|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Zdjęcia zmieniają się przy podglądzie? Help?
Lary - Sob 01 Sie, 2009 Temat postu: Zdjęcia zmieniają się przy podglądzie? Help? Korzystam z Canona 40D i zdjecia zapisuje w RAWie w barwach sRGB. Po zainstalowaniu kodeków ze strony canona (na viście) ogladalem zdjecia w Windowsowej Galerii i po "loadingu" zmienialy sie w duzo gorszej jakosci fotki i tak jakby ustawienia z aparatu zostaly skasowane (np. pojawia sie wieksze ziarno albo zdjecia b/w staja sie kolorowe). Ten sam problem mialem używając Lightrooma. Teraz siedze na Windows 7 i w systemowej galerii problem zniknal, zdjecia sa takie same jak w aparacie natomiast w LightRoomie dalej sie zmieniaja. Jak to naprawic?
ghost - Sob 01 Sie, 2009
na szybko komputer pokazuje podgląd wkomponowanego w rawa jpga który zawiera wszystkie ustawienia z aparatu, po chwili pokazywany jest podgląd z prawdziwego rawa, już z ustawieniami wymyślonymi przez windowsa/lightrooma.
Lary - Sob 01 Sie, 2009
ok ale jak go przywrocic? tzn Nie mialem pojecia ze w RAWa wkomponowuje sie jeszcze jakis JPG ale zakladalem ze jest to jakas nakladka na standardowe zdjecie. W kazdym razie jak zrobic zeby zobaczyc w lightroomie takie samo zdjecie jak mam w aparacie (z tym jpegiem czy czyms). Chodzi o to ze zdjecia z wycieczki-imprezy nie chce mi sie poprawiac krzywymi itp a standardowe zdjecia z aparatu po automatycznej redukcji ziarna sa jak najbardziej ok:)
ghost - Sob 01 Sie, 2009
no to użyj jpga aparaty mają możliwość zapisywania raw+jpg
albo poszukaj standardowych krzywych do LR, odpowiadających standardowym ustawieniom aparatu
Lary - Sob 01 Sie, 2009
no tak to nastepnym razem uzyje jpg+raw...dzieki w kazdym razie za help;)
candy - Nie 02 Sie, 2009
albo po prostu przekonwertuj tego RAW'a na JPEG'a i bedzie wygladac tak jak wtedy kiedy bylo zrobione(z wszystkimi ustawieniami jakie miales zaaplikowane)-uzyj Digital Photo Professional ktory powinienes miec na plytce z aparatem
kozidron - Nie 02 Sie, 2009
Lary napisał/a: | Korzystam z Canona 40D i zdjecia zapisuje w RAWie w barwach sRGB. Po zainstalowaniu kodeków ze strony canona (na viście) ogladalem zdjecia w Windowsowej Galerii i po "loadingu" zmienialy sie w duzo gorszej jakosci fotki i tak jakby ustawienia z aparatu zostaly skasowane (np. pojawia sie wieksze ziarno albo zdjecia b/w staja sie kolorowe). Ten sam problem mialem używając Lightrooma. Teraz siedze na Windows 7 i w systemowej galerii problem zniknal, zdjecia sa takie same jak w aparacie natomiast w LightRoomie dalej sie zmieniaja. Jak to naprawic? |
po co w ogóle robisz w raw-ach jak korzystasz ze "stylów obrazów" czy robisz b/w z puszki, zdając się na jakieś pseudo kreatywne ustawienia aparatu niepotrzebnie ustawiasz format raw. Myślę, że rozszerzenie raw tylko utrudnia ci twoją fotografię, bo potem musisz dochodzić w wywoływarce do ustawień które ustaliłeś softwarem puszki a to chyba marnowanie czasu(skoro pasują ci ustawienia z aparatu)
.........i wcale nie piszę tego złośliwie, są tacy co wolą "sepie" z puszki niż dłubaną w ps-ie i ich prawo a nie wątpliwie oszczędza się trochę czasu.
Allan - Nie 02 Sie, 2009
Jedyny "help" ktory znam to jest - wrocic do Windows XP Pro
Ja mam z kolei problem z dvix ktory nie rozpoznaje HD w windows Vista
(na komputerze w pracy oczywiscie bo w domu Windows Vista i 7 nie maja prawa wstepu:)
Nie rozumiem po co mialbym zmieniac system skoro na XP wszystko mi chodzi
i jest duzo szybsze niz vista i 7
edmun - Pon 03 Sie, 2009
nie wrocic do win xp bo wlasnie wczoraj i dzisiaj mordowalem sie i ja i kmosw jak dojsc do ustawien z PictureStyle w RAW'ie otwartym w Lightroomie. nie ukrywam ze zarowno kolorystyka tego co robilem znaczaco rozni sie od tego co widze w LR.
na razie na szybkiego zrobilem Zapisz jako.... z raw do jpg, ale jaki to ma sens robienie RAW'ów jeśli w LR po załadowaniu ich przez chwilę widze to samo co na ekranie LCD aparatu, aby zaraz zobaczyć surowego RAW'a ?!
Nie wiem... moze wkrotce poszukam rozwiazania takiego problemu
kozidron - Wto 04 Sie, 2009
edmun napisał/a: | Nie wiem... moze wkrotce poszukam rozwiazania takiego problemu |
najlepiej nie rób w rawach albo raw+jpg i korzystaj z jpg jeżeli pasuje ci kolorystyka ustawień z puszki to nie kumam po co dochodzić ileś czasu do tych samych efektów w wywoływarce.
Właściwie to korzystanie z tego badziewia software'owego z puszki to zemsta programistów na konsumencie
mavierk - Wto 04 Sie, 2009
edmun napisał/a: | na razie na szybkiego zrobilem Zapisz jako.... z raw do jpg, ale jaki to ma sens robienie RAW'ów jeśli w LR po załadowaniu ich przez chwilę widze to samo co na ekranie LCD aparatu, aby zaraz zobaczyć surowego RAW'a ?! | pewnie musisz pogrzebać w profilach aparatu, z poziomu LR, na forum nikona są od tego spece, więc może i tutaj ktoś się znajdzie
edmun - Wto 04 Sie, 2009
przykladowo zrobilem zdjecie na lace przy wschodzie slonca. mam przepiekny braz/pomarancz ale wiem ze delikatnie nie naswietlilem. robie wiec w rawach aby moc cos tam jeszcze podciagnac lub Delikatnie! zmienic kolorki. odpalam LR, importuje zdjecie i przez sekunde widze poprawne zdjecie aby za chwle zobaczyc totalnie wyprane z kolorow zdjecie z AWB. RAWA robie zeby podciagnac fotke, czego nie chce robic z Jpga. ale Raw wczytuje mi sie wyprany :/. tak jak mowilem, znajde rozwiazanie jak tylko siade na komputerze z netem z ekranem wiekszym niz te 2 cale z ktorych teraz korzystam
ghost - Wto 04 Sie, 2009
musisz znaleźć profile do LR odpowiadające tym stosowanym w aparacie.
wtedy LR podbije czerwienie podobnie jak aparat
edmun - Wto 04 Sie, 2009
paranoja. walczylem godzine z ustawieniami LR i nic z tego. niestety ale rozwiazanie w stylu "poszukaj preseta" mija sie z celem.
w jaki sposob dorwac tyle predetow ile zdjec?
najbardziej wkurzam sie ze robilem zdjecia na zlocie podczas wschodu slonca. picturestyle ustawione na standard, a lightroom za wszelka cene po zaimportowaniu chce to ladne zlote swiatlo zamienic na niebieskie. na razie wynik to 18:0 dla lightrooma :/
sorry ale wkurzam sie na to. nie po to mam rawy aby robic jpgi bo LR lubi sobie zrobic po swojemu. na razie oglaszam wszem i wobec wojne. jedna bitwe przegralem, ale jak tylko wygram., dam znac
MM - Wto 04 Sie, 2009
Otwórz sobie zdjęcia w DPP, ten otworzy RAW-a tak samo jak jpg-a. Do podstawowej obróbki to nie jest zły program.
candy - Sro 05 Sie, 2009
Cytat: | Otwórz sobie zdjęcia w DPP, ten otworzy RAW-a tak samo jak jpg-a. Do podstawowej obróbki to nie jest zły program. |
no wlasnie o tym samym mowilem nascie postow temu,a ludzie tylko mu tu utrudniaja
edmun - Czw 06 Sie, 2009
hmm przesiadac sie na inny soft. to nie jest rozwiazanie problemu. jedynie zamienne. nie po to czlowiek inwestowal i uczyl sie LR zeby teraz zmieniac soft ide dalej szukac. moze google cos pomoze
ghost - Czw 06 Sie, 2009
czy chodzi o to?
stąd
kozidron - Pią 07 Sie, 2009
edmun napisał/a: | hmm przesiadac sie na inny soft. to nie jest rozwiazanie problemu. jedynie zamienne. nie po to czlowiek inwestowal i uczyl sie LR zeby teraz zmieniac soft ide dalej szukac. moze google cos pomoze |
rozwiązaniem jest robienie jpegów(jak już korzysta się z software'u aparatu) albo właśnie "wyważanie otwartych drzwi" ale jak ktoś ma tyle czasu......to pozazdrościć
hijax_pl - Pon 17 Sie, 2009
edmun napisał/a: | na razie oglaszam wszem i wobec wojne. jedna bitwe przegralem, ale jak tylko wygram., dam znac |
Czekam z niecierpliwością na wieści z frontu.
Cały problem polega na tym że LR nie czyta uźytych profili z RAWa, a żeby to zmienić trzeba wejść w LR w moduł Develop i zjechać na sam dół pod warunkiem że się wcześniej właduje profile z aparatu. Trochę niepotrzebnego palcowania.
W kontekście Nikona sprawa jest praktycznie przegrana gdyż tylko i wyłącznie firmowy Capture NX 2 czyta poprawnie profile/info o odszumianiu itp. Podobno te informacje są NEFach szyfrowane i dlatego ŻADEN inny soft sobie z tym nie radzi.
Osobiście mnie najbardziej wkurza to, że LR gubi info o użytym szkle przy eksporcie do JPG. Informacja niezbędna do takich narzędzi jak DxO Optics
edmun - Pon 17 Sie, 2009
hijax_pl, walka dalej przegrana. niestety... po zrobieniu RAW'a zapisuje go w IrfanView do JPGA i dopiero wgrywam do LR.
W ten sposób całkowicie tracę fakt posiadania RAW'a....
a czasami na tak ładne sceny chcę właśnie mieć RAW'a który posiada więcej informacji i daje mi większe możliwości niż JPG.
używanie kolejnego programu do otwierania RAW'ów mija się z celem, gdyż i tak będę musiał wyeksportować zdjęcie do jpga i dopiero jpga importować do lightrooma
Problemem jest - jak zaimportować RAW'a do lightrooma żeby wyglądał tak samo jak był zrobiony ?!
Przykładowe sample co się dzieje :
Po lewej lightroom, świeży import z CR2 (RAW'a)
po prawej ten sam plik otwarty przez IrfanView (i tak samo wygląda na LCD w aparacie)
Na razie trafia mnie szlag.
edmun napisał/a: | Problemem jest - jak zaimportować RAW'a do lightrooma żeby wyglądał tak samo jak był zrobiony ?! |
Generlanie odpowiedz na twoje pytanie jest taka - NIC.
LR czyta dane RAW i je sobie interpretuje po swojemu, no ale to przecież jest RAW - czyli to co matryca widziała. Programy tematyczne, podbicioa koloru, kontrastu etc to juz obróbka RAWa - a tego LR nie widzi (bo to zaczyte jest w vendor-specific IPCT).
Powinienes zadac pytanie tak: "jak zaimportować RAW'a do lightrooma tak żeby przetworzyl je tak by wyglądał na LCD aparatu"
Ja osobiście olewam ustawienia typu przestrzeń barw, profil przetwarzania itp... nawet wyłączam JPGa i zostawiam tylko NEF. W sumie i tak to poźniej obrobię w LR żeby bylo ładnie.
P.S.
Poznaję zdjęcie
edmun - Pon 17 Sie, 2009
hijax_pl, no to mi wytłumacz dlaczego 90% rawów wygląda poprawnie tylko te o wschodzie słońca wyglądają jakby ktoś je sprał z kolorystyki
Czyżby LR nie widział balansu bieli i na każdym pliku ustawiał "Auto" według uznania ?
W zasadzie to widze takie rozwiazanie:
- wyciagnac IPCT z RAWa i zapisac do zewnetrznego XMP
- uzyc czegos co skonwertuje vendor tags do LR hierarchy. Chodzi glowie o tagi typu: Sharpness Contrast Brightness Saturation HueAdjustment FilterEffect ToningEffect i tak dalej
- zaimportowac RAWa do LR (powinien widziec skojarzonego XMP)
"uzyc czegos" oznacza najpewniej napisanie jakiegoś małego skryptu. Dla jednego typu aparatu nie powinien to być duży problem...
Info o tagach mozna znalezc tu
edmun - Pon 17 Sie, 2009
mnie najbardziej rozbraja fakt że IrfanView (darmowy program który zajmuje z 11 mb już z pluginami do wszystkich typów plików) daje sobie radę, a płatny Lightroom - sobie po prostu nie radzi
mavierk - Pon 17 Sie, 2009
albo Ty sobie z nim nie radzisz
edmun - Pon 17 Sie, 2009
mavierk, bez przesady. przegrzebałem całego lightrooma. normalnego i prostego rozwiązania nie ma. musiałbym grzebać tak jak hijax_pl, zaznaczył. aż tak ciężko było panom z Adobe to naprawić przy kolejnych wersjach ?
ghost - Pon 17 Sie, 2009
edmun. to co pokazuje irfan, to nie jest RAW.
to jest zaszyty jpg wywołany przez aparat.
LR wywołuje po swojemu i prawdopodobnie stara się zniwelować ostrą pomarańczową dominantę.
trochę nie rozumiem o co kaman. jak podoba Ci się jpg to przepuść to przez program Canona i powinno wyjść to samo. na przyszłość raw+jpg.
jak robisz rawy to chyba nie po to żeby dostać dokładnie to co na jpgu
zresztą przesunięcie suwaka balansu bieli to nie jest jakaś dramatyczna obróbka
Ja tu po prostu widze pewna polityke. Albo tez jakies zaleznosci patentowe na vendor-specyfic tags.
Tylko dlaczego ExifTool je widzi, a ludzie deszyfruja np wpisy nikonowskie?
Co fo Irfana - zgadzam sie ghostem. Z tym ze to nie tylko o krzywa tonalna chodzi. jest duzo wiecej parametrow ktore w ten sposob ucieka.
Korzystajac z Capture NX 2 mam ta sama kontrole nad zdjeciem co w aparacie. Z tym ze jest to bardziej interaktywne. Moge poprawic ekspozycje RAWa nie ruszajac PictureControl. No i moge wyeksportowac do JPGa. Tyle ze po co mi pozniej LR? Do katalogowania tylko?
Osobiscie nie lubie Capture NX2 - strasznie powooooolny w porownianiu z LR. Dlatego korzystam z LR
edmun - Pon 17 Sie, 2009
ghost, chodzi o to, że mam przepiękny wschód słońca.
robię w RAW, jestem w stanie wyciągnąć z cieni o wiele więcej niż w JPG
robię w JPG, mam dobre kolory
Może dla jednego zdjęcia nie jest to problem, ale przy wielu fotkach nie chcę mi się kombinować z wieloma zdjęciami.... Nie po to mam podgląd na LCD i tak dobieram wszystko, żeby później na kompie jeszcze bardziej się męczyć
na razie próbuję z tym
http://www.flickr.com/gro...57604480542420/
MM - Pon 17 Sie, 2009
edmun napisał/a: | ale przy wielu fotkach nie chcę mi się kombinować z wieloma zdjęciami.... |
Po co te żale? Otwierasz RAW-y w dołączonym do aparatu DPP i masz RAW-a takiego samego jak na wyświetlaczu LCD. Chcesz coś pozmieniać to masz większe możliwości niż w gotowym jpg-u. Kropka.
Jest taki facet co hobbystycznie tworzy ligtroomowe templejty dla konwersji z Nikonów różnych. Mam je zainstalowane u siebie i w sumie nieźle działają... Tzn nieźle naśladują Capture NX2 w mieleniu kolorami.
Jednak to co chciałbym wkeić do dyskusji to cytat z pliku readme.pdf:
"Some people like Capture NX very much, others swear to Lightroom, often in combination with
Adobe Photoshop. There is no doubt that Lightroom (or Apples Aperture) in combination with
Photoshop is the professional de facto standard - no other package delivers a feature set like
this combo. With the combination comes a steep learning curve and a quite hefty price tag.
Capture NX on the other hand holds it's own by being tailor made to a few cameras (sensors)
and delivers a pleasant Nikon tonality. Just to mention, if you haven't noticed, NX also has the
speed of a turtle (a sleeping turtle)."
edmun - Pon 17 Sie, 2009
MM napisał/a: | Otwierasz RAW-y w dołączonym do aparatu DPP i masz RAW-a takiego samego jak na wyświetlaczu LCD. Chcesz coś pozmieniać to masz większe możliwości niż w gotowym jpg-u. Kropka. |
Nie będę przechodził na inny program. Czy tak trudno zrozumieć że nie jest to rozwiązaniem problemu ? Rozwiązaniem będzie jeśli znajdę plug-in który będzie działał tak, jak chcę żeby działał, a nie szukać zastępczych programów. Nie po to robiłem bibliotekę w lightroomie, kupowałem go i uczyłem się go obsługiwać żeby przechodzić na program który moim zdaniem jest o wiele gorszy.
edmun masz chłopie 500% racji.
Jak się zaczyna kupować nie tylko puchy ale i soft to się zmienia punkt widzenia. Popieram Cię...
|
|