|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - A350 z dwoma obiektywami czy samsung gx 20 ?
Radeczek - Sob 08 Sie, 2009 Temat postu: A350 z dwoma obiektywami czy samsung gx 20 ? co myślicie ? A nie ma cmos ;/ sorry ze tak malo sam pisze ale za 6 godzin kupuje aparat a teraz jade naa rehabilitacje ;/
MasterB - Sob 08 Sie, 2009
Cóż... A350 z dwoma obiektywami zrobisz zdecydowanie lepsze zdjęcia niż GX20 bez obiektywu...
kozidron - Sob 08 Sie, 2009
Radeczek, fajny opis w stopce, parówkowym skrytożercom też mówisz NIE...?
Nie bierz pentaxa, bo pentaxowi mówisz nie, chociaż jest o półkę wyżej od A350.
.......a jaki masz konkretnie obiektyw do tego "złego" pentaxa, co w jego systemie jest jedna lustrzanka, która ma zapis avi
lotofag - Sob 08 Sie, 2009 Temat postu: Re: A350 z dwoma obiektywami czy samsung gx 20 ?
Cytat: | MÓWIMY NIE FUNKCJI FILMÓW W LUSTRZANKACH. BRAWO SONY I OLKI !!! |
Nie bój żaby, w końcu wszyscy po to sięgną Jest popyt, będzie podaż.
Tak BTW pomijając niewygodę korzystania z rejestracji video w lustrzankach na obecnym jej poziomie, to zobacz sobie jakie efekty da się uzyskać z dobrym szkłem (operowanie GO, itd.) a potem pewnie zrewidujesz stopkę To nie to samo co filmiki kręcone kompaktami.
Radeczek napisał/a: | co myślicie ? A nie ma cmos ;/ sorry ze tak malo sam pisze ale za 6 godzin kupuje aparat a teraz jade naa rehabilitacje ;/ |
Myślimy, ze sam musisz dokonać wyboru. Jeśli to ma być jednorazowy zakup korpus + kit (albo 2 kity) to wszystko jedno jakiej firmy zestaw wybierzesz. Jeśli masz zamiar później inwestować w szkła to zakup GXa nie byłby od rzeczy, oczywiście o ile uważasz, że system Pentaksa jest dla Ciebie. Obecnie sporo ludzi zwraca uwagę na GX-20 przede wszystkim z racji ceny a nie świadomego wyboru.
MC - Sob 08 Sie, 2009
Jesli chodzi o sam aparat to zdecydowanie wolalbym Szajsunga.
Sunders - Sob 08 Sie, 2009
MC napisał/a: | Jesli chodzi o sam aparat to zdecydowanie wolalbym Szajsunga. |
Ja też
Radeczek - Sob 08 Sie, 2009
no i znowu nie kupiłem ;/ ja pierdziele jakto się przeciąga. Ale tak sobie myślę żeby kupić canona bo stabiliazacja podbno wcale tak bardzo nie jest potrzebna we wszystkich obiektywach.
Sunders - Nie 09 Sie, 2009
Radeczek napisał/a: | tak sobie myślę żeby kupić canona |
To kup 40d z jednym obiektywem. Nie licząc uszczelnień w gx-20, to pod innymi względami na pewno mu nie będzie ustępował.
Baku - Pon 10 Sie, 2009
Cytat: | stabiliazacja podbno wcale tak bardzo nie jest potrzebna we wszystkich obiektywach |
Ja bym to sformułował nieco inaczej. Stabilizacja nie zawsze jest potrzebna a czasem może nawet przeszkadzać, natomiast dobrze jeśli jest, bo można z niej korzystać lub nie.
"Potrzebność" stabilizacji bardziej określa konkretna sytuacja a mniej sam rodzaj obiektywu, choć im dłuższa ogniskowa tym częściej stabilizacja się przydaje.
Cytat: | To kup 40d z jednym obiektywem |
Np. z Sigmą 17-70. Tworzą zgrany tandem.
SlawGaw - Pon 10 Sie, 2009
Sunders napisał/a: | To kup 40d z jednym obiektywem. Nie licząc uszczelnień w gx-20, to pod innymi względami na pewno mu nie będzie ustępował. |
Myślę że znalazło by się parę przewag 40D nad GX20, jednak cena GX20 z kitem jest tak atrakcyjna, że w tej chwili to chyba najciekawsza propozycja wśród "porządnych" lustrzanek.
lotofag - Pon 10 Sie, 2009
SlawGaw napisał/a: |
Myślę że znalazło by się parę przewag 40D nad GX20, |
Tak samo znalazło by się parę przewag GX-20 nad 40D Są to jak najbardziej porównywalne korpusy, chyba że ktoś "choruje" na większą "markowość" Canona kontra "jakiś" Samsung.
SlawGaw napisał/a: |
jednak cena GX20 z kitem jest tak atrakcyjna, że w tej chwili to chyba najciekawsza propozycja wśród "porządnych" lustrzanek. |
Nowe korpusy EL spod znaku N, C czy S kosztują więcej nie oferując nic ciekawego poza kręceniem filmów czy bardziej dopracowanym LV. IMHO jak ktoś jest nastawiony na solidny i ergonomiczny sprzęt do robienia zdjęć, nie nadszarpujący przy tym bardzo budżetu, to warto spojrzeć na GX-20 lub dopłacić do 40D.
|
|