrycy. SlawGaw dobrze Ci radzi - idź do serwisu, albo uważnie przejrzyj to co koledzy podlinkowali!
Paaaweu - Pon 31 Sie, 2009
Hoho. Dzisiaj mi się nudziło i o to co pozaznaczałem w paincie:
moja matryca tydzień temu [po wyczysczeniu]
tydzień po
No ja nie wiem skąd to sie bierze.
zug - Pon 31 Sie, 2009
Paaaweu, mi ostatnio też wlazło trochę kurzu kupiłem LensPen-SensorKlear plus grucha i po klopocie
A jak tym czyścić? którą stroną czy coś? Nie chce czegoś zepsuć, wiesz.
lama - Pon 31 Sie, 2009
Zobacz tutaj.
zug - Pon 31 Sie, 2009
Paaaweu, Lenspen ma dwie końcówki jedna to pędzelek a druga specjalna końcówka nawilżona specjalnym płynem który ma za zadanie wychwycić kurz i inne zabrudzenia.
Ok, dzięki za pomoc, sprawdze go ; )
[ Dodano: Pią 04 Wrz, 2009 16:57 ]
A jak zapobiegać temu żeby znowu sie nie osiadał kurz? Bo nawet jak wyczyszczę, jest czyściutko, to potem znowu brud po około kilkuset zrobionych zdjęć.
|
|