forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Zdjęcia tej pani fotograf

tomek__ - Sro 05 Sie, 2009
Temat postu: Zdjęcia tej pani fotograf
http://qstra.pl/_index.php

zdjęcia tej kobiety wyglądają na takie oderwane od rzeczywistości, taki sztuczne reklamowe;
mi się to podoba; co ona z nimi w PSie robi?

jak uzyskać takie efekty?

oczywiście nie wszystkie są takie "bajkowe" wiele z nich jest naturalnych

FotoTomek - Sro 05 Sie, 2009

Te efekty przypominają tzw. retusz amerykański (natryskowy, robiony aerografem). Natomiast nie jestem pewien, czy to jest efekt pracy w Photoshopie, czy raczej odpowiednie przygotowanie modeli (makijaż) i ustawienia świateł. Podejrzewam, że i jedno, i drugie. Natomiast jeśli chodzi o dwa pierwsze zdjęcia, to nie ma w nich nic nadzwyczajnego. Tak można sobie pokolorować każdą fotkę bawiąc się warstwami.
Ale trzeba przyznać, że fotki bardzo fajne.

razthaman - Czw 06 Sie, 2009

dobre lampy, świetny wizaż i gładzenie w fotoszopie, choć Q pisała kiedyś, że zdjęcia nie są obrabiane, ja nie dowierzam
tomek__ - Czw 06 Sie, 2009

a wiecie może jak w Ps ie robi się retusz światłem? na kilku jej zdjęciach zauważyłem motywy a'la Dragan

jest kilka tutoriali na necie, generalnie trzeba mieć wyczucie światła i anatomii twarzy i ciała bez tego najlepszy program i tutorial nie pomoże, rozjaśnianie pewnych partii, przyciemnianie innych, blurowanie na warstwach, i blurowanie stemplem

ja nie potrafię tak dobrze, kobiety są w tym lepsze, co udowodniła mi moja, robiąc takie retusz, że szok, a PSa miała pierwszy raz w ręku

razthaman, włączyłem Twoją galerię i już wiem, że muszę nabyć filtr szary :D

PS. czy masz jakieś zdjęcia ludzi potraktowane retuszem światłem?

dzięki ;) niestety nie mam nic co mógłbym pokazać hehe modelka nie pozwoliła aktów zaprezentować :D
mavierk - Czw 06 Sie, 2009

na 90% moim zdaniem jest to super wizaż (nie tak dobry jak ten od Jusiek, ale nadal) + jeszcze lepsze operowanie światłem. Obróbka cyfrowa mogła się ograniczyć do pomieszania kanałami, ewentualnie kasacją 2-3 wyprysków.
tupisac - Czw 06 Sie, 2009

Bardzo dużo można zrobić odpowiednio kręcąc suwakami w RAWach. Do tego widzę też przynajmniej jednego HDRa. Pytanie co Pani fotograf uważa za edycję ;)

Mavierk, no nie powiesz, że tu nie ma obróbki :grin:

popatrzcie na ramiona tego faceta, odcień skóry - jest to idealne do katalogu mody, ale nie wygląda naturalnie, nie wierzę, że to osiągnięto światłem

może jakaś zabawa krzywymi, kontrastem, itp.? co sądzicie?

wejdźcie też w zakładkę > personal > women - tam jest też fotka takie dziewczyny z cerą śniadą co też jest na pewno obróbką - też nie wiem jaką :wink:

[ Dodano: Czw 06 Sie, 2009 16:58 ]
tupisac napisał/a:
Bardzo dużo można zrobić odpowiednio kręcąc suwakami w RAWach.

może w tym rzecz, ale nigdy tego nie robiłem;
mogłbyś zrobić jedno zdjęcie standardowe, a potem "usztucznić" je na wzór powyższego i zaprezentowac? :smile:

To jest właśnie ten HDR, przynajmniej ręce są bardzo HDRowe (typowy szumik). Również snop światła wygląda na dodany, taki jakiś zbyt szary i jednolity. Ale wcale tak być nie musi, Pani strzela super foty i na pewno się zna na odpowiednim oświetleniu.

zdjęcia modowe ZAWSZE są obrabiane. dobre efekty można uzyskać nawet dodge/burn przy odpowiednim ustawieniu parametrów

tupisac napisał/a:
To jest właśnie ten HDR ;)

To jak to zrobili, że facet się nie poruszył? szybkie -1, 0, +1 EV?

to chyba nie jest hdr, wygląda zwyczajnie, takie efekty można uzyskać malując sobie na warstwach, i nie zapominajcie, że tam są w użyciu naprawdę porządne studyjne lampy i reszta osprzętu, tupu strumienice itd bla bla bla ;)

Można dodgem/burnem, tylko HDRem szybciej i HDRki świetnie wyciągają fakturki (zarost, kapelusz). Bardzo możliwe że d/b też tam był ;)

HDRa trzepniesz w jednej klatce jak masz możliwość strzelania w trybie wide-range RAW czy jakoś tak. Zresztą to też nie są jakieś straszne czasy żeby tkwić w bezruchu przez 3 fotki nawet i kilkusekundowe, szczególnie zważywszy na pozę ;)

[ Dodano: Czw 06 Sie, 2009 17:05 ]
Ręka po naszej lewej jest wybitnie HDRowa. Możliwe że jechali klasycznie bo też się da, ale nie sądzę by świadomie wzmacniali panu modelowi rozstępy ;)

tupisac napisał/a:

Możliwe że jechali klasycznie

dwuznacznie to zabrzmiało :twisted:

Może i strumienice, tylko czy taki snop światła wzmocniłby te krzesła w tle i tak je poszarzył? Tak mi coś tam nie pasuje, tak samo ta szarość na prawej ręce. Zupełnie inaczej niż po lewej, tak jakoś niekonsekwentnie.

[ Dodano: Czw 06 Sie, 2009 17:09 ]
tomek__ napisał/a:
tupisac napisał/a:

Możliwe że jechali klasycznie

dwuznacznie to zabrzmiało :twisted:

No popatrz, ja tam jakoś podtekstów nie zauważyłem :)

[ Dodano: Czw 06 Sie, 2009 17:20 ]
W sumie już sam nie wiem. Możliwe że to nawet i nie jest HDR ale na pewno wyszli z tą fotą poza prostą obróbkę w RAWie. Vide:
tu

BTW, ja takiej foty zdecydowanie nie strzelę bo w fotografii dopiero raczkuję ;) A moje pierwsze HDRki są tu i tu

tupisac napisał/a:
Vide:
tu

o tym właśnie mówię -> lampa + deflector? co to jest deflector?

Właśnie nie wiem, nie znam się na tyle... Albo parasolka albo jakiś ekran.

mi to podchodzi pod retusz światłem.. podchodzi pod Dragana :)

no założę się, że ta kobieta nie ma tylko dwóch lampek klasy ws200 + parasolka, blenda i jakiś softboxik... Po co siedzieć 2 godziny przy zdjęciu, jak można zrobić dobre zdjęcie i tylko lekko je dopieścić elektronicznie :)

mógłby mi ktoś podpowiedzieć gdzie są w photoshopie narzędzia dodge i burn? albo jak się nazywają w polskiej wersji :grin:
zug - Czw 06 Sie, 2009

proszę bardzo :wink:
Monastor - Czw 06 Sie, 2009

Już raz tak było, każdy wypisywał mądrości aż znalazł się autor i wyśmiał cały wątek :smile:
Nie lepiej do tej pani wysłać maila z zapytaniem?

Monastor napisał/a:

Nie lepiej do tej pani wysłać maila z zapytaniem?

Nie wiem czemu, ale ta pani wygląda mi na taką zimna feministkę, która mnie zignoruje :mrgreen:

tomek__, kto pyta nie błądzi :P
W najgorszym razie zostaniesz zignorowany przez zimną feministkę, w najlepszym dowiesz się ciekawych rzeczy o stosowaniu oświetlenia studyjnego fotografii. To chyba nie taki zły bilans ;)

zug - Czw 06 Sie, 2009

albo zostaniesz zaproszony na sesję :razz:

napisałem do niej ;)

zug napisał/a:
albo zostaniesz zaproszony na sesję :razz:

Miałem co prawda kilka sesji (krótki epizod w modelingu), ale wszystkie były w terenie, dlatego chętnie zerknąłbym do studia, ale.. po co te marzenia :razz:

tomek__ napisał/a:
Nie wiem czemu, ale ta pani wygląda mi na taką zimna feministkę, która mnie zignoruje :mrgreen:
z tego, co pamiętam, to pisała o swoich tajnikach na forum nikona i cyberfoto ;)

mavierk napisał/a:
tomek__ napisał/a:
z tego, co pamiętam, to pisała o swoich tajnikach na forum nikona i cyberfoto ;)

a pisała może czym robi zdjęcia?

[ Dodano: Czw 06 Sie, 2009 20:33 ]
niestety pierwsza próba zabawy z dodge & burn nie była owocna :grin: ręka była prześwietlona

Jesienny - Czw 06 Sie, 2009

jeżuś marian, czemuś ją tak poparzył? ;) może na drugi raz spróbuj zmniejszyć siłę ego narzędzia (podpowiadam - na górze jest ta opcja) i działać na samych światłach (podpowiadam, zaraz obok tego pierwszego jest), no i w ogóle jeśli tam jest w ogóle jakaś informacja jeszcze w tych rejonach. Poza tym takie rzeczy to chyba lepiej klonowaniem i healing brush-em ;)

sprzęt z tego co pamiętam d3 i 85 1,4 D

tomek__ napisał/a:
a pisała może czym robi zdjęcia?
coś wspominała o aparacie, ale głowy nie dam :P Masz jej imię i nazwisko, googluj.

http://www.usefilm.com/photographer.asp?ID=130573
ghost - Czw 06 Sie, 2009

porterety z 50 :shock: przecież tego nie wolno robić

http://www.usefilm.com/image/1485081.html

D80, wydaje mi się, że to powinno zamknąć usta fanatykom sprzętu ;)

ghost napisał/a:
porterety z 50

co masz na myśli? 50mm?

ghost - Czw 06 Sie, 2009

yep.
http://www.usefilm.com/image/1405457.html

no i zacny portret :D

50 na apsc to ideał to portretów - 85 za wąsko

gdzie tam za wąsko, też zacnie, zwłaszcza do takich szerszych portretów

ghost napisał/a:
porterety z 50 :shock: przecież tego nie wolno robić
50, 85/1.4

razthaman napisał/a:
D80
d80, d3

ale co to za różnica, jakim aparatem czy obiektywem :D mieliście pytać o obróbkę a nie o sprzęt. Pozwolę sobie zacytować Czornyja z forum nikona z wątku dot. wyboru między d700 a d300
Czornyj napisał/a:
Jeśli się komuś wydaje, że ten aparat w przeciwieństwie do D300 posiada tryb preselekcji arcydzieł fotograficznych, to jest w grubym i kosztownym błędzie.
link do postu
Podobnie jest tutaj :P

Nie ma czegoś takiego jak za wąsko czy za szeroko, czy to w portrecie, czy w krajobrazie. Jest co najwyżej, "na tyle wąsko/szeroko, że ja nie umiem" :)

Czornyj napisał/a:
Jeśli się komuś wydaje, że ten aparat w przeciwieństwie do D300 posiada tryb preselekcji arcydzieł fotograficznych, to jest w grubym i kosztownym błędzie.

Nie da się ukryć, wiadomo przecież że tryb preselekcji arcydzieł jest montowany dopiero w aparatach średnioformatowych ;)

w ramach off tp. dodam, że dla mnie ideałem do portretu jest 50mm na pełnej klatce - i to nie dlatego, że taki zestaw mam [patrz zdjęcie obok :razz: ] tylko dlatego, że jest do idealne połączenie kąta, głębi ostrości [oczywiście porównujemy na tej samej przysłonie], platyki, itp. itd. po prostu lubię szeroki kąt z zachowaniem małej GO, i taki zestaw to idealny kompromis;

a mój znajomy niemal wszystkie portrety robi szkłem 2/200L na 1Ds i jest maniakiem małego kąta - dla mnie te zdjęcia są za płaskie, a tło "dotyka" obiektu, ale cóż, każdy ma swój gust :)

[ Dodano: Pią 07 Sie, 2009 13:06 ]
Dostałem odpowiedź!

Jak się okazuje Asia Kustra jest bardzo miła :mrgreen:

a zdjęcie - dobrze niektórzy przewidzieli, oto fragment listu:

(...)jeden halogen (teatralny) z tylu a ja odbilam go z przodu blendą kierukac swiatlo na modela - tyle bylo swiatla. Jezeli chodzi o sprzet, to byl nikon d80+50mm f/1.4 - swiatlo bylo dosc slabe wiec musialam uzyc maxymalnie szerokiej przeslony i chyba jakiegos dosc wysokiego ISO (wiec szumialo). Co do obrobki - zabawa kolorami (colour balance), na pewno kontrast - lubie kontrastowe zdjecia ;) , plus narzedzia dodge and burn - nic skomplikowanego, mozna troche podciagnac swiatla i cienie, bardzo czesto zabieg stosowany w zdjeciach reklamowych(...)

[ Dodano: Pią 07 Sie, 2009 13:25 ]
Jesienny napisał/a:
jeżuś marian, czemuś ją tak poparzył? ;) może na drugi raz spróbuj zmniejszyć siłę ego narzędzia (podpowiadam - na górze jest ta opcja) i działać na samych światłach (podpowiadam, zaraz obok tego pierwszego jest), no i w ogóle jeśli tam jest w ogóle jakaś informacja jeszcze w tych rejonach. Poza tym takie rzeczy to chyba lepiej klonowaniem i healing brush-em ;)

Kurcze, kombinuje i mi nie wychodzi :neutral: mógłby ktoś naprawić tą rękę i pokazać?

tupisac - Pią 07 Sie, 2009

No i pozamiatała ;)

D&B, do tego kontrasty, snop światła z reflektora. Rzeczywistość okazała się bardziej nierzeczywista niż photoshop. A foty sam ślicz.

Oj czekają mnie jeszcze lata nauki... A starzy sensei mówili mi "nie burnuj, bo burn burnuje do czerni a czerń jest be"

[ Dodano: Pią 07 Sie, 2009 14:17 ]
Tomku, te wszystkie burny to trochę jak rysowanie. Trzeba się znać na anatomii i idealnie jechać po formie, bo inaczej wyjdzie kiszka.

A na przepalenia to D&B nie pomoże. Przepalone = stracone, możesz już tylko dorysować lub przestemplować.

Burn jest np. bardo fajny jak ci gdzieś piksele świecą po szparowaniu.

zug - Pią 07 Sie, 2009

tomek__, widzisz są jeszcze normalni ludzie na tym świecie :razz:
napisałeś , pani odpisała Ty znowu napiszesz i za jakiś czas pojawisz się u niej w studio ;)

tomek__ - Pią 07 Sie, 2009

Niestety mieszka w Londynie, ale póki co piszemy sobie maile :razz: