|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Znów nieszczęscne co kupić
intercedo - Sro 05 Sie, 2009 Temat postu: Znów nieszczęscne co kupić Witam,
Kolejny nudny post z gatunku "co kupić", ale zwyczajnie potrzebuję rady fachowców.
Kupuję aparat młodszej siostrze (15 lat). Mam wrażenie, że dziewczyna ma spory talent. Ma teraz prostego głuptaka i robi nim bardzo dobre zdjęcia (głównie makro, portrety, pejzaże i takie tam spacerowe widoczki). Ale brakuje jej wielu funkcji, widzi braki, przekłamania kolorów itd. no i chce popróbować sił z lustrzanką
Mam też 4000 zł do wydania i nie za bardzo wiem, co kupić.
Jako body biorę pod uwagę: Canon 450D lub Nikon F60 lub Sony A330 (wybór mojej siostry i stabilizacja w korpusie).
Chcę też kupić do tego niestandardowy obiektyw z lepszą jasnością (2,8) Tamrona lub Sigmy z opcją Makro i z ogniskową w granicach mniej więcej 18-70.
Taki obiektyw trafia właściwie idealnie w potrzeby (makrofotografia + portrety i spacerowe zdjęcia), tylko nie mogę się zdecydować na konkretny model body i obiektyw.
Siostrze najlepiej leży w ręku A330. Tyle wiem, bo dzisiejszej wizycie w sklepie.
Nie mam pojęcia jaki konkretnie obiektyw dobrać i ciągle się waham czy wybrać Sony, po tym, jak wiele się naczytałem na forum uprzedzonych opinii o tej marce.
(ja sam robię zdjęcia olkiem E300 z kitowym obiektywem, ale bez większych sukcesów)
Paweł
MC - Sro 05 Sie, 2009
intercedo napisał/a: | uprzedzonych opinii |
Bardzo trafnie to ujales.
Generalnie zalezy czy siostra sie podnieca uzywalnym iso tysiac pincet sto dziewiecset. Jesli tak, to zdecydowanie Canon. Do portretu, macro i spacerow A330 bedzie ok, a nowy kit jest bardzo przyzwoity. Oprocz stabilizacji dostaje tez dzialajacy LV (a nie tryb kompakta) oraz ruchomy wyswietlacz, co moze sie przydac przy macro.
intercedo - Sro 05 Sie, 2009
Nie interesuje jej ISO, bo jeszcze nie wie, co to jest Do tej pory nie robila zdjec nocnych ani w bardziej ekstremalnych warunkach. Mysle, ze ISO 400 z jasniejszym szklem w zupelnosci jej na poczatek starczy do zdjec w pokoju przy zarowce.
Druga sprawa to dobor obiektywu. Tyle sie naczytalem, ze Tamrony i Sigmy maja problem z FF/BF, ze mi rece opadly. Jak wygladaja wasze doswiadczenia z alfami? Tez sie zle spasowuja trzeba kalibrowac (nigdy tego nie robilem) albo wymieniac cale obiektywy?
Myślałem o:
Tamron AF SP 17-50 f/2.8 XR Di-II Asp
Sigma 18-50 f/2.8 EX DC MACRO
Sigma 17-70 f/2.8-4.5 DC Macro
Sigma 24-70 f/2.8 EX DG Macro
Tokina AT-X 16-50 f/2.8 PRO DX
No i nie mam pojecia jak wyglada ewentualne przeniesienie dokupionych szkiel na inny system (zalozmy, ze siostra zachce kiedyś Canona lub Nikona)? To czy przeniesienie będzie zawsze mozliwe czy tylko czasem i z pogorszeniem jakosci?
MC - Sro 05 Sie, 2009
Z tych co napisales to bym wybieral pozycje nr 1, ewentualnie nr 3.
Jesli zmieni system, to bedzie musiala sprzedac wszystkie obiektywy (niezaleznie z jakiego na jaki).
Jesli chodzi o FF/BF to jakos wsrod uzytkownikow Alf nie slyszy sie czesto o koniecznosci kalibrowania Sigmy. W Tamronach zazwyczaj AF chodzi lepiej niz w Canonach.
Tez myslalem o tym Tamronie najbardziej tylko nie ma on trybu Makro. Pytanie czy nie da sie tego latwo zalatwic jakims dodatkiem na lub pod obiektyw lub sztuczka, ktora pozwoli ostrzyc na bliskich obiektach?
Sunders - Sro 05 Sie, 2009
intercedo napisał/a: | Nie interesuje jej ISO, bo jeszcze nie wie, co to jest |
Jak zacznie robić te zdjęcia, to będzie musiała zainteresować się ISO
intercedo napisał/a: | wiele się naczytałem na forum uprzedzonych opinii o tej marce |
Jak czytasz te opinie zwróć uwagę na to jak są uzasadniane-znaczna część z nich nie polega tylko na uprzedzeniach
Z wskazanych przez Ciebie obiektywów polecam te same co MC, ale w odwrotnej kolejności i z canonem 450d
Sunders napisał/a: | intercedo napisał/a: | Nie interesuje jej ISO, bo jeszcze nie wie, co to jest |
Jak zacznie robić te zdjęcia, to będzie musiała zainteresować się ISO |
Wiem wiem, dlatego też boję się ja wpuszczać w Sony. Ale z drugiej strony ważne jest też jak aparat leży w dłoni. A tutaj z subiektywnym odczuciem (zdecydowanie A330) trudno dyskutować. No i nie samym ISO człowiek żyje.
Sunders napisał/a: |
intercedo napisał/a: | wiele się naczytałem na forum uprzedzonych opinii o tej marce |
Jak czytasz te opinie zwróć uwagę na to jak są uzasadniane-znaczna część z nich nie polega tylko na uprzedzeniach
Z wskazanych przez Ciebie obiektywów polecam te same co MC, ale w odwrotnej kolejności i z canonem 450d |
Jeszcze ją ponamawiam na tego Canona. Albo w ogóle zmienię koncepcję. Kupię Nikona D5000 z obiektywem Sigmy 17-70, zmieszczę się w budżecie, a dziewczyna będzie miała i dobre (w przyszłościowym systemie) body i porządny obiektyw (i ekranik uchylny idealny do makro ).
MasterB - Sro 05 Sie, 2009
intercedo,
Sam posiadam canona 450D, ale jeśli twojej siostrze najbardziej podoba się A330 to niech bierze... Po kilku tysiącach zdjęć nabierze doświadczenia i sama sobie wyrobi zdanie na temat tego co potrzebuje najbardziej. Jeśli nie będzie to alfa, to sprzeda ją i kupi coś innego.
Co do obiektywu to mam tego Tamrona i jestem bardzo zadowolony. Kupowałem w ciemno i trafiłem ostrą sztukę bez ff/bf. Jeśli nie masz możliwości wybrania z kilku egzemplarzy, to zawsze można w ramach gwarancji oddać taki obiektyw do kalibracji...
intercedo napisał/a: | jak wyglada ewentualne przeniesienie dokupionych szkiel na inny system (zalozmy, ze siostra zachce kiedyś Canona lub Nikona)? To czy przeniesienie będzie zawsze mozliwe czy tylko czasem i z pogorszeniem jakosci? |
Jest możliwe, ale nie ma sensu.
intercedo napisał/a: | Jeszcze ją ponamawiam na tego Canona. Albo w ogóle zmienię koncepcję. Kupię Nikona D5000 z obiektywem Sigmy 17-70, zmieszczę się w budżecie, a dziewczyna będzie miała i dobre (w przyszłościowym systemie) body i porządny obiektyw (i ekranik uchylny idealny do makro |
intercedo napisał/a: | ważne jest też jak aparat leży w dłoni. A tutaj z subiektywnym odczuciem (zdecydowanie A330) trudno dyskutować. No i nie samym ISO człowiek żyje. |
Jak bierzesz pod uwagę nowe modele puszek, to daj jej potrzymać canona 500d/z tą sigmą budżet przekroczysz minimalnie/-może będzie leżał lepiej od 450d, a nawet może lepiej od a330
mavierk - Sro 05 Sie, 2009
jeśli uważa, że a330 świetnie się trzyma, to znaczy, że trzyma ten aparat jakoś dziwnie Należę do osób uprzedzonych i nie mam pojęcia, jak ten aparat w ogóle złapać (chyba, że tak, jak zwyczajną małpkę).
Osobiście byłbym za Sigmą 17-70, bo wg tego, co pisałeś
intercedo napisał/a: | głównie makro, (...) pejzaże i takie tam spacerowe widoczki |
uzupełniona 50/1.8 lub 85.1,8 bo
intercedo napisał/a: | portrety |
A puszka.. najlepsza w cenie, jaka pozostanie
Taki sprzęcik wystarczy jej na na prawdę długo.
MC - Sro 05 Sie, 2009
mavierk napisał/a: | jeśli uważa, że a330 świetnie się trzyma, to znaczy, że trzyma ten aparat jakoś dziwnie |
Zona ostatnio probowala trzymajac palec wskazujacy na spuscie, a srodkowy na pokretle sterujacym i twierdzi, ze nie ma takiej tragedii na jaka wyglada. Jak ktos nie ma duzych rak, nie przyzwyczail sie zbytnio do luksusu A700, a w szczegolnosci jest przesiadkowiczem z kompaktow to faktycznie moze sie spodobac.
zentaurus - Sro 05 Sie, 2009
Zdecydowanie polecam Tamrona 17-50/2,8. Bardzo dobrze pracuje w odróżnieniu do Canona z systemem Sony/Minolta. Jeżeli siostrze odpowiada Sony A330 to niech kupuje, w tej klasie nie ma przepastnych róznic w jakości.
zentaurus napisał/a: | Zdecydowanie polecam Tamrona 17-50/2,8. Bardzo dobrze pracuje w odróżnieniu do Canona z systemem Sony/Minolta. Jeżeli siostrze odpowiada Sony A330 to niech kupuje, w tej klasie nie ma przepastnych róznic w jakości. |
Też właśnie na nim się skupiam tylko czy ma opcje makro czy też trzeba coś jeszcze dokupić?
[ Dodano: Sro 05 Sie, 2009 11:18 ]
mavierk napisał/a: | jeśli uważa, że a330 świetnie się trzyma, to znaczy, że trzyma ten aparat jakoś dziwnie Należę do osób uprzedzonych i nie mam pojęcia, jak ten aparat w ogóle złapać (chyba, że tak, jak zwyczajną małpkę).
Osobiście byłbym za Sigmą 17-70, bo wg tego, co pisałeś
intercedo napisał/a: | głównie makro, (...) pejzaże i takie tam spacerowe widoczki |
uzupełniona 50/1.8 lub 85.1,8 bo
intercedo napisał/a: | portrety |
A puszka.. najlepsza w cenie, jaka pozostanie
Taki sprzęcik wystarczy jej na na prawdę długo. |
Ma małe ręce, pewnie dlatego. Zresztą nie wiem czy miałeś ten apart w ręku. To jakościowa przepaść (na plus) w stosunku do plastikowych i średnio wygodnych A300/350
MC - Sro 05 Sie, 2009
Tamron nie ma. Sigma ma. Do Tamrona moze da sie bez olbrzymiej winiety podczepic konwerter Raynoxa; do Sigmy z cala pewnoscia nie.
Baku - Sro 05 Sie, 2009
Cytat: | To jakościowa przepaść (na plus) w stosunku do plastikowych i średnio wygodnych A300/350 |
Nie omieszkam tego sprawdzić! Jeśli to się potwierdzi to może wreszcie będę miał coś taniego ze stajni Sony co będzie można polecić z czystym sumieniem, a nie tylko i wyłącznie przez pryzmat jakości/ceny (vide a200).
intercedo napisał/a: | Ma małe ręce, pewnie dlatego. Zresztą nie wiem czy miałeś ten apart w ręku. |
intercedo, czy Twoja siostra robiła nim zdjęcia i próbowała zmieniać w nim ustawienia?-chodzi o to jak będzie się jej trzymać aparat w trakcie nastawiania i focenia
Nie trzymałem w rękach a330, ale ta opinia:
MC napisał/a: | twierdzi, ze nie ma takiej tragedii na jaka wyglada |
budzi we mnie czujność-MC aparaty sony zazwyczaj się podobają i dobrze mu leżą
Sunders napisał/a: | intercedo napisał/a: | Ma małe ręce, pewnie dlatego. Zresztą nie wiem czy miałeś ten apart w ręku. |
intercedo, czy Twoja siostra robiła nim zdjęcia i próbowała zmieniać w nim ustawienia?-chodzi o to jak będzie się jej trzymać aparat w trakcie nastawiania i focenia
|
Tak. Zrobila kilka probnych fotek w sklepie aparatami A330, 450D i D60, ni to duzo, ni to malo, ale zdecydowanie wybrala A330. Moze to przez male dlonie
Baku - Sro 05 Sie, 2009
Ale to jest ważna wskazówka. Jeżeli ZDECYDOWANIE wybrała alfę to chyba w tym kierunku należy zmierzać. W końcu to ona będzie obsługiwać ten aparat i jeśli ergonomia Sony jej odpowiada to wciskanie na siłę innych korpusów jest bez sensu, tym bardziej że w tej klasie sprzętu ogólnie możliwości są zbliżone.
Baku napisał/a: | Ale to jest ważna wskazówka. Jeżeli ZDECYDOWANIE wybrała alfę to chyba w tym kierunku należy zmierzać. W końcu to ona będzie obsługiwać ten aparat i jeśli ergonomia Sony jej odpowiada to wciskanie na siłę innych korpusów jest bez sensu, tym bardziej że w tej klasie sprzętu ogólnie możliwości są zbliżone. |
Siedze kombinuję i wymyśliłem takie 3 zestawy:
A330 z kitowym obiektywem 18-55 + Tamron AF SP 90mm F/2.8 Di Macro 1:1 - 4100 zl
(jak mi się zdaje, to ten Tamron jest też idealny do portretów, nie tylko do makro, nieprawdaż?)
A330 body + Sigma 17-70 - 3600 zl (zostaje kasa na karty, baterie itd)
D5000 body + Sigma 17-70 - 3900 zl
(do Nikona sprobuję ją przekonać, żeby od początku była w "standardowym" systemie)
MC - Sro 05 Sie, 2009
Sunders napisał/a: | budzi we mnie czujność-MC aparaty sony zazwyczaj się podobają i dobrze mu leżą |
Gdybys dokladnie przeczytal to co napisalem, to bys zwrocil uwage, iz jest to opinia mojej malzonki. Akurat mi nowe alfetki fatalnie leza w lapach, o czym juz tutaj kilkakrotnie pisalem.
intercedo napisał/a: | zdecydowanie wybrala A330. |
Najwazniejsze, zeby Twojej siostrze wybor odpowiadal. Nie Tobie. Nie forumowiczom. Jej.
intercedo napisał/a: | do Nikona sprobuję ją przekonać, żeby od początku była w "standardowym" systemie |
A tego wpisu to juz zupelnie nie rozumiem.
Baku - Sro 05 Sie, 2009
Przyznam szczerze, że ja również nie, ale może zostawmy to bez wyjaśnień, bo będzie jeszcze gorzej.
Cytat: | Gdybys dokladnie przeczytal to co napisalem, to bys zwrocil uwage, iz jest to opinia mojej malzonki. Akurat mi nowe alfetki fatalnie leza w lapach, o czym juz tutaj kilkakrotnie pisalem. |
Może Sony startuje z produkcją lustrzanek zaspokajających w szczególnie pełny sposób kobiece gusta i upodobania? Mówi się tyle o kobiecych samochodach, nie wspominając o wyraźnym i zupełnie naturalnym podziale kosmetyków czy czasopism na kobiece, męskie czy uniwersalne. Kto wie, może to właśnie tu leży nieodkryte Złoto Atlantydy?
To troszkę żartem, ale jak mawiała prof. K. Turkowska "żartując, mówię serio!"
zug - Sro 05 Sie, 2009
intercedo, co do Twoich zestawów wybrał bym pierwszy.
Baku napisał/a: | Może Sony startuje z produkcją lustrzanek zaspokajających w szczególnie pełny sposób kobiece gusta i upodobania? |
chyba coś w tym jest bo mojej żonie nowa alfetka również się spodobała
Wujek_Pstrykacz - Sro 05 Sie, 2009
Ja wiem dlaczego, bo jest wykonana w dwóch kolorach, wygląda jak kosmetyczka
MC napisał/a: |
intercedo napisał/a: | do Nikona sprobuję ją przekonać, żeby od początku była w "standardowym" systemie |
A tego wpisu to juz zupelnie nie rozumiem. |
Nie wiem, przyjeło się, że większośc robi zdjęcia Canonami i Nikonami. Szkoda by było sprzedawać uzbierane niekitowe obiektywy i inne dodatki i zacząć zbieranie od nowa, jak się okaże za 2-3 lata, że chce kupić bardziej profesjonalne body i że brakuje jej jakiś tam obiektywów, które mają Nikony i Canony. No sam nie wiem...
Dziś ostatnia wizyta w sklepie, krótka rozmowa i zakupy w internecie czas zacząć.
Baku - Sro 05 Sie, 2009
Cytat: | za 2-3 lata, że chce kupić bardziej profesjonalne body i że brakuje jej jakiś tam obiektywów, które mają Nikony i Canony |
Jakby mi ktoś dał Sony a850/900 to bym sprzedał co mam i dokładnie wiedział co kupić. A braki w systemie Sony ograniczają się już do specjalistycznych zastosowań (że wymienię tylko obiektywy TS [canon], PC [nikkor]), natomiast w segmencie amatorskim często jest lepszy wybór niż u Canona (choć żeby było taniej, to już nie powiem).
Cytat: | Dziś ostatnia wizyta w sklepie, krótka rozmowa i zakupy w internecie czas zacząć. |
Namawiam na wypróbowanie canona 500d-jak nie "podejdzie", to pozostanie uszanować wybór siostry.
MC napisał/a: | Gdybys dokladnie przeczytal to co napisalem, to bys zwrocil uwage, iz jest to opinia mojej malzonki. |
MC, bez obrazy-to miał być żart
MC napisał/a: | mi nowe alfetki fatalnie leza w lapach |
Tym bardziej intercedo powinien z siostrą przeanalizować ten wybór
Ma 15lat-ręce mogą jeszcze urosnąć
mavierk - Sro 05 Sie, 2009
intercedo napisał/a: | To jakościowa przepaść (na plus) w stosunku do plastikowych i średnio wygodnych A300/350 | nie martw się, miałem, trzymałem w łapce i A230, i A330, i A200, i A300 i uważam, że starsze modele są wygodniejsze Wujek_Pstrykacz napisał/a: | bo jest wykonana w dwóch kolorach | ja tam chcialbym, żeby aparaty były produkowane w kilku wersjach kolorystycznych, można by było je jakoś odróżnić
intercedo napisał/a: | A330 z kitowym obiektywem 18-55 + Tamron AF SP 90mm F/2.8 Di Macro 1:1 - 4100 zl | proponuję do macro mimo wszystko CMOSa (z powodu wyższych iso).
intercedo napisał/a: | D5000 body + Sigma 17-70 - 3900 zl | Wolałbym d5000 + 18-105VR za 3800zł + Raynox dcr-250 i byłbym za tym zestawem, nawet nie dlatego, żem nikonowiec, tylko z powodu użyteczności bebechów i ficzerów zawartych w tej zabaweczce - obrotowy wyświetlacz, matryca CMOS, filmiki HD, 11punktów AF... do tego po pewnym czasie można kupić 35/1.8 i 60/2.8 micro i mamy suuuper sprzęt do wszystkiego
Monastor - Sro 05 Sie, 2009
intercedo, mam do Ciebie małą prośbę. Jeśli kupicie A330 to wyślij mi proszę fotkę pokazującą jak siostra układa dłoń na uchwycie z prawej strony aparatu. Próbowałem znaleźć na to sposób, ale poległem. Nie mam dużych rąk, zresztą nie ja jeden próbowałem. Wygodne złapanie tego aparatu to niemałe osiągnięcie i zachodzimy w głowę jak to zrobić.
Paweł_G - Sro 05 Sie, 2009
Chyba podjadę do sklepu dla idiotów pomacać te nowe Alfy bo faktycznie ciekawostka ten ich chwyt.
Sejthan - Sro 05 Sie, 2009
Siostra ma 15 lat, więc nie dziwne, że a330 złapie, dorośnie to jej przejdzie
Sprzęt polecam C450D + Tamron. Głośny, ale nadrabia osiągami Do makro i portretu C50 f/1.8 i wszystko.
Sejthan napisał/a: | Do makro i portretu C50 f/1.8 i wszystko. |
Nie wszystko, bo do makro będzie potrzebny jeszcze Raynox
MM - Sro 05 Sie, 2009
Z podanych korpusów dla kogoś początkującego ja bym obstawał za Nikonem D60. Bardzo perspektywiczny system, duża łatwość w robieniu zdjęć poparta ich dobrą jakością, możliwość nauki prawdziwej fotografii niezmącona wpakowanymi w korpus głupotkami dla idiotów no i najszerszy wybór systemowych, dobrych i tanich obiektywów dla amatora. Do tego budowa mechaniczna aparatu i ergonomia jest fotograficzna a nie zabawkowa. Najbardziej edukacyjny aparat, w chwili obecnej najbardziej perspektywiczny system.
intercedo - Czw 06 Sie, 2009
Dziękuję wszystkim za pomoc. Siostra ostatecznie wybrała (sama!) D5000 i Sigmę 17-70 Macro. Tak przy okazji, czy ktoś może mi szybko napisać jakiej maksymalnej wielkości kartę SDHC czyta ten Nikon?
lupo57 - Czw 06 Sie, 2009
nie musi kupować maksymalnej, na początek wystarczy 8 GB
Monastor - Czw 06 Sie, 2009
intercedo, zuch siostra
Dobry wybór
lupo57 napisał/a: | nie musi kupować maksymalnej, na początek wystarczy 8 GB |
Moje wszystkie karty razem wzięte tyle nie mają. Siostra jedzie na wyprawę w jakieś egzotyczne miejsce bo nie doczytałem?
intercedo, 4GB wystarczą w zupełności. Swoją drogą lepiej mieć dwie karty niż jedną o takiej samej pojemności. To żaden dodatkowy ciężar, a w razie uszkodzenia karty tracimy mniej zdjęć
Oczywiście spójrz też na ceny. Jeśli 8 GB będzie o dychę droższe niż 2 czy 4 to nie ma co brać mniejszej
mavierk - Czw 06 Sie, 2009
intercedo napisał/a: | Siostra ostatecznie wybrała (sama!) D5000 i Sigmę 17-70 Macro. | bardzo dobry wybór
Sunders - Czw 06 Sie, 2009
intercedo napisał/a: | Siostra ostatecznie wybrała (sama!) D5000 i Sigmę 17-70 Macro. |
Dla początkującego fotografa to bardzo dobry wybór-jeden z najlepszych.
Gratulacje dla starszego brata za właściwe doradztwo
Baku - Czw 06 Sie, 2009
No i jeszcze powinniśmy pogratulować sobie nawzajem udziału w tym wątku
Na prawdę wszyscy zasłużyliśmy na order z ziemniaka
Kupilem od razu standardowy filtr UV, ale w najblizszym czasie chce jej dokupic jeszcze jakies filtry.
Wiem, ze polaryzacyjny jest tez jednym z podstawowych (sam go zreszta uzywalem i wiem o co chodzi), ale jakie jeszcze filtry polecacie na poczatek (przypomne, ze makro to jej priorytet)?
razthaman - Czw 06 Sie, 2009
żadnych do makro, i UV też niech zdejmie
SlawGaw - Czw 06 Sie, 2009
intercedo, na początek polecam zacząć dobrze się bawić w fotografowanie, a zakup filtrów można sobie podarować.
Jaki jest ten filtr UV, bo jeśli kiepski to też jest niepotrzebny.
SlawGaw napisał/a: | intercedo, na początek polecam zacząć dobrze się bawić w fotografowanie, a zakup filtrów można sobie podarować.
Jaki jest ten filtr UV, bo jeśli kiepski to też jest niepotrzebny. |
Dali gratis, to wzialem -> Hoya UV, nic wiecej nie napisali.
ale racja i tak to dla niej bedzie skok jakosciowy. zanim opanuje przeslony, czasy, ISO i tysiace innych rzeczy, to troche minie.
SlawGaw - Czw 06 Sie, 2009
intercedo, na optyczne jest test filtrów UV, jeśli chodzi o filtry Hoya, to nie wszystkie są zacne, jeśli już coś zakładać to co najmniej Hoya HMC, a i tak lepiej bez.
SlawGaw napisał/a: | intercedo, na optyczne jest test filtrów UV, jeśli chodzi o filtry Hoya, to nie wszystkie są zacne, jeśli już coś zakładać to co najmniej Hoya HMC, a i tak lepiej bez. |
Jak to mówią, darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby.
Ale dobrze wiedzieć, że zły filtr może więcej zaszkodzić niż pomóc.
zug - Czw 06 Sie, 2009
intercedo napisał/a: | ale racja i tak to dla niej bedzie skok jakosciowy. zanim opanuje przeslony, czasy, ISO i tysiace innych rzeczy, to troche minie. |
to w takim razie zamiast tych dodatków w postaci filtrów, proponuję zakup dobrej książki do nauki fotografii, zapewne będzie bardziej przydatna na początku niż np filtr polaryzacyjny
zug napisał/a: | intercedo napisał/a: | ale racja i tak to dla niej bedzie skok jakosciowy. zanim opanuje przeslony, czasy, ISO i tysiace innych rzeczy, to troche minie. |
to w takim razie zamiast tych dodatków w postaci filtrów, proponuję zakup dobrej książki do nauki fotografii, zapewne będzie bardziej przydatna na początku niż np filtr polaryzacyjny |
To juz ma częściowo za soba. Jeszcze robiac fotki gluptakiem olka, przeczytała Scotta Kelby'ego (obie części). Teraz przeglądam księgarnie i szukam czegość prostego, ale i obszernego o makro.
razthaman - Czw 06 Sie, 2009
intercedo napisał/a: | zug napisał/a: | intercedo napisał/a: | ale racja i tak to dla niej bedzie skok jakosciowy. zanim opanuje przeslony, czasy, ISO i tysiace innych rzeczy, to troche minie. |
to w takim razie zamiast tych dodatków w postaci filtrów, proponuję zakup dobrej książki do nauki fotografii, zapewne będzie bardziej przydatna na początku niż np filtr polaryzacyjny |
To juz ma częściowo za soba. Jeszcze robiac fotki gluptakiem olka, przeczytała Scotta Kelby'ego (obie części). Teraz przeglądam księgarnie i szukam czegość prostego, ale i obszernego o makro. |
polecam przejść się do biblioteki i wypożyczyć coś starszego, te książki co teraz wydają to głównie opisy sprzętu i obróbki w kompie, o fotografii dużo ciekawego się z nich nie dowiesz, no i są drogie a w bibliotece za free
|
|