|
forum.optyczne.pl
|
 |
Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Problem z wyświetlaniem RAW Z G10.
Contras - Wto 04 Sie, 2009 Temat postu: Problem z wyświetlaniem RAW Z G10. Dzień dobry. Witam wszystkich, bo to mój pierwszy post. Od wczoraj jestem posiadaczem canona g10 i mój problem dotyczy wyświetlenia zdjęcia w formacie raw canona (cr2) w przeglądarce acdsee 2.0 pro i 2.5 pro oraz w photoshopie 7.0 i 8.0 cs. Przeglądarki widzą plik o podanym rozszerzeniu, ale nie potrafią go otworzyć. Oczywiście w skojarzeniach plików wszystko zaptaszkowane. Chciałbym się dowiedzieć, gdzie tkwi błąd? W sklepie ten aparat na zoombrowser wyświetlił raw'y. Ja jednak chciałbym program w polskiej wersji i dlatego zależy mi na acdsee. Ale dlaczego photoshop tego nie wyświetla? Mam stacjonarny komp i nowy laptop. Na obu xp pro.
zug - Wto 04 Sie, 2009
Contras,powinieneś zapewne zrobić update CR
Contras - Wto 04 Sie, 2009
A konkretniej nie można? Dziwne, że darmowa w sumie śmieciowa przeglądarka faststone od razu w polskiej wersji otwiera rawy canona bez problemu w przeciwieństwie do komercyjnego acdsee pro. No i ten photoshop! Jak te rawy w nim uaktywnić? Lub od której wersji jest to zaimplementowane?
zug - Wto 04 Sie, 2009
Contras napisał/a: | No i ten photoshop! Jak te rawy w nim uaktywnić? Lub od której wersji jest to zaimplementowane? |
7.0 nie miał dołączonego Camera Raw możesz zainstalować sobie converter do pliku DNG i później otworzyć ten plik w PS7 TU
Contras - Sro 05 Sie, 2009
Dzięki, ale tylko acdsee zobaczył pliki dng. PS7 niestety nie. Olbrzymi ten plik dng! Z 16 MB cr2 zrobiło się 32 MB. Czy jest szansa, żeby PS 7.0 zobaczył ten plik? Może coś pokopałem z folderem instalacyjnym i zainstalowało się domyślnie w folderze Adobe. Jednak wydaje mi się, że nie dało się zmienić lokalizacji. Trochę to obejście problemu tylnymi drzwiami. Będę wdzięczny za dalsze sugestie.
lama - Sro 05 Sie, 2009
Contras napisał/a: | Olbrzymi ten plik dng! Z 16 MB cr2 zrobiło się 32 MB. |
Pewno w opcjach było zaznaczone "osadź oryginalny plik" (czy coś w tym stylu).
Contras napisał/a: | Czy jest szansa, żeby PS 7.0 zobaczył ten plik? |
Format DNG jest obsługiwany w oprogramowaniu Adobe® Photoshop® CS4, Photoshop CS3, Photoshop CS2, Photoshop CS, Photoshop Elements 7.0, Photoshop Elements 6.0, Photoshop Elements 4.0 i Photoshop Elements 3.0
źródło: adobe.com
tupisac - Sro 05 Sie, 2009
PS 7 to zabytek porównywalny z Windows 95. Najwyższy czas na zmianę softu (może lightroom?)
Zainstalowałem tymczasowo CS4 wer. 11.01,jest tam camera raw 5.0.0.178, ale widzi tylko pliki dng. Canonowych rawów cr2 (np. z G10) nie da się otworzyć od razu w PS4? Jeśli się da, to co trzeba zrobić i jakie czynności wykonać? Dziwi mnie,że taki kombajn nie potrafi tego otworzyć, a darmowa przeglądarka faststone daje radę i nie trzeba robić pliku gigantycznych rozmiarów. Doczytałem, że może update CR 5.0 do 5.3 (G10 widnieje w specyfikacji) lub 5.4 może pomoże? Ale czy te "camery" będą po polsku jeśli program CS4 i CR 5.0 jest po polsku? Dzięki z góry za odpowiedź.
zug - Sro 05 Sie, 2009
Contras, zrób update do Camera Raw 5.4 TU
Dzięki zug, ale która będzie po polsku? Dzięki za pomoc.
zug - Sro 05 Sie, 2009
sorki w ostatnim podałem złego linka, już poprawiłem
CS4 masz po polsku?
Tak mam po polsku. Zorientowałem się podałeś do maka. Myślę, że najpierw ściągnę 5.2 i potem do najnowszej 5.4 jeśli wcześniej nie będzie PL. Konwerter dng 5.4 był po polsku, ale bez kamery raw, albo mi się wtedy (jak miałem PS 7.0CE) nie zainstalowała.
zug - Sro 05 Sie, 2009
możesz od razu zainstalować 5.4 bo on zawiera to co poprzednie wersje plus obsługę nowych modeli.
podałem Ci na maka z przyzwyczajenia
Zug zainstalowało mi się gdzieś źle (na razie 5.2) ale nadal mam 5.0. Jak to ręcznie prawidłowo zrobić? Wypakowuję plik exe i instaluje mi się gdzieś domyślnie i potem kicha. Już wszystko chodzi. Po wypakowaniu zipa z camera raw pojawia się niebieska ikona pluginu 8bi i ten pliczek należy skopiować i podmienić w commonfiles pluginy. Camera raw jest po polsku, a cr2 od razu się otwierają.
zug - Sro 05 Sie, 2009
to tak:
oczywiście zamykasz wszystko (cs4 jak masz bridge to też )
wchodzisz do Program Files\Common Files\Adobe\Plug-Ins\CS4\File Formats
przenosisz tam znajdujący się plik Camera Raw.8bi do jakiegoś folderu np na pulpicie (tymczasowo)
kopiujesz ściągnięty plik CR 5.2 do folderu dodając też wyciągnięty wcześniej plik
zamykasz wszystko resetujesz CS4 i powinno już smigać
Po rozpakowaniu update do 5.4 okazuje się, że jest to pod 64 bitowy system. Wcześniej nic na to nie wskazuje. Ściągnąłem, rozpakowałem i zonk!
zug - Sro 05 Sie, 2009
to w takim razie plugin musisz zainstalować w dwóch lokalizacjach
Program Files (x86)\Common Files\Adobe\Plug-Ins\CS4\File Formats
Program Files\Common Files\Adobe\Plug-Ins\CS4\File Formats
Czyli nie obawiać się, że to pod 64 bit i klikać na instalację i zrobić to 2 razy, czy kopiować z jednej do drugiej lokalizacji? Sorry, że sprawiam kłopot, ale co raz jakieś schody.
zug - Sro 05 Sie, 2009
jeżeli używasz 64 to powinieneś użyć Adobe Update Manager.
jeżeli to nie pomoże możesz spróbować samemu wrzucić
ten plik do tych dwóch lokalizacji
Ja mam 32, a wersja 5.4 jest dostępna pod 64 i jest tak napisane w instalatorze, więc nie wiem czy klikać na dalej?
zug - Sro 05 Sie, 2009
a próbowałeś 5.2
Zainstalowałem CR 5.3 i śmiga ok. Jak się 5.4 wypakuje, to są tam inne pliki niż w poprzednich wersjach.
zug - Sro 05 Sie, 2009
Contras napisał/a: | Zainstalowałem CR 5.3 i śmiga ok |
no to pięknie
tupisac - Sro 05 Sie, 2009
Very strange. Ja mam wciąż CR 5.0 i mi bez problemu otwiera RAWy (.cr2)
lama - Sro 05 Sie, 2009
tupisac, wcale nie dziwne, po prostu otwierasz cr2 z modeli które 5.0 obsługuje. Rawa z 500D już Ci nie ruszy
zug - Czw 06 Sie, 2009
tupisac napisał/a: | Ja mam wciąż CR 5.0 i mi bez problemu otwiera RAWy (.cr2) |
pojawi się nowa puszeczka pojawi się update
tupisac - Czw 06 Sie, 2009
No skoro tak mówicie
Szkoda że zanim puszeczka to najpierw słoiki i akcesoria, a to jeszcze łooooo i trochę czasomamony.
Contras - Sob 12 Gru, 2009
Witam po dłuższej przerwie. Przeskoczyłem w międzyczasie z G10 na G11 i chciałbym zrobić update camera raw 5.3 na 5.6 (obsługującą G11). Mam oczywiście PS4 i XP Pro 32 bit. Z 5.3 nie byo problemów, gdyż odbyło się to na zasadzie podmiany pliku. Od 5.4 wygląda to po rozpakowaniu trochę inaczej niż 5.3 i nie wiem co zrobić, żeby nie schrzanić? Bardzo proszę o poradę krok po kroku.
jaad75 - Sob 12 Gru, 2009
To samo, co poprzednio. To naprawdę aż taka filozofia?...
hijax_pl - Sob 12 Gru, 2009
Contras, no to krok po krok:
1) otwierasz stronę http://www.adobe.com/prod.../cameraraw.html
2) sprawdzasz czy interesujący cię aparat jest już obsługiwany przez ostatnią wersję (szukasz go na liście). Jeśli go nie ma zamykasz okno przeglądarki, jeśli jest - przechodzisz do punktu 3
3) klikasz w link który wybierasz w zależności od tego jaki masz system/program. W Twoim przypadku to powinien być CameraRaw dla Win - powinna otworzyć się strona , na tej stronie jest instrukcja krok po kroku. Zauważ że jest też opis jak zrobić automatyczną aktualizację bezpośrednio z PhotoShopa
4) Klikasz w "Proceed to Download", otwiera się kolejna strona, na niej klikasz "Download Now" i ściągasz zzipowany instalator. Plik ma coś około 90MB więc to pewnie trochę potrwa
5) Rozpakowujesz ściągnięty plik gdzieś na dysku
6) Zamykasz PhotoShopa o ile jeszcze tego nie zrobiłeś. Uruchamiasz program Setup.exe które przed momentem rozpakowałeś ze ściągniętego archiwum.
7) CameraRaw automagicznie instaluje się w Twoim systemie...
Jest też możliwość (o której piszesz) że aparat nie jest oficjalnie wspierany, ale Adobe wypuścił próbkę kodu do testów. W tym przypadku posłużę się informacją ze strony http://labs.adobe.com/wik.../Camera_Raw_5.6
Cytat: | Download and Installation
1. Exit Photoshop CS4 and Adobe Bridge.
2. Open the download file and follow the on-screen instructions.
|
Voila. Sukces. Kolejna sprawność zdobyta
Czy to naprawdę takie trudne?
Contras - Sob 12 Gru, 2009
Dzięki. To naprawdę łatwe hijax_pl, ale...u mnie nie działało przy instalacji Camera Raw 5.4, a z podmianą pliku w wersji 5.3 zadziałało. Instaluje mi się to gdzieś, ale później program tego nie widzi i mam dalej starą wersję. Z 5.6 jeszcze tego nie próbowałem, ale ściągnąłem, rozpakowałem i widzę ten sam układ plików, który nie zadziałał z 5.4. Dlatego zapytałem, czy nie da się wyłuskać po rozpakowaniu 5.6 jakiegoś pliku i zrobić podmiankę bez instalacji, tak jak to miało miejsce w 5.3. Poza tym nie wiem, czy miałbym polską wersję 5.6-tki? Teraz 5.3 jest po polsku. Niby to nic wielkiego, ale staram się mieć wszystko po polsku, skoro tu żyję. Jeśli ktoś uważa inaczej, to po co nauczać polskiego? Będąc w UE mamy prawo egzekwować wszelkie spolszczenia.
jaad75 - Nie 13 Gru, 2009
Struktura archiwum np. Camera_Raw_5_5 wyglada tak:
W pierwszym folderze masz plug-in w wersji 64-bitowej do podmiany wcześniej wymienionym sposobem w Program Files dla systemów 64-bitowych. Nie obchodzi Cię.
Drugi plik, to wersja 32-bitowa ACR (Camera Raw.8bi) - tej używasz, zastępując starą wersję w Program Files. Camera Profiles (czyli profile aparatów) instalują się po podwójnym kliknięciu w plik .exe, więc chyba trudno tu o problemy...
Bzdurne uwagi o polskich wersjach językowych pominę milczeniem...
[ Dodano: Nie 13 Gru, 2009 02:24 ]
Specjalnie sciągnąłem ACR 5.6 - tu jest tak prosto, że już bardziej się nie da... Double click na Setup.exe i wszystko instaluje się gdzie trzeba. Nie jestem w stanie pojąć Twoich problemów...
|
|