|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Wybór taniej lampy do Sony A200
M2SC - Wto 04 Sie, 2009 Temat postu: Wybór taniej lampy do Sony A200 Witam - chcialbym zakupic tanio jakąs lampe blyskową gdyż niewystarcza mi zasieg tej wbudowanej i chcialbym miec lampke wspomagajaca AF. Poza tym widzialem kilka zdjec zrobionych po odbiciu blysku od sufitu i mysle ze daje to niezle efekty. Moj budzet to tylko ok 200 zl . Do wyboru mam te modele SUNPAK PZ4000AF, Minolta Program 3500xi i Tumax DSL880AF. W tych starszych lampach postraszono mnie napieciem na stopce ale nie znalazlem wiadomosci ile sony a200 moze wytrzymac. Wiem ze te starsze czasem blyskaja albo wcale albo z pelna mocą. Prosze o pomoc
SlawGaw - Wto 04 Sie, 2009
M2SC, 200 zł na ten cel to bardzo mało i nie da się za to kupić nic sensownego.
Do luster Sony, aby w pełni współpracowały, trzeba kupować lampy które obsługują ADI.
Minolta Program 3500xi - tego nie załatwi będzie błyskać zawsze pełną mocą.
Tamte nie są mi znane, miałem w rękach inną lampę Tumaxa na Pentaxa i nie mogę nic dobrego powiedzieć, wydaje mi się że Tumax i SUNPAK to w jednej "chińskiej fabryce" są robione. Nie polecam.
Co do tych starszych to trzeba pamiętać o innym mocowaniu lampy, snaki na lampę są inne i nie wszystkie lampy da się założyć na aparat, są oczywiście redukcje, ale także z takich lamp nie korzystałbym.
Aby w pełni wykorzystać fajny pomiar błysku z twojej A200, powinieneś kupić jednak lampę porządną, a nie zastanawiać się półśrodkami.
Dobrze będą działały takie lampy jak:
SONY HVL-F42AM
SONY HVL-F58AM
SONY HVL-F56AM/Minolta HS 5600 D
Minolta HS 3600 D
Te lampy mogę polecić, każdą z nich miałem w rekach i wszystkie w pełni będą współpracowały z A200 i są dobrze wykonane.
Parę linków na aukcje z dobrymi lampami:
http://allegro.pl/item699...0_gw_f_vat.html
http://allegro.pl/item702..._sony_alfa.html
M2SC - Wto 04 Sie, 2009
No tak ale to wlasnie jakie ceny, myslezedo blyskania pelna moca bym sie przyzwyczail - szybki kalkulator w glowie liczacy odpowiednia przeslone do oczekiwanego zasiegu)a to wspomaganie af jest skuteczne?
zug - Wto 04 Sie, 2009
M2SC, ja mam SONY HVL-F42AM jak dla mnie do mojego focenia w sam raz
też na początku myślałem o czym tańszym dałem sobie spokój, dołożyłem trochę kasy.....
miałem ją z a200 teraz używam z a700 i jak najbardziej polecam
SlawGaw - Sro 05 Sie, 2009
M2SC napisał/a: | myslezedo blyskania pelna moca bym sie przyzwyczail |
nie w tym rola lampy, to złe myślenie, też uważam że 42 to w tej chwili najlepsza lampa Sony dla domowych zastosowań.
zug - Sro 05 Sie, 2009
M2SC, poszukaj może znajdziesz używaną na KKM była HVL F36AM za 450zł ostatnio tu na forum ktoś sprzedawał używaną HVL-F42AM za 650. Wystarczy poszukać
|
|