|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Tani tele do a700. Tamron czy Sigma?
lotr15 - Pią 07 Sie, 2009 Temat postu: Tani tele do a700. Tamron czy Sigma? Witam. Chcę kupić tele 70-300 do a700. Moje propozycje do
Tamron 70-300 f/4,0-5,6 DI macro
Sigma 70-300 f/4-5.6 DG
i mam pytanie, czy warto dopłacić do Sigmy APO?
czy opłaca się kupić tą używaną http://www.allegro.pl/ite...macro_sony.html ?
Pozdrawiam
MC - Pią 07 Sie, 2009
To nie jest jakas rewelacyjna cena na uzywke. Postaraj sie zapolowac na KKMie . Troche cierpliwosci i powinienes znalezc ponizej 700zl.
lotr15 - Pią 07 Sie, 2009
Czyli jak juz kupować to najlepiej Sigma 70-300 APO? Odwiedzę KKM
zug - Pią 07 Sie, 2009
lotr15, z dwojga złego Sigma 70-300 f/4-5.6 DG APO
i jako pierwsze tanie tele to szkło jest b.dobre
miałem używałem polecam
OK to poszukam 70-300 APO Dzięki za pomoc(jak zawsze) Kupić używany w stanie idealnym czy poczekać i dozbierać do nowego?
MC - Pią 07 Sie, 2009
Ponoc tak. Tamrona nie podpinalem, Sigme owszem. Z A100 radzila sobie calkiem przyzwoicie. Z A700 bedzie tylko lepiej.
Optycznie sa ponoc bardzo zblizone.
Nowy za ta cene bym sobie odpuscil.
zug - Pią 07 Sie, 2009
MC napisał/a: | Z A700 bedzie tylko lepiej. |
miałem z a200 póżniej przez krótką chwilę z a700 i było lepiej
jak Ci się nie spieszy, poczekaj na pewno coś się znajdzie,
a do tego czasu dalej foć kwiatki
zgodzę się z MC za nową nie warto tyle dawać bo można używkę w dobrej cenie trafić.
Właśnie chciałbym ja mieć do 15 sierpnia, a nie wiem czy cos znajdę. Znalazłem ciekawą ofertę, niestety jest juz za późno http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=25876 szkoda
zug - Pią 07 Sie, 2009
wygląda że za późno ale sam widzisz można trafić
Widzę, widzę. Pewnie bym poczekał i coś znalazł, tylko mi na czasie zależy. Zapytałem sie sprzedającego na allegro, czy może mi wysłać za pobraniem. Jeśli tak i jeśli nic ni znajdę to chyba kupię, chociaż róznica 200zł do nowej to strasznie mało...
Wujek_Pstrykacz - Pią 07 Sie, 2009
Jak mało używana to 200zł to nie tak mało.
No na aukcji pisze, że użyty kilka razy, żadnych rysek itp.
zug - Pią 07 Sie, 2009
lotr15, ryski ryskami ale często pada zębatka napędu autofocusa i na to należało by zwrócić uwagę.
Najlepiej jakby mieszkał blsko mnie. To bym po niego podjechał, sam sprawdził itp. Pisze, że sprawny w 100%(tak przeważnie na każdej aukcji pisze )
zug - Pią 07 Sie, 2009
lotr15, zobacz ten temat kolega degol kupił używaną TU
nie piszę tego aby nie kupować używki tylko żeby uważać
jak bym brał pod uwagę zakup używanej to chyba tylko od kogoś z forum
No to teraz trochę mnie "zbiłeś z tropu" ze tak powiem Na aukcji pisze że gwarancja do grudnia jest. Często uszkadza się silnik AF?
zug - Pią 07 Sie, 2009
lotr15 napisał/a: | Często uszkadza się silnik AF? |
reguły nie ma, zależy jak była użytkowana patrząc na to że sigma ma dwuletnią gwarancję to obiektyw
ma ponad półtora roku to nie myślę że leżała w pudelku przez ten czas
i jeszcze ktoś chce za nią 200zł mniej niż za nową
szukaj dalej
No to problem rozwiązany. Pisałem z sprzedającym, zapytałem się czy jest sprawny silnik AF, a on powiedział, że takowego nie ma No trudno. Ten obiektyw ma http://www.e-fotojoker.pl...apo-macro-sony/ silniczek AF, prawda?
MC - Pią 07 Sie, 2009
lotr15, obawiam sie, ze prawdopodobnie sie niedogadaliscie. Ten obiektyw z mocowaniem Sony nie ma wcale silniczka AF.
Z tej prostej przyczyny, ze go nie potrzebuje.
Aha, moja wina, źle zrozumiałem.
[ Dodano: Sob 08 Sie, 2009 16:04 ]
Zdecydowałem. Ja jakoś wolę mieć nowe, a 200zł to nie jest aż tak duża różnica jak za 1,5 roczny obiektyw. W poniedziałek idę do Fotojokera i kupie 70-300 APO. Chyba będę zadowolony. Mam jeszcze 2 pytania:
1. Czy warto za jakiś czas kupić Raynox'a DCR-250?
2. Jeżeli w FJ będzie tylko model z wystawy to brać go, czy zamówić?
Pozdrawiam
zug - Sob 08 Sie, 2009
lotr15 napisał/a: | 1. Czy warto za jakiś czas kupić Raynox'a DCR-250?
|
może za jakiś czas sigma ma funkcję makro osiąga skalę odwzorowania 1:2 to na razie Ci powinno wystarczyć, mi wystarczyło (do czasu )
pieniążki na raynoxa odłożył bym do świnki na szkiełko makro
jak widzę masz zamiar przechodzić etapy tak jak jak,była sigma, był raynox a skończyło się w temacie makro na 100 macro
co do 2 do musisz już sam ocenić, myslę że bedą mieli na stanie w sklepie a jak nie to myślę że te kilka dni będziesz w stanie wytrzymać
lotr15 - Sob 08 Sie, 2009
Jak kupowałem a700, to najpierw byłem w FJ w wodzisławiu, ale byłą alpha tylko z wystawy, a jeszcze jakiś gość ją oglądał się nią "bawił". Ja podziękowałem i pojechałem do innego ok 20km od domu i kupiłem nową z zaplecza przyniesioną Czyli na razie sobie Raynox'a daruje, tym bardziej, że Sigma ma tryb macro i skalę 1:2, więc na początek chyba wystarczająco A jak już będę miał te 250zł na Raynox'a to kupić, czy odłożyć na 50mmf/1,4, bo do najtańszych też nie należy
Pozdrawiam
zug - Sob 08 Sie, 2009
lotr15 napisał/a: | A jak już będę miał te 250zł na Raynox'a to kupić, czy odłożyć na 50mmf/1,4 |
będziesz miał już sigmę to odpowiedź sama przyjdzie
Ok, no to w poniedziałek po pierwsze tele A tak poza tematem 50mmf/1,4 to dobry obiektyw?
zug - Sob 08 Sie, 2009
lotr15 napisał/a: | A tak poza tematem 50mmf/1,4 to dobry obiektyw? |
nie wiem czy dobry ale planuje zakup
Sunders - Sob 08 Sie, 2009
lotr15 napisał/a: | 50mmf/1,4 to dobry obiektyw? |
Tak
Jak kupie filtry, dodatkowy akumulator i nazbieram odpowiednią ilość funduszy to będę się zastanawiał nad stałoogniskowym, szerokim kątem no i zamiennikiem kita Doszedłem do wniosku, że fotografia to studnia bez dna, no ale w coś trzeba inwestować Jak kupię Sigmę to dam znać.
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc po raz kolejny
MC - Sob 08 Sie, 2009
Jesli chodzi o Sony 50/1.4 to chyba moge sie wypowiedziec.
Przesiadlem sie na niego z Minolty 50/1.7 i jestem bardzo zadowolony. Solidnie zbudowany, a przy tym niewielki. Na pelnej dziurze jest przyjemne portretowe mydelko. Pozniej jest juz ostro i bardzo ostro.
Najwieksza wada w sumie moze byc tylko CA na duzej dziurze, ale da sie z tym zyc, ewentualnie korekta w PSie czy czyms takim.
Przy okazji dodam, ze ten obiektyw swietnie sie dogaduje z Raynoxem...
Sunders - Sob 08 Sie, 2009
MC napisał/a: | Przy okazji dodam, ze ten obiektyw swietnie sie dogaduje z Raynoxem... |
Co można spawdzić w wątku "fotografia makro"
lupo57 - Sob 08 Sie, 2009
mimo wszystko raynox to nie jest duży wydatek, ja go mam i jestem zadowolony
polecam go Tobie
zug - Sob 08 Sie, 2009
lupo57 napisał/a: | mimo wszystko raynox to nie jest duży wydatek, ja go mam i jestem zadowolony |
też go bym polecał ale jak lotr15, kupuje sigmę z macro to najpierw niech zobaczy co ona potrafi
mavierk - Nie 09 Sie, 2009
MC napisał/a: | Jesli chodzi o Sony 50/1.4 to chyba moge sie wypowiedziec.
Przesiadlem sie na niego z Minolty 50/1.7 i jestem bardzo zadowolony. Solidnie zbudowany, a przy tym niewielki. Na pelnej dziurze jest przyjemne portretowe mydelko. Pozniej jest juz ostro i bardzo ostro. | tak nagle sobie przypomnialem, jak pisałeś, że w życiu nie wymienisz swojej minolty na to sony, bo właściwie nic nie zyskasz...
lotr15 - Pon 10 Sie, 2009
Sigma kupiona. Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne. Zaraz idę ją przetestować na dworze
Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
|
|