|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe kompakty - Kodak Z8612 - problem z bateria
lovtza - Pią 07 Sie, 2009 Temat postu: Kodak Z8612 - problem z bateria Witam
Mam maly problem. Aparat zakupiony w biedronce za grosze mial baterie doslownie jednorazowa. Napiecie 3.7 V zakupiona bateria zastepcza na allegro ale doslownie nie dziala. Baterie 1.5V Duracela rozladowywuja sie doslownie po kilku h. Czy macie jakies pomysly ? czy kupno jakis enegizerow cos da ??
Pozdrawiam
lama - Pią 07 Sie, 2009
Zerknij do instrukcji obsługi gdzie napisane jest pogrubioną czcionką "baterie alkaiczne nie mogą być stosowane". Jedynie jednorazowe beterie litowe AA lub dedykowane akumulatory.
qadest1 - Pią 07 Sie, 2009
Powiem tak: jeżeli paluszki energizera będą pasować, (a wnioskuję, że będą) to mozna zaryzykować ich zakup i powinno pomóc Te akumulatorki to prawdziwe woły robocze mam taki komplet (zielono-czarnych) do lampy błyskowej i spisują się znakomicie Nie mają efektu pamięci i prawie się nie rozładowują, gdy są nie używane Możesz też spróbować z Sanyo eneloop ta sama klasa akumulatorków Tylko nie wolno ich ładować szybkimi ładowarkami czas ładowania powinien wynosić od 4 do 8 godzin
ZDZICHOOO - Sob 08 Sie, 2009 Temat postu: Re: Kodak Z8612 - problem z bateria lama napisał:
Cytat: | Zerknij do instrukcji obsługi gdzie napisane jest pogrubioną czcionką "baterie alkaiczne nie mogą być stosowane". Jedynie jednorazowe beterie litowe AA lub dedykowane akumulatory. |
Oczywiście że masz racje.
Niektórzy instrukcje bagatelizują, a to jest podstawowa rzecz i
zawsze jest napisane na początku instrukcji jakiego typu są dedykowane baterie (akumulatorki) do danego modelu aparatu
Tylko trzeba przeczytać.
Używam akumulatorków (są kompaktobilne z AA, LRG, AM3) typu FAMEART NI-MH 1,2V 2300mAh (dwa komplety) i ładowarkę też tej firmy. Potrzebują na ładowanie 12 godzin. Wydajność (z lampą) około 300 zdjęć (przy jednym komplecie). Kupiłem je bez przekonania na początku , lecz teraz widzę że są bardzo dobre i wydajne. A dałem za nie 80zeta dwa lata temu tylko i do tej pory działają i mnie nie zawiodły.
|
|