forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - Do czego konwerter??

GrayHorse - Pon 10 Sie, 2009
Temat postu: Do czego konwerter??
Witam

Mógłby mi ktos powiedziec do czego sluzy konwerter i filtry?? z gory dziekuje

omegazull - Pon 10 Sie, 2009

Konwerter zmienia faktyczną ogniskową obiektywu o wartość x napisana na konwerterze(np. 200mm TCx1,4 = 280mm)

Filtry zależnie od typu:
1. UV - do wycinania widma światła ultra fioletowego(wyraźniejsze foty w górach) i ochronie przedniej soczewki
2. Polaryzacyjny - wycinania spolaryzowane świtało wpadające do obiektywu pod odpowiednim kątem(daje przyciemnienie chmur, redukuje odblaski)
3. Neutralny - Zmniejsza ilość światła wpadającego do obiektywu(aby wydłużyć czas naświetlania)
4. Połówkowy - Zmniejsza ilość światła w zaciemnionej części filtra(służy do walki z kontrastami)
5. Są jeszcze inne ale te najczęściej się używa.

A ile kosztuje taki zestaw filtrow?? Znaczy sie co polecasz??
omegazull - Pon 10 Sie, 2009

To na innych wątkach znajdziesz jaki najlepiej.
Ale zacząłbym od polarki(tanie do 150, dobre od 250 - 400, Helioplany nawet 600 - oczywiście zależy to od średnicy, podałem ci przykładowe na średnice 77mm).
Jak idziesz na krajobraz to połówki potrzebne.
UV to jak masz drogie obiektywy się opłaca.
Reszta zależnie od potrzeby.

Monastor - Pon 10 Sie, 2009

GrayHorse, potrzebujesz tych filtrów do jakichś konkretnych zastosowań czy tak sobie chcesz kupić żeby je mieć? :???:

W najbliższym czasie chce kupić pentaxa k20d. Chciałem się tylko rozeznać na temat filtrów, i tak jak to omegazull, radzil kupie polaryzacyjny wydaje mi sie ze najbardziej mi sie przyda ;)
candy - Wto 11 Sie, 2009

polarek jest bardzo uzytecznym filtrem,tylko trzeba jeszcze poczytac sobie troche,albo spytac znajomych jak sie go obsluguje,co jest zreszta dosc proste
zug - Wto 11 Sie, 2009

GrayHorse, było już kilka razy przeczytaj :arrow:
filtr polaryzacyjny
filtr szary

SlawGaw - Wto 11 Sie, 2009

GrayHorse,
Cytat:
Do czego konwerter??

najczęściej do d..., gdyż potrafią mocno zepsuć obraz i utrudniać pracę AF'a .
Przydatność konwerterów ogranicza się raczej tylko do najwyższej klasy jasnych teleobiektywów, w innych przypadkach lepiej kupić następny obiektyw.

Baku - Sro 12 Sie, 2009

Warto zwrócić uwagę, że konwertery obniżają jasność całego zestawu optycznego. Stosowanie ich do ciemnych zoomów powoduje, że stają się one jeszcze ciemniejsze, a to źle.
Sunders - Sro 12 Sie, 2009

Baku napisał/a:
konwertery obniżają jasność całego zestawu optycznego

i pogarszają rozdzielczość uzyskiwanych zdjęć :sad: