forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Dwa obiektywy do Canon 1000D

Pelson - Pon 03 Sie, 2009
Temat postu: Dwa obiektywy do Canon 1000D
Witam serdecznie!

Przymierzam się do kupna mojej pierwszej lustrzanki. Chciałem zaznaczyć że w temacie obiektywów jestem zielony. Wcześniej przez jakies 3 lata z niezłym skutkiem używałem Canona S1 IS z paczką filtrów... Po przeczytaniu tony testów i opinii wybór padł na Canona 1000D. Na całość mam do wydania jakies 3 - 4 tysiące. 1500 na body reszte chciałem przeznaczyć na dwa obiektywy:

1. Obiektyw "na co dzień" do fotografowania przyrody, architektury, ludzi z górną ogniskową 200-300mm. Czyli chyba okreslany mianem spacer zoom'u. Pewnie przydatna byłoby stabilizacja.

2. Zestaw do makro. Zdjęcia głównie owadów: ptaszników, skorpionów ale i naszych rodzimych: pszczół, motyli itd. itp. Myślałem nad jakimś jasnym obiektywem stałoogniskowym i dokupieniem do tego Raynox'a DCR-250. Z tego o czytałem przydałby się z ogniskową większą niż 50mm ze względu na ruchliwość owadów.

Jestem otwarty na wszelkie sugestie i propozycje, w temacie obiektywów nie mam zbytnio doświadczenia.

Pozdrawiam

Sunders - Pon 03 Sie, 2009

Pelson napisał/a:
z górną ogniskową 200-300mm... Pewnie przydatna byłoby stabilizacja.

Jeśli musi być stabilizacja to canon 70-300IS USM, jeśli nie musi to canon 70-200/4L.
Pelson napisał/a:
Zestaw do makro

Canon 100/2,8macro, bez raynoxa :smile:

B o g d a n - Pon 03 Sie, 2009

Sunders napisał/a:
Jeśli musi być stabilizacja to canon 70-300IS USM, jeśli nie musi to canon 70-200/4L.
Sunders napisał/a:
Canon 100/2,8macro, bez raynoxa

Też bym tak celował. Niestety jest tylko jeden problem, że razem kosztuje to co najmniej tyle, ile Pelson ma na cały zestaw.
Jak zwykle wszystko rozbija sie o ... pieniądze. :sad: Ponadto, przy takim zestawieniu nie mamy nic do 70mm.

Proponuję na początku zrezygnować z teleobiektywu i kupić w miare dobry obiektyw startowy, zaczynający się od dołu, czyli od 17, 18mm. W innych wątkach temat był przerabiany wielokrotnie. Masz do wyboru Sigmę, Tamrona albo Canona i do poczytania cały wątek:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=1578

kozidron - Pon 03 Sie, 2009

Pelson, takich tematów jest ze sto, odnośnie makro pod canona na świeżo dokładnie 3 wątki niżej, który spacer zoom (pod canona) pare wątków niżej o tym dlaczego lepiej kupić 400D zamiast 1000D jest w wątku na forum o teście tej lustrzanki.

Wystarczy użyć szukajki. O tym czemu nie warto kupować spacer zooma będzie w każdym wątku o spacer zoomie albo nawet w tym 6 wątków niżej.
Wszystkie te wątki max 30 minut znalezione i przeczytane -wyłuszczone wszystko jasno i klarownie, jak coś to pytaj ale korzystaj też z szukajki

kozidron napisał/a:
Pelson, takich tematów jest ze sto, odnośnie makro pod canona na świeżo dokładnie 3 wątki niżej

Niestety tamte obiektywy nie mieszczą się w moim przedziale cenowym.

B o g d a n napisał/a:
Proponuję na początku zrezygnować z teleobiektywu i kupić w miare dobry obiektyw startowy, zaczynający się od dołu, czyli od 17, 18mm. W innych wątkach temat był przerabiany wielokrotnie. Masz do wyboru Sigmę, Tamrona albo Canona i do poczytania cały wątek:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=1578

Przeczytałem sporą część z podanego przez Ciebie tematu. Zeby zmieścić się w podanym przez siebie limicie finansowym (bo jakbym sie nie starał to go nie przeskoczę) pomyślałem czy nie dałoby się połączyć te 2 szukane przeze mnie obiektywy w jeden.

Sigma 17-70 f/2.8-4.5 DC Macro (1344zł) - Z testu wyczytałem ze tryb macro jest całkiem użyteczny, jako obiektyw na co dzień myślę ze również dałby sobie darę. Dobrze myślę?

Ale idąc dalej z ogniskową:
Sigma 18-125 f/3.8-5.6 DC OS HSM (1349zł)
Sigma 18-200 f/3.5-6.3 DC OS (1525zł)
Czy z któregoś z tych obiektywów udało by się skorzystać w makro? Ewentualnie po dodaniu wymienionego juz przeze mnie Raynox'a 250?

A i jak byłoby ze współpracą tych obiektywów z Canonem 1000D?

B o g d a n - Pon 03 Sie, 2009

Pelson napisał/a:
Sigma 17-70 f/2.8-4.5 DC Macro (1344zł) - Z testu wyczytałem ze tryb macro jest całkiem użyteczny, jako obiektyw na co dzień myślę ze również dałby sobie darę. Dobrze myślę?
To byłby bardzo dobry wybór, co może potwierdzić komor. :wink:

Z tych dwóch pozostałych, rozważałbym tylko Sigmę 18-125 f/3.8-5.6 DC OS HSM ale jak się sprawuje z Raynox'em 250 nie mam zielonego pojęcia.

lupo57 - Pon 03 Sie, 2009

Pelson Sigma 17-70 f/2.8-4.5 DC Macro + C70-300 IS (używka ) i masz ekstra zestaw
kozidron - Pon 03 Sie, 2009

Pelson napisał/a:
Niestety tamte obiektywy nie mieszczą się w moim przedziale cenowym.

to bierz sigme 17-70/2.8-4.5 :arrow: uniwersalny spacer zoom, dość przyzwoity optycznie, tylko żeby nie było zaskoczenia jego skala odwzorowania to nie 1:1 tylko 1:2.3
Jak robiłem foty ptasznikom to nie korzystałem z tego szkła, związane było to raczej z tym że one potrafią skoczyć na około 6 do 7 długości swojego ciała i postanowiłem skorzystać z czegoś dłuższego bo 70mm na końcu wydało mi się dość ryzykowne.

kozidron napisał/a:
to bierz sigme 17-70/2.8-4.5 :arrow: uniwersalny spacer zoom, dość przyzwoity optycznie, tylko żeby nie było zaskoczenia jego skala odwzorowania to nie 1:1 tylko 1:2.3

A udałoby się połączyć go z jakimś konwerterm do macro? DCR-250 ma gwint max 67mm, Sigma 72mm - istnieją jakieś pierścienie zmeiniające średnice gwintu? Ma to w ogole jakiś sens? Sorry ze nie uparłem na tego Raynox'a ale widziałem fajne zdjącie robione przy jego pomocy a nie chce wydawać 1500zł na obiektyw jedynie do makro.

kozidron napisał/a:
Jak robiłem foty ptasznikom to nie korzystałem z tego szkła, związane było to raczej z tym że one potrafią skoczyć na około 6 do 7 długości swojego ciała i postanowiłem skorzystać z czegoś dłuższego bo 70mm na końcu wydało mi się dość ryzykowne.

Spokojnie, akurat w temacie ptaszników nie potrzebuje informacji ;]

Monastor - Pon 03 Sie, 2009

Pelson, raynoxa na tę sigmę nie założysz, a jeśli nawet, to będziesz miał potężną winietę.
komor - Pon 03 Sie, 2009

lupo57 napisał/a:
Pelson Sigma 17-70 f/2.8-4.5 DC Macro + C70-300 IS (używka ) i masz ekstra zestaw

Jestem za. Raynox jest fajny ale wymaga sporo wprawy i wg tego co piszą to lepiej założyć go na jakieś krótkie tele. Być może sprawdzi się z 70-300 IS. Poza tym Rayox to niewielki wydatek i zawsze potem można go dokupić. A póki masz fazę na większe zakupy to bierz najlepsze szkła na jakie Cię stać.

MC - Pon 03 Sie, 2009

komor napisał/a:
Być może sprawdzi się z 70-300 IS.

Wtedy to juz sie robi mikroskop. No i ciezko nawet wlos umiescic w GO. Statyw tez absolutnie niezbedny. No, moze do 100mm mozna jakos powalczyc. Wlasnie dzisiaj probowalem, ale wrocilem szybko do konfiguracji z 50tka.

komor - Pon 03 Sie, 2009

Nie wyraziłem się jasno. Przy 300 mm na pewno jest masakra, bo miałem ją już na 200 mm z moim 70-200/4, ale przy mniejszych ogniskowych sprawdza się lepiej. Wspominał o tym Edmun, on używa Raynoxa z 90-300 w okolicach najmniejszej ogniskowej.
nazgul - Pon 03 Sie, 2009

Pelson, moim zdaniem jeśli poważnie chcesz zaatakować macro to nie ma się co szczypać tylko trzeba kupic porządne, specjalizowane szkło. Np. to:

http://www.allegro.pl/ite...a_warszawa.html

Miałem i powiem tyle - jest cudownie ostre, i praktycznie wolne od wad typu dystorsja, aberracja czy winieta. Resztę załatwia Ci to:

http://www.allegro.pl/ite...a_4gb_fvat.html

Choć ja nie mam przekonania do "spacerzoomów i chyba brałbym po prostu z kitem 18-55 IS.

http://www.allegro.pl/ite...n_vat_raty.html

Decyzja jest Twoja - udanego zakupu życzę :)

kozidron - Wto 04 Sie, 2009

Pelson, jeżeli budżet mały to zawsze możesz raynoxa założyć na 50/1.8 dość tani, plastikowy ale całkiem przyzwoity optycznie obiektyw(jak dla amatora) . Ja chyba skłaniałbym się w kierunku sigmy 17-70 + canon 70-300IS + używane 400D żeby zmieścić się w budżecie.
Pelson - Wto 04 Sie, 2009

kozidron napisał/a:
Ja chyba skłaniałbym się w kierunku sigmy 17-70

Po przemyśleniu wszystkiego chyba tak zrobię. Ale kupno 2-3 letniego Canona 400D niewiadomego pochodzenia nie wydaje mi sie dobrym pomysłem;] Nie bede raczej wymieniał body w przyszłym czy nawet kolejnym roku wiec wole nowy sprzet z roczną gwaracją.

Co jeszcze myślicie o obiektywie Tokina AT-X 100 f/2.8 AF Pro D FC Macro w porównaniu z polecanym wyżej Canon EF 100 f/2.8 Macro USM? Różnica miedzy nimi to 500 zł a oba mają odwzorowanie 1:1...

Sunders - Wto 04 Sie, 2009

Pelson napisał/a:
Co jeszcze myślicie o obiektywie Tokina AT-X 100 f/2.8 AF Pro D FC Macro w porównaniu z polecanym wyżej Canon EF 100 f/2.8 Macro USM

Dobry obiektyw, ma gorszy od canona AF, ale przy zdjęciach macro można się bez AF obejść.

Sunders napisał/a:
Dobry obiektyw, ma gorszy od canona AF, ale przy zdjęciach macro można się bez AF obejść.

no zależy przy jakich....

Pelson, ale w przypadku canona 1000D to ja nie wiem czy będzie jakaś wielka różnica w af-ie w przypadku canona i tokiny, niestety 1000D ma jeden ze słabszych układów af w canonie i nie wydaje mi się, żeby canon 100 f/2.8 dostał jakiś niesamowitych skrzydeł mimo swojego usm-a w stosunku do tokiny. Przyznaje, tego szkiełka nie sprawdzałem nigdy pod 1000D i snuje jedynie domysły, na podstawie dwóch innych szkieł z usm-em canonowskim w stosunku do pracy na innych puszkach canona(dokładnie tych samych egzemplarzy szkieł).

Wujek_Pstrykacz - Wto 04 Sie, 2009

kozidron napisał/a:
Sunders napisał/a:

no zależy przy jakich....

Pelson, ale w przypadku canona 1000D to ja nie wiem czy będzie jakaś wielka różnica w af-ie w przypadku canona i tokiny, niestety 1000D ma jeden ze słabszych układów af w canonie i nie wydaje mi się, żeby canon 100 f/2.8 dostał jakiś niesamowitych skrzydeł mimo swojego usm-a w stosunku do tokiny. Przyznaje, tego szkiełka nie sprawdzałem nigdy pod 1000D i snuje jedynie domysły, na podstawie dwóch innych szkieł z usm-em canonowskim w stosunku do pracy na innych puszkach canona(dokładnie tych samych egzemplarzy szkieł).

Kozidron miałęś kiedyś tą Tokinę w użyciu, ja mam do dziś i twierdzę że ona w zasadzie nie ma AFu, bo to, że coś tam próbuje ostrzyć trudno nazwać autofocusem, jest za to żyletkowato ostra i to cieszy mnie najbardziej.

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
i twierdzę że ona w zasadzie nie ma AFu, bo to, że coś tam próbuje ostrzyć trudno nazwać autofocusem, jest za to żyletkowato ostra i to cieszy mnie najbardziej.

Wujek_Pstrykacz, ja nie twierdze, że tokina jest demonem szybkości i celności, ja snuje domysły że usm z canona 100/2.8 jakimś demonem szybkości nie będzie na 1000D, skoro inne słoiki z usm'em raczej słabo śmigały na tym body i wnioskuje że to przez puszkę. Więc delikatnie rzecz ujmując jak ma być tanio i długo na tej puszce(1000D) to jeden pies bo przy tym body usm jakoś wyraźnie pracy af-u nie ułatwia.

Monastor - Wto 04 Sie, 2009

USM z Canona 100/2.8 nie jest demonem szybkości na żadnej z puszek, ale jest całkiem przyzwoity i cichy. Nie korzystam z AF w fotografii makro bo ostrzenie manualne daje dużo bardziej przewidywalne rezultaty niż dosyć ogromniaste pola AF w lustrzankach Canona przynajmniej tych, z którymi miałem do czynienia. Przydaje mi się za to kiedy potrzebuję tej ogniskowej na hali. Robię czasami zdjęcia amatorskiej siatkówki i wtedy USM się przydaje. Nie jest to absolutnie szkło do sportu, ale dzięki silnikowi AF zyskuje na uniwersalności. Dla porównania Sigma 17-70 jest w takiej sytuacji całkowicie nieprzydatna. Kiedy przestaje brzęczeć jest już po akcji. Tokina 100/2.8 sprawiała podobne wrażenie jak ją zapinałem przed zakupem szkła makro.
Wujek_Pstrykacz - Sro 05 Sie, 2009

Ta Tokina ma jeszcze gorszy AF od Sigmy 17-70, ale nadrabia czym innym :razz:
Monastor - Sro 05 Sie, 2009

Wujek_Pstrykacz, nie wątpię, Sigmę 17-70 podałem jako przykładszkła używanego przeze mnie w podobnych warunkach jak 100-tka makro (hala) i o podobnym AF-ie do Tokiny. Ta sigma pomimo nazwy nie jest szkłem makro i na ogół nie ma co jej do takich porównywać.

Chciałem tylko podkreślić, że w samej makrofotografii dobry AF ma marginalne znaczenie, ale jest bardzo miłym dodatkiem jeśli wykorzystujemy szkło do innych celów.

najeli - Sro 05 Sie, 2009

Z mojej strony z czystym sumieniem mogę zaproponować 50/1.8 + raynoxa do makro. Mam i daje radę. Nie jest to mikroskop, ale ciekawe efekty już można uzyskać.

A poza tym 50/1.8 to bardzo fajne szkło do portretu (fakt, że jakością wykonania nie powala i różne opinie o tym znajdziesz). A światło 1.8 ratowało mnie przy ciemnych wnętrzach nie raz :)

Do tego sigma 17-70 i masz dobry zestaw na początek. Chyba że jakieś "standardowe" 17/18-50/55 - ale to będzie drożej.

A potem to zbieraj na 70-200/4 :>

Pelson - Czw 06 Sie, 2009

Ok, dzieki wszystkim za wypowiedzi. na 99% biorę wiec 1000D z Sigmą 17-70. Kiedy macro przestanie mnie zadowalać rozejrzę się za Tokiną 100 f/2.8.

klikne po "punkcie" co pomocniejszym postom. ;]
Pozdrawiam i życze udanych ujęć...

Jasper - Pią 07 Sie, 2009

Ja też uważam Sigmę 17-70 za bardzo dobry wybór do tego body. Sprawdź jednak dokładnie BF i FF. Miałem ją z 450-tka i uważam, że super się sprawdziła z 50tką był problem z ostrością i celnością. Przy braku możliwości mikroregulacji w 1000 lepiej sprawdzić te kwestie. ( Przy zakupie internetowym zawsze masz 10 dni na sprawdzenie i ewentualne odesłanie - tylko za przesyłkę trzeba będzie zapłacić.)