|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Arek, co Ty na to...
maziek - Wto 04 Sie, 2009 Temat postu: Arek, co Ty na to... http://apod.nasa.gov/apod/ap090804.html
tupisac - Wto 04 Sie, 2009
Wow, Gdańsk
Czy leci z nami autor?
Monastor - Wto 04 Sie, 2009
Przedziwnie to wygląda. Zjawisko słońca pobocznego to nic nadzwyczajnego, ale wygląda zupełnie inaczej (przynajmniej ja zawsze widziałem je w dużo większej odległości kątowej od Słońca). Na pewno nie zostało zrobione przez jakieś okno albo coś w tym stylu, podobne widziałem kiedyś w starym mieszkaniu (podwójna szyba)?
maziek - Wto 04 Sie, 2009
Nie wiem, wszystko co wiadomo jest w opisie. Ale "sincere photographer claims the effect was visible to the unaided eye". Może był w okularach.
maziek, albo właśnie stał za podwójną/potrójną szybą
Gdyby był w okularach to szansa na takie same odbicie w aparacie nie byłaby raczej duża
Na obiektywie miał UV-kę a na oczach bryle. Wszystko się zgadza.
Arek - Wto 04 Sie, 2009
Hehe... fajne. Nie mam pojęcia co to, skoro widział to gołym okiem.
maziek, tak, na pewno
Ja tym bardziej nie wiem co to. Widziałem coś takiego tylko parę razy w życiu w opisanej wcześniej sytuacji. Albo jest to naprawdę niezwykłe zjawisko, albo ktoś znowu robi pół internetu w balona
AdrianD - Wto 04 Sie, 2009
Czytaliście tu trochę dyskusji na ten temat.
A tu duże foto
AdrianD, większość podziela moje przypuszczenia o szybie. Ciekawe czy autor fotki się przyzna czy nie
Tak,zauważyłeś też pewnie podobne zdjęcie(robione przez szybę) na flickerze,w sumie to rozsądne wytłumaczenie
AdrianD, zdjęcia na flickrze nie widziałem, sprawdziłem tylko ile razy występuje słowo window. Sam zrobiłem kiedyś podobną fotkę nie wiedząc z początku skąd to się bierze, potem otworzyłem okno żeby zdjęcia wyszły lepiej i zjawisko tajemniczo zniknęło
Jest w dyskusji,zjedź kawałek na dół prawie na samym dole jest
AdrianD, faktycznie podobne. Cóż, jak dla mnie sprawa oczywista
komor - Wto 04 Sie, 2009
maziek, co Ci się stało w awatara?
Komor, nie zagłosowałbym na to jako NAJLEPSZE zdjęcie ze zlotu, bo możnaby to uznać za narcyzm ( ) lub megalomanię, ale to zdjęcie to chyba mój najfajniejszy portret, jaki kiedykolwiek ktoś mi trzasnął.
http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=2322
Tak więc zmieniłem awatar.
Niezaleznie od tego plotę wnyki i szykuję paści na autora...
Wujek_Pstrykacz - Wto 04 Sie, 2009
He he Maziek fajnie wyglądasz z tymi małymi nóżkami
|
|