forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Nowy statyw.

nazgul - Nie 09 Sie, 2009
Temat postu: Nowy statyw.
jak pisałem w innym miejscu nosiłem się z zakupem nowego statywu w miejsce dotychczasowej Sherpy 435. Ostatnio usiłowałem fotnąć księżyc z aparatu umieszczonego na Sherpie i... zonk Pomimo skręcenia glowicy do granic mozliwości (dodatkowo przy skręcaniu obiektyw przesuwał się) zestaw D90 + 70-300 VR dostawał wibracji przy każdym podmuchu wiatru i z focenia nic mi nie wyszło - ten statyw jest bardzo mało sztywny moim zdaniem - chcę więc nabyć cos sztywniejszego - a z uwagi na bogactwo osprzętu będzie to najpewniej Manfrotek lub cos kompatybilnego - choć nie ukrywam że wolal bym produkt oryginalny :) No i teraz pytanie - jaki trójnóg? Bo na głowicę już się zdecydowałem - będzie to 322RC2. Konstrukcja musi być sztywna i unieść D90 z podpiętym szkłem, najczęściej 24-70 G ED i 70-300 VR G ED. Myslałem o tym:

http://www.allegro.pl/ite...rbyfoto_pl.html

Wydaje się być dobry, ale może ktoś ma inne propozycje? Do wydania na komplet głowica + trójnóg mam max 1000 złotych.

Nota bene - Ustawia się na statywie body z gripem czy gripa lepiej odpiąć?

RB - Nie 09 Sie, 2009
Temat postu: Re: Nowy statyw.
Jak frota to kup juz siakiegos aluminiaka 055... bedzie sztywniejsze, niedużo drozsze...
Sunders - Nie 09 Sie, 2009

nazgul napisał/a:
Ustawia się na statywie body z gripem czy gripa lepiej odpiąć?

Lepiej odpiąć. Im cięższe szkło tym większe ryzyko, że na statywie może kiedyś pozostać sam grip :smile:

B o g d a n - Nie 09 Sie, 2009

RB napisał/a:
Jak frota to kup juz siakiegos aluminiaka 055... bedzie sztywniejsze, niedużo drozsze...

Zgadzam się z RB.
Dodatkowo seria 055X w stosunku do 190X ma większą nośność (do ok. 7kg) i wysokość (do ok. 178 cm), co jest ważne, bo 190X dochodzi tylko do 146 cm.
Cena Manfrotto 058XPROB to ok. 599 zł.

B o g d a n napisał/a:
RB napisał/a:

Zgadzam się z RB.
Dodatkowo seria 055X w stosunku do 190X ma większą nośność (do ok. 7kg) i wysokość (do ok. 178 cm), co jest ważne, bo 190X dochodzi tylko do 146 cm.
Cena Manfrotto 058XPROB to ok. 599 zł.

U tego sprzedawcy co głowica 322RC2 615 ale to koło mojego domu więc odpada wysyłka :) No to się zdecyduję na 055XPROB + 322RC2 - może coś się da rade potargować, było by super :)

Dzięki za podpowiedź :)

RB - Nie 09 Sie, 2009

nazgul napisał/a:
No to się zdecyduję na 055XPROB

Pamietaj: oprocz zalet - 2.4 kg same nogi....

RB napisał/a:
nazgul napisał/a:
No to się zdecyduję na 055XPROB

Pamietaj: oprocz zalet - 2.4 kg same nogi....

Tak, zauważyłem. I prawie kilogram głowica. no cóż - na włókno węglowe sobie nie pozwolę...

Wujek_Pstrykacz - Nie 09 Sie, 2009

Manfrotto 055 jest niezłe, ale wolałbym jednak coś z Benro. Na mój gust wyższe modele są sztywniejsze.
nazgul - Pon 10 Sie, 2009

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Manfrotto 055 jest niezłe, ale wolałbym jednak coś z Benro. Na mój gust wyższe modele są sztywniejsze.

Którą serie masz na myśli? Albo konkretny model?

R.Roobs - Wto 11 Sie, 2009

Ja bardzo poważnie brałem pod uwagę Benro C 257n6 , tylko go nikt nie miał ,nawet importer nie przewidywał szybkie jego sprowadzenie :/
Zdecydowanie lepsze wrażenie niż karbonowa 055 "frotka" :???:

candy - Wto 11 Sie, 2009

hehe,ale frotka jest mniejsza po zlozeniu i ciut lzejsza :P

tylko nie wiem jaka jest roznica w cenie

skasowany - Wto 11 Sie, 2009

Posiadam frotkę 055alu i bardzo sobie chwalę ten statyw, jednakże muszę szczerze powiedzieć, że gdybym jeszcze raz kupował nogi, to wybrałbym coś sztywniejszego, pomimo tego, że najcięższe co mam to 70-200/2.8 i D300. Ta frotka jest super, ale na ciężkie warunki trzeba coś konkretniejszego :wink:
nazgul - Wto 11 Sie, 2009

Ruslan napisał/a:
Posiadam frotkę 055alu i bardzo sobie chwalę ten statyw, jednakże muszę szczerze powiedzieć, że gdybym jeszcze raz kupował nogi, to wybrałbym coś sztywniejszego, pomimo tego, że najcięższe co mam to 70-200/2.8 i D300. Ta frotka jest super, ale na ciężkie warunki trzeba coś konkretniejszego :wink:

A jak ciężkie warunki masz na myśli? W tajge się (niestety) nie wybieram, choć do Petersburga to chętnie, zawsze ;)

Pytanie dodatkowe: A co to za producent, Fancier?

http://www.allegro.pl/ite...ancier_hit.html

AFAIK kompatybilny z Frotem...

zug - Wto 11 Sie, 2009

nazgul, ja mam 190XDB też nie narzekam tylko planuję zmianę głowicy mam 486RC2 i brakuję mi często oddzielnej blokady,
myślałem właśnie o 322RC2 ale chyba jednak zdecyduję się na 488RC4 dwie blokady,kulki i obrotu ,większy limit wagi tak na przyszłość :razz: brak kompasu przeżyję :mrgreen:
nazgul napisał/a:
Pytanie dodatkowe: A co to za producent, Fancier?

w sumie to chyba bym się na to nie zdecydował, zastawiają mnie te blokady nóg.
raczej wolałbym kupić coś od sprawdzonych producentów

Itey - Wto 11 Sie, 2009

też się przymierzam do zakupu statywu ale jak patrzę ile postów do przeczytania... a na dobrą sprawę i tak nie ma prostego oznaczenia które powie czy statyw będzie dość stabilny czy nie.
R.Roobs - Wto 11 Sie, 2009

candy Manfrotto 055CX Pro3 a Benro C 257n6 mają bardzo podobne parametry ,nawet Benro ciut lżejszy i tańszy kilka stów :)

A ten?

http://www.allegro.pl/ite...bstudio_fv.html

zug - Wto 11 Sie, 2009

nazgul napisał/a:
No to się zdecyduję na 055XPROB + 322RC2

wybrałeś moim zdaniem b.fajny zestawik :razz:
nazgul napisał/a:
A ten?

a teraz szukamy oszczędności :cool:

candy - Wto 11 Sie, 2009

R.Roobs, chodzilo mi o 190CXPRO4 a nie 055... :cool:
chyba nie dopisalem wczesniej

MM - Wto 11 Sie, 2009

nazgul napisał/a:

Ktoś prawie kopiuje mój zestawik. Prawie bo moje "nogi" nie mają X w nazwie, nic im się nie łamie automatycznie (tylko trzeba mocno pokręcić łapkami) i przez to są troszkę stabilniejsze.

zug napisał/a:
nazgul napisał/a:

wybrałeś moim zdaniem b.fajny zestawik :razz:
nazgul napisał/a:
A ten?

a teraz szukamy oszczędności :cool:

Nie szukam oszczędności tylko ludzie polecają Benro więc lepiej wiedzieć więcej :) A na razie jestem głupszy niż mądrzejszy ;)

zug - Wto 11 Sie, 2009

nazgul napisał/a:
A na razie jestem głupszy niż mądrzejszy

a mówią, nie wiesz zapytaj :mrgreen:

nazgul napisał/a:
A jak ciężkie warunki masz na myśli? W tajge się (niestety) nie wybieram

Mówiąc o ciężkich warunkach miałem na myśli silny wiatr, nic więcej :wink: Mam dokładnie 055XPROB i głowicę też frotki 808RC4. Sama głowica waży 1,4kg :wink:
Aluminiowy statyw wybrałem świadomie, ponieważ w moim wypadku statyw nie służy tylko do podpierania aparatu :wink: Na moim są już wgniecenia na rurkach, jest poobijany itd. Nie wiem czy włókna by to wytrzymały, mam wrażenie, że nie. ALE, są stabilniejsze i duuużo lżejsze. Głowica jest siermiężna. Minusów ma kilka. Wymienię dwa, imo, najważniejsze: 1. W czasie silnych mrozów trzeba ją naprawdę mocno skręcić, żeby 'dokręciła' się jak należy. Na tyle mocno, że kiedy skręcę, to potem nie każdy kolega jest w stanie odkręcić. Inaczej po prostu się 'ślizga'. No ale po coś te rączki mają śruby jak do kół samochodowych :wink: 2. Nie można jej 'zadrzeć' mocno do góry. Kolumny centralnej nie używam nigdy :wink:

Monastor - Wto 11 Sie, 2009

Ruslan, włókno węglowe ma to do siebie, że na mrozie potrafi się zrobić naprawdę kruche, więc mało prawdopodobne, że taki statyw by wytrzymał na dłuższą metę.

Monastor, zgadza się. Ale zaraz wpadnie Wujek Pstrykacz i napisze jak mu się na mrozie całkowicie rozleciała i aluminiowa frotka :wink:
Monastor - Wto 11 Sie, 2009

Ruslan, wiem, wiem, plener na Skrzycznem i rzeź statywów ;)
R.Roobs - Sro 12 Sie, 2009

MM na którą stronę masz ustawiony " spust" w 322RC2 , mnie lepiej operuje sie lewą ręką .

P.S

Masz podłączone wyzwalanie dedykowane pod tą głowicę ,zastanawiam sie czy właśnie nie zmienić obecne jakie mam na "fabryczne" :???:

nazgul - Sro 12 Sie, 2009

Dobra, zdecydowałem się na opcje pierwotną. Dziś byłem pomacać 055XPROB + 322RC2 i powiem tyle: BAJKA. Tylko Frot mógł by jakiś pokrowiec dawać... No, ale przeżyję...
zug - Sro 12 Sie, 2009

nazgul, no to świetnie, jak odczucia co do tej głowicy bo cały czas się zastanawiam i nie wiem którą wybrać :roll:
goltar - Sro 12 Sie, 2009

Frot ma fajne pokrowce do tego statywu - opcjonalnie za całkiem sporą opłatą ;)
R.Roobs - Sro 12 Sie, 2009

co do pokrowców dedykowanych do konkretnych modeli ,proponuje sprawdzić dokładnie wymiary. W Gitzo zafundowali mi kilka ładnych centymetrów długości na głowicę , i tak statyw trochę ma luzu bo tą co mam jest za duża :mrgreen: :???:
nazgul - Czw 13 Sie, 2009

zug napisał/a:
nazgul, no to świetnie, jak odczucia co do tej głowicy bo cały czas się zastanawiam i nie wiem którą wybrać :roll:

Po odblokowaniu "stawu" przesuwa się łatwo i płynnie, zablokowanie w żądanej pozycji nie zmienia położenia aparatu jak to ma miejsce w mojej obecnej Sherpie. Można zmieniać pozycję bardzo szybko i praktycznie bez odrywania oka od wizjera. Dla mnie bomba. A Ty i tak powinieneś pójść do sklepu i pomacać bo może coś innego podpasuje Ci bardziej :)

goltar napisał/a:
Frot ma fajne pokrowce do tego statywu - opcjonalnie za całkiem sporą opłatą ;)

Tak, 160 złotych. Raczej się skusze, ale dopiero po wypłacie. Teraz chcę kupić statyw, polara na 77mm i pierścienie do Cokina. Starczy...

candy - Czw 13 Sie, 2009

a propos pokrowcow,facet w sklepie powiedzial mi ze frotek nie daje darmowych pokrowcow do modeli "pro" ale zagadalem z nim troche i dal mi inny pokrowiec od frotki(pasuje jak ulal) i dostalem tez niezla znizke :)
nazgul - Czw 13 Sie, 2009

candy napisał/a:
a propos pokrowcow,facet w sklepie powiedzial mi ze frotek nie daje darmowych pokrowcow do modeli "pro" ale zagadalem z nim troche i dal mi inny pokrowiec od frotki(pasuje jak ulal) i dostalem tez niezla znizke :)

Ja wziąłem w końcu z pokrowcem - czym przekroczylem zakładany budżet o 220 złotych ale jestem zadowolony - co prawda pokrowiec jest miękki ale ma twardą pokrywę i w związku z tym magnezowa głowica jest chroniona przed stuknięciami :) .

hijax_pl - Wto 18 Sie, 2009

W 322RC2 adapter można sobie przekręcić na prawą stronę, lewą lub do pionu.
Ta głowica jest super w teren gdzie nie jest potrzebne idealne pozycjonowanie - do tego polecam głowicę 410. Gdyby nie to że inne płytki...

Sam posiadam 322RC2 i nie mam żadnych, ale to absolutnie żadnych uwag do jej pracy. A już ją sporo obciążałem.

piwonia - Pią 21 Sie, 2009

Soczysta dyskusja powyżej rozgorzała, a ja chcę tylko napisać, że dobrym substytutem Manfrotto jest Goldphoto.
Jeśli chcesz fotografować tylko księżyc w nocy, by zaspokoić swoje artystyczne ambicje to sadzę, że coś takiego http://www.foto-tip.pl/sk...h324-p-526.html
w zupełności by ci wystarczyło. To dobry statyw a o połowę tańszy od manfrotto.
A skoro jest dobry to po co przepłacać nawet jeśli masz wystarczającą ilość pieniędzy :)

RB - Pią 21 Sie, 2009

piwonia napisał/a:

To dobry statyw a o połowę tańszy od manfrotto.
A skoro jest dobry to po co przepłacać nawet jeśli masz wystarczającą ilość pieniędzy :)

Jeśli ma się wystarczająca ilość pieniędzy to z jednak zdecydowanie polecam frotkę. Jakość i trwałość Frotek jest jednak powtarzalna. Zrobione jak Gitzo to one w żadnym wypadku nie są, ale są w miarę solidne. Po prostu zdecydowanie mniejsza ruletka niż z chińską kopią.

Co innego jak chce się/trzeba przyoszczędzić...

hijax_pl - Pią 21 Sie, 2009

piwonia napisał/a:
Soczysta dyskusja powyżej rozgorzała, a ja chcę tylko napisać, że dobrym substytutem Manfrotto jest Goldphoto.

W temacie żelaztwa niestety nie :sad: . Mam jedną głowicę i sobie leży. Ma niestety luzy na połączeniu adapter/płytka. I jest to źle odlany adapter.

Ale zgodzę się z Tobą, że to tańszy zamiennik. Mam ich torbę do swojej frotki i jest ok. No ale do torby nie przykręcam aparatu :wink:

zug - Wto 25 Sie, 2009

hijax_pl napisał/a:
W 322RC2 adapter można sobie przekręcić na prawą stronę, lewą lub do pionu.
Ta głowica jest super w teren gdzie nie jest potrzebne idealne pozycjonowanie - do tego polecam głowicę 410. Gdyby nie to że inne płytki...

Sam posiadam 322RC2 i nie mam żadnych, ale to absolutnie żadnych uwag do jej pracy. A już ją sporo obciążałem.

nie mogłeś tego wcześniej napisać zanim zmówiłem :mrgreen: a tak czekałem w niepewności :razz:
ale już mam i potwierdzam głowica jest super w porównaniu z tą którą jeszcze ma 486rc2 to naprawdę jest.... :roll: