forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Zmiana systemu Sony na Canon/Nikon

f11whocares - Sob 08 Sie, 2009
Temat postu: Zmiana systemu Sony na Canon/Nikon
Zastanawiam sie nad rezygnacja z Sony, problem niestety tkwi w obiektywach, kupilem je tanio i nie chce z nich rezygnowac.(tamron 17-50, sigma 70-200)
Pytanie brzmi czy jest mozliwosc zamiany pierscieni mocujacych z Sony na inne??
Czy oplaca sie kupic adaptery, czy uzywajac adaptera parametry obiektywu nie ulegaja zmianie? Bo jesli tak to chyba lepiej wystawic to wszystko na ebay :sad:
Obecnie mam a200 myslalem tez zeby kupic a700 ale teraz juz wiem ze za cene a700 mozna dostac 40d. A wydaje mi sie ze jenak 40d jest lepszym aparatem :neutral: Z sony raczej zrezygnuje bo te ich nowe aparaty sa raczej srednie np; oczekiwany a850, o a330 i innuych to nawet szkoda pisac :neutral:
Ktokolwiek widzial, ktokolwiek wie? :sad:
Prosze o pomoc

Sunders - Sob 08 Sie, 2009

f11whocares napisał/a:
czy uzywajac adaptera parametry obiektywu nie ulegaja zmianie?

Parametry obiektywu nie, ale całego układu puszka obiektyw z reguły tak.
f11whocares napisał/a:
lepiej wystawic to wszystko na ebay

Jestem za tym rozwiązaniem :smile:

Monastor - Sob 08 Sie, 2009

Za rok Sony wypuści lustrzankę z Exmorem i będą paniczne powroty :smile:

f11whocares, też wolę 40D od A700, ale skoro masz już szklarnię to czy naprawdę jest sens się przesiadać na Canona?

Monastor napisał/a:
Za rok Sony wypuści lustrzankę z Exmorem i będą paniczne powroty

Za rok euro ma kosztować 3,40pln i wszystko będzie tańsze, czy nie warto zaczekać z kupowaniem sprzętu w ogóle?
:smile:

Lubie a700 pare razy mialem mozliwosc popstrykac, ostatnio bylem u kolegi na slubie zrobilem pare fotek wszystko ok ale w kosciele bylo cicho, a tu nagle psrtyk pstryk pstryk :roll: migawka w sony jest po prostu zaglosna :neutral:
Zatanawiam sie tylko jescze nad zostawieniem a200 z tamronem 17-50, a do dluzszych ogniskowych to juz jakis szybki Canon lub Nikon.

ghost - Sob 08 Sie, 2009

MC - Sob 08 Sie, 2009

ghost, bardzo ladnie to podsumowales. Masz 2 bardzo porzadne obiektywy. Moim zdaniem zmiana nie ma sensu. Osobiscie jesli mialbym przejsc do Kfanona to by mnie skusila wylacznie pelna klatka. A to juz zupelnie inny budzet.

ghost, bardzo ładnie to podsumowałeś. Jak już f11whocares kupi:
f11whocares napisał/a:
jakis szybki Canon lub Nikon.
,
to po co mu wtedy:
f11whocares napisał/a:
a200 z tamronem 17-50

:lol:

B o g d a n - Sob 08 Sie, 2009

Panowie, dajcie spokój. Ja rozumiem myslenie f11whocares. Jeżeli nie musi sprzedawać Sony, aby kupić np. Canona, to posiadanie dwóch aparatów nic nie przeszkadza. Jeżeli np. chce pofotografować ptaszki, to może kupić 40D + 100-400L i jazda.

Też używam różnych aparatów w zależności od tego, co i gdzie fotografuję.

Po co a200 z tamronem??!
Bardzo proste, fotografowie ktorych poznalem maja przy sobie po kilka puszek do sportu, najczesciej 3 (zdjecie jednego z nichn umiesilem na forum), nie ma tez czasu na zmiane obiektywow.
Zadko szerokiego kata uzywaja wiec ta puszka najczesciej jest najslabsza( w moim przypadku a200 w ich 40d)
Po co cos szybkiego z canona? No 5kns u a700 moze czasem byc za malo, niestety dopiero niedawno sie o tym przekonalem.
Predzej czy pozniej bede musial troche pozmieniac sprzet, narazie jestem na budzecie wiec pomyslalem o tych adapterach (choc moze to glupio i niefajnie zabrzmialo) :grin:

[ Dodano: Sob 08 Sie, 2009 18:48 ]
B o g d a n, nie nie ptaszki mnnie nigdy nie interesowaly, a myslalem o 40d i sigma 120-300

f11whocares, do sportu to ten tamron jest chyba za wolny :???:
Ale skoro potrzebujesz drugiej puszki, to ta koncepcja z a200 z tamronem nie jest pozbawiona sensu. Będziesz wtedy dwusystemowy-ma to swoje wady, ale miewa też zalety.

Sunders, A200i Tamron na poczatek musza wystarczyc, szalu nie ma ale z odrobina szczescia moze sie uda.

f11whocares napisał/a:
szalu nie ma ale z odrobina szczescia moze sie uda.

To zależy nie tylko od szczęścia, ale też od dyscypliny, którą będziesz fotografował :smile:

f11whocares napisał/a:
B o g d a n, nie nie ptaszki mnnie nigdy nie interesowaly
To był tylko przykład.
f11whocares napisał/a:
a myslalem o 40d i sigma 120-300
Troche nie rozumiem Ciebie. Jeżeli zastanawiasz się nad obiektywem, który kosztuje nie tak mało, bo 11999 zł., to nie lepiej do kompletu rozważać 50D, zamiast 40D? Różnica całości będzie już kosmetyczna, a jednak 50-ka swoje atuty ma.

B o g d a n, 120000 moze nowy ale na ebay ze stanow ostatnio poszedl 2 letni do nikona za 6300 czyli duzo mniej(do canona tez sa duza taniej) , jednak tej sigmy do sony nie ma szans kupic uzywanej wiec zmiana na inny system wydaje sie najrozsadniejsza, a czy 40d lub 50d tak bardzo sie od siebie juz nie roznia, a fotografia to troche taka studnia bez dna no bo to lampa, grip inne szkla i tak do zaj....nia
nazgul - Sob 08 Sie, 2009

f11whocares napisał/a:
Lubie a700 pare razy mialem mozliwosc popstrykac, ostatnio bylem u kolegi na slubie zrobilem pare fotek wszystko ok ale w kosciele bylo cicho, a tu nagle psrtyk pstryk pstryk :roll: migawka w sony jest po prostu zaglosna :neutral:
Zatanawiam sie tylko jescze nad zostawieniem a200 z tamronem 17-50, a do dluzszych ogniskowych to juz jakis szybki Canon lub Nikon.

Wiesz co? Na moje oko to Ty już podjąłeś decyzję. Chcesz mieć Canona i na silę szukasz racjonalnego powodu do przesiadki - dla siebie, żony, kogokolwiek. ja sam zmieniłem niedawno system, z Pentaxa na Nikona i moim argumentem był większy rynek wtórny i większa dostępność usług i akcesoriów. Pentaxem dawało się robić ładne fotki, w zasadzie nic mu nie brakowało ale gonienie nowego króliczka było takie ekscytujące... ;) .
A decyzja jest tylko Twoja.

f11whocares napisał/a:
... a fotografia to troche taka studnia bez dna no bo to lampa, grip inne szkla i tak do zaj....nia
Całkowicie się z Tobą zgadzam. :lol: :lol:
Nie wiem tylko, czy ze Stanów Ci wyslą bez problemów (celnych) ale to już inny temat.

SlawGaw - Nie 09 Sie, 2009

f11whocares, ja uważam jak
nazgul napisał/a:
Chcesz mieć Canona i na silę szukasz racjonalnego powodu do przesiadki

Bawiłem się trochę Canonem 40D, to dobry sprzęt, jednak nigdy nie zmieniłbym mojej A700 na Canona, przyzwyczajenia biorą górę, zoom kręci się w przeciwną stronę oraz brak paru drobiazgów, do których użytkownik Sony jest zwykle przyzwyczajony.
Jeśli miałbym zmieniać system to wybrałbym Nikona lub Pentaxa.

zentaurus - Nie 09 Sie, 2009

Też nie widzę racjonalnego powodu do zmiany systemu, tym bardziej że A700 naprawdę jest udana, a z ostatnim softem jest jeszcze lepiej. zawsze coś ma lepszego konkurencja, jak i gorszego i z tym trzeba się pogodzić.
Sunders - Nie 09 Sie, 2009

f11whocares napisał/a:
120000 moze nowy/sigma 120-300/ ale na ebay ze stanow ostatnio poszedl 2 letni do nikona za 6300 czyli duzo mniej(do canona tez sa duza taniej) , jednak tej sigmy do sony nie ma szans kupic uzywanej wiec zmiana na inny system wydaje sie najrozsadniejsza,

Dla mnie ten argument jest przekonywujący.
f11whocares napisał/a:
fotografia to troche taka studnia bez dna no bo to lampa, grip inne szkla i tak do zaj....nia

A puszka w końcu bywa "jednym wiadrem wody z tej studni" :smile: System wybierany jest lub zmieniany zdecydowanie częściej dla szkieł niż dla puszki/przynajmniej przez co bardziej "świadomych" kupujących/. Czasem chodzi o brak odpowiednika w innym systemie, czasem o dostępność lub ceny. Argument, że podaż używanych szkieł do canona czy nikona jest większa niż do sony, jest jak najbardziej prawdziwy-wysokość cen wiąże się z ich dostępnością.
Decyzja f11whocares o zmianie systemu jest dla mnie jak najbardziej zrozumiała.

Monastor - Nie 09 Sie, 2009

Teraz to i ja rozumiem bo to jest jakiś argument. Natomiast kręcenie nosem na to, że nie będzie fajnych lustrzanek bo A700 ma za głośną migawkę to dla mnie żaden argument za przesiadką.
RB - Nie 09 Sie, 2009

Monastor, ale Sony i Minolty to po prawdzie walą lustrem/migawką jak cepem ;-)
Monastor - Nie 09 Sie, 2009

RB, bawiłem się A700 MC i IMO nie jest aż tak strasznie.
ghost - Nie 09 Sie, 2009

ciekawe co na to wszyscy fotografowie ślubni używający 5d ;)

Ja pamiętam jak głośno stare EOSy przewijały film, żadna obecna migawka nie dorówna temu hałasowi, a na ślubach jakoś się tym robiło.
Mając aparat przy oku, ucho mamy bardzo blisko, więc każdy dźwięk wydawany przez aparat wydaje się nam bardzo głośny, jednak metr od nas jest on już mało dokuczliwy. Do tego należy dodać jeszcze ogólny szum z nagłośnienia, śpiewy, czytania i takie tam. Wątpię by w kościele na ślubie taki dźwięk migawki komukolwiek przeszkadzał.
To ma wpływ głównie na samopoczucie fotografa, wydaje mu się że jeśli jest cicho nikt na niego nie zwraca uwagi, a to nie prawda.
Z tego co wiem to dla księży większym problemem jest ubiór fotografa, byłem na ślubie, gdzie fotograf przyszedł w bahamskiej koszuli, krótkich spodenkach i sandałach, używał 5D.

snpaulina - Nie 09 Sie, 2009

Jeszcze nie dawno miałam podobne zamiary jak f11whocares, ale rozmyśliłam się z paru powodów, do tego mam nadzieję, że Sony jednak nie zawiedzie i kiedyś wypuści coś równie udanego bądź znacznie lepszego jak np. A700.
Wujek_Pstrykacz - Nie 09 Sie, 2009

Wypuści napewno, ale jeszcze dużo czasu upłynie zanim system Sony sie rozbuduje do poziomu Nikona i Canona :lol:

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
jeszcze dużo czasu upłynie zanim system Sony sie rozbuduje do poziomu Nikona i Canona

głównie chyba chodzi o optykę, ale na szczęście można posiłkować się Sigmą i Tamronem, co w większości przypadków jest wystarczające.

ghost - Nie 09 Sie, 2009

w amatorce to akurat czesciej kanoniarze posilkuja sie w/w. :mrgreen:
f11whocares - Nie 09 Sie, 2009

RB napisał/a:

Na slubie ktory pstrykalem koledzy stojacy 20 m dalej slyszeli tylko moje pstryk pstryk migawki :grin: , niby nic a jednak sony mogloby troche lepiej to zrobic

kozidron - Pon 10 Sie, 2009

SlawGaw napisał/a:
głównie chyba chodzi o optykę, ale na szczęście można posiłkować się Sigmą i Tamronem, co w większości przypadków jest wystarczające.

dla amatora tak.

ghost napisał/a:
w amatorce to akurat czesciej kanoniarze posilkuja sie w/w. :mrgreen:

też
f11whocares napisał/a:
Na slubie ktory pstrykalem koledzy stojacy 20 m dalej slyszeli tylko moje pstryk pstryk migawki :grin: , niby nic a jednak sony mogloby troche lepiej to zrobic

jak wspomniał kolega Monastor, to mimo wszystko chyba mało wystarczający powód do zmiany. Tylko, że ty już podjąłeś decyzję i chyba żadne argumenty cię nie przekonają, ja bym zmieniał na canona ale chyba z opcją sprzedania wszystkiego. Jak mieć dwie puszki to chyba wygodniej w jednym systemie.

Baku - Pon 10 Sie, 2009

Też tak myślę. Optimum było by mieć co najmniej jednego pełnoklatkowca z czymś pokroju 24-70, porządną lampę i ze dwie, trzy jasne stałki. Do tego zapasowy korpus - niechby nawet i 400D...
Wujek_Pstrykacz - Pon 10 Sie, 2009

SlawGaw napisał/a:
jeszcze dużo czasu upłynie zanim system Sony sie rozbuduje do poziomu Nikona i Canona

Niby tak, choć nawet Sigma czy Tamron nie mają pełnej oferty do Sony, a Tokina wogóle traktuje Sony po macoszemu. :lol:

Ja tam mając np. A700 nie zmieniał bym systemu, ale jak kolega się upiera.

Sunders - Pon 10 Sie, 2009

Ja tam mając np. A700 nie zmieniał bym systemu, ale jak kolega się upiera.

Wujek_Pstrykacz, f11whocares ma A200 i nie chce zmieniać systemu-chce być dwusystemowy :smile:

ghost - Pon 10 Sie, 2009

a a700 nie chce bo kłapie lustrem.
Wujek_Pstrykacz - Pon 10 Sie, 2009

Bezsens, ale różne są pomysła ludzisk na forum :razz:
konczako - Sro 12 Sie, 2009

Pomysł ze zmianą systemy bardzo dobry ...tylko powód dziwny bo przeciaż 40D strzela nie za wiele ciszej:)
darekk - Czw 13 Sie, 2009

f11whocares napisał/a:
RB napisał/a:

Też byłem na ślubie gdzie Pani Fotograf miała Sony Alfa 300 i strasznie głośno kłapała migawka. Stałem od niej jakieś 10 m i słyszałem wyraźnie.

Tranquilizer - Czw 13 Sie, 2009

f11whocares,

To może jakiś wypasiony kompakt :?: :?: :mrgreen: :mrgreen: Przynajmniej będzie cicho :wink:

Tak na poważnie to A700 jest zdaje się tak samo głośne jak C40D czy c50D.

Co do dwusystemowości to może A200 zostawić jako zapasowy zestaw a jako podstawowy coś z pełnej klatki :?: :roll:

dzideku - Wto 18 Sie, 2009

wydaje mi się, że migawka w Sonym jest OK tzn. nie jest aż tak głośna jak np. w Canonie 450D. Ostatnio robiłem fotki w kościele i śmigały dwa Sony A350 i ja z Canonem 450D i naprawdę odnosiłem wrażenie, że wszyscy na mnie zwracają uwagę.
Wydaje mi się, że moja migawka była zdecydowanie najgłośniejsza.

Mogway - Wto 18 Sie, 2009

A może warto poczekać na sony A750, plotki na jego temat wydają się być realne :roll:
SlawGaw - Wto 18 Sie, 2009

Ostatnio słuchałem D300 wydaje mi się że był głośniejszy od mojej A700, ale migawka, AF i lustro to nie jedyne źródła hałasu, dochodzi jeszcze mechanizm przesłony i chyba Canony tu są najcichsze. Moja A700 + Minolta 50 1,4 na f/5,6 to spory hałas (słychać to przymykanie listków) zaś z Sony 16-105 jest spoko. Jeśli robię na pełnym otworze to jest dużo ciszej, niezależnie od obiektywu.