forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Problem z obiektywem czy brudna matryca?

misiel86 - Pon 10 Sie, 2009
Temat postu: Problem z obiektywem czy brudna matryca?
Witam wszystkich, jestem nowy na forum...

Od razu powiem, że nie wiem gdzie miałem napisać ten temat więc zamieściłem to tutaj.

Mam problem. Od jakiegoś czasu jakiekolwiek bym nie zrobił zdjęcie to w prawym górnym rogu kadru mam taką małą skazę ( wygląda jak chaczyk ). I teraz nie wiem skąd to mi się bierze. Patrząc przez wizjer czy przez LCD teo problemu nie ma. Pojawia się on dopiero podczas przeglądania zdjęcia....

SlawGaw - Pon 10 Sie, 2009

misiel86, to jest piękny kurz albo jakiś inny włos na matrycy, trzeba wyczyścić.
ghost - Pon 10 Sie, 2009

wyczyść matrycę ;)

Hmm... zakupiłem mikrofibrę, płyn do optyki oraz "gruszkę"(nie wiem jak to nazwać)... Przeczyściłem obiektyw oraz matrycę... Może niedokładnie, spróbuję jeszcze raz... i dam znać.

Jak czyścić tu
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=245

tylko nie czyść matrycy żadnym płynem czy mikrofibrą.

ghost - Pon 10 Sie, 2009

przyjrzyj się matrycy w lewym dolnym rogu ;)
takiego włosa powinno być widać.

Próbowałem czyścić matrycę wacikiem, ale niestety zero pozytywnego efektu :(

Ale dokopałem się do opcji "czyszczenie". Ciekaw jestem czy to coś pomoże. Jesli to sobie odpuszczę (laik ze mnie) i poszukam czy w Kędzierzynie bądź w Opolu jest jakiś punkt czyszczenia.

P.S. Chyba sobie poradziłem. Ale dokładnie to sprawdzę jutro, jak będzie ładna pogoda ;)

Dzięki wielkie za wskazówki :) Jutro dla porównania wstawię foto po czyszczeniu :)

misiel86, kolejność wypowiedzi
misiel86 napisał/a:
Próbowałem czyścić matrycę wacikiem

oraz
misiel86 napisał/a:

dokopałem się do opcji "czyszczenie"

coś mi podpada
czy na pewno czyściłeś matrycę, a może lustro? użycie opcji "czyszczenie" podnosi lustro i otwiera migawkę dając dostęp do filtru podczerwieni, na którym to znajduje się ten włos.

Jeśli zauważysz że masz jakiegoś syfa na matrycy, to warto nie używać wysokich przysłon, tu miałeś f/14, a im mniejsza wartość przysłony tym ryzyko pojawienia się plam na zdjęciu mniejsze, 5,6-8 optimum.

Na taki duży syfek może pomóc, wielokrotne włączanie i wyłączanie aparatu, to jest takie danie szansy na zadziałanie dla systemu zrzucania kurzu z matrycy, A300 taki ma, ale jak widać mógłby być lepszy.