forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Oświetlenie zdalne w domu

tph - Wto 11 Sie, 2009
Temat postu: Oświetlenie zdalne w domu
Mam pytanie do ludzi obeznanych w temacie. W niedalekiej przyszłości chciałbym spróbować zabawy z oświetleniem studyjnym - zarówno portrety jak i również zdjęcia martwej natury, sprzętu i różnych z takimi rzeczami kompozycji.

Pstrykam Canonem i ze względu jednak na ograniczony budżet nie widzę za bardzo szans na zakup np. ST E2, czy lamp z wejściem PC (chodzi mi o 580 EX II), a chciałbym móc operować jednym lub więcej źródeł światła.

Tu pytanie do Was - co należało by zakupić - czy można zaatakować starsze lampy Canona? Jeśli tak, to jakie? A może innych producentów (w internecie często mówi się o Nikonach Sb 24/25/26/28, ale ciężko je wyczaić na allegro) - ale co jest wówczas potrzebne do zdalnego ich wyzwalania? Jak wygląda praca np. przez kabelek z dwiema lub trzema lampami ?

Czy lampy można zastąpić innym źródłem światła, czy warto zainwestować w parasolki/statywiki, etc ?

Wiem, że kupa pytań, ale może znacie jakieś dobre linki które patrzą na te sprawy przez pryzmat używania do tych celów canona ?

ghost - Wto 11 Sie, 2009

jaki masz aparat? jeżeli chcesz działać w domu to zacząłbym od żarówek błyskowych. kosztują grosze. potem zobaczysz jak się sprawa rozwinie i być może zainwestujesz w lampki studyjne.
tph - Wto 11 Sie, 2009

ghost napisał/a:
jaki masz aparat? jeżeli chcesz działać w domu to zacząłbym od żarówek błyskowych. kosztują grosze. potem zobaczysz jak się sprawa rozwinie i być może zainwestujesz w lampki studyjne.

Aparat - 30D. O żarówkach - przyznam szczerze, nie czytałem. Czym się różni ich światło od światła lamp? Jeśli się nie ruszę z domu, to na razie wystarczą żarówki? W domu ogólnie trochę przestrzeni jest, światło też. Jak jest z regulacją mocy żarówek? Jest tam cokolwiek takiego? Czy trzeba po prostu wkręcać słabsze ? Jak się to wyzwala ? Czy do fotografii martwej natury żarówki spasowałyby ? W profesjonalne lampy studyjne to nie wiem czy dam radę zainwestować, myślałem bardziej właśnie o fleszach, etc.

lama - Wto 11 Sie, 2009

Jeśli nie obawiasz się pracy w manualu, to możesz w zasadzie kupić dowolne lampy dowolnego producenta (no może z wyjątkiem Nissina, który nie odpala przez środkowy styk na stopce), byle lampa miała tryb manualny. Wyzwalać możesz poprzez kabelek (nie martw się brakiem złącza PC w korpusie/lampie - są przejściówki) lub bezprzewodowo - tanim Phottixem lub np hig-endowym Pocket Wizardem. Dużo informacji znajdziesz na www.strobist.com
tph - Wto 11 Sie, 2009

lama napisał/a:
Jeśli nie obawiasz się pracy w manualu, to możesz w zasadzie kupić dowolne lampy dowolnego producenta (no może z wyjątkiem Nissina, który nie odpala przez środkowy styk na stopce), byle lampa miała tryb manualny. Wyzwalać możesz poprzez kabelek (nie martw się brakiem złącza PC w korpusie/lampie - są przejściówki) lub bezprzewodowo - tanim Phottixem lub np hig-endowym Pocket Wizardem. Dużo informacji znajdziesz na www.strobist.com

Jakieś przykłady? Czy lampa musi mieć fotocelę ? Na strobiscie czytam już trochę, ale chciałem też posłuchać porady kogoś, kto bezpośrednio już z tym miał styk w przypadku Canona..

lama - Wto 11 Sie, 2009

Lampa musi mieć jedynie stopkę. Odbiornik podłączasz do lampy właśnie przez stopkę. Odbiornik po odebraniu sygnału z nadajnika (zamontowanego na aparacie) zwiera środkowy styk lampy z z sankami - lampa odpala.
Canon posiada swój własny system bezprzewodowego sterowania błyskiem, ale to droga zabawa.

tph - Wto 11 Sie, 2009

lama napisał/a:
Lampa musi mieć jedynie stopkę. Odbiornik podłączasz do lampy właśnie przez stopkę. Odbiornik po odebraniu sygnału z nadajnika (zamontowanego na aparacie) zwiera środkowy styk lampy z z sankami - lampa odpala.
Canon posiada swój własny system bezprzewodowego sterowania błyskiem, ale to droga zabawa.

A jak wyglądają te przejściówki, ile to kosztuje? Co jeśli chcę podłączyć np. 3 lampy, do czego je podpinam, jak rozdzielam sygnał etc. A czy jakieś przykłady konkretnych modeli lamp które można by upolować ? Co z tymi żarówkami, czy nie są lepsze na start?

lama - Wto 11 Sie, 2009

Wersja z trzema odbiornikami: link (to jest te tańsze rozwiązanie)
Myślę, że po zdjęciach połapiesz co i jak :wink:
Z żarówkami nie miałem styczności.

Lampy które wymieniłeś (Nikon SB-26, SB-28) są bardzo dobre, niestety rzadko można na nie trafić.

tph - Wto 11 Sie, 2009

lama napisał/a:
Wersja z trzema odbiornikami: link (to jest te tańsze rozwiązanie)
Myślę, że po zdjęciach połapiesz co i jak :wink:
Z żarówkami nie miałem styczności.

Lampy które wymieniłeś (Nikon SB-26, SB-28) są bardzo dobre, niestety rzadko można na nie trafić.

A jakie lampy mógłbyś polecić, które byłaby szansa trafić, żeby były w miare sprawne i nie tak ciężko je dostać za niewielkie pieniądze, która zgrałaby się z tymi wyzwalaczami ?

Jak z parasolkami, w co zainwestować na start? Może też inni mieli jakąś styczność ?

lama - Wto 11 Sie, 2009

No właśnie mam ten sam problem, szukam jakiejś taniej fajnej lampy, niestety na razie bez powodzenia, trzeba chyba poczekać na jakąś SB-28, zdarzają się po 400-500zł. Jak na jej możliwości to raczej niewiele, a można ją podpiąć do canona i korzystać z trybu manualnego, a i tryb automatyczny (nie mylić z TTL) też podobno działa.
zwirek210 - Wto 11 Sie, 2009

A co chcesz wtym studio fotografowac. czy ma ja to byc produkty reklamowe czy tez jakies portrety. W kazdym bądź razie na twoim miejsu kupiłbym napewno parasolki bo to nie wielki wydatek i jakies taniutkie statywy. Żarówki błyskowe to tanie i dobre rozwiązanie lecz nie licz na dobra zabawe ze światłem. Tutaj nie masz pola regulacji jakie daja ci lampy np Nikon sb. Jednak jesli masz tym zarabiac to nie baw sie w kupowania dziadostwa i zainwestuj w te lampy nikona, no chyba ze chcesz to mozesz kupic lampy studyjne ale to juz wiekszy wydatek chociaz nie jednokrotnie mozna trafic na okazje gdzie zestaw 4 lamp kosztuje 2000 zł. Dobre lapmy to Elfo ale ja korzystam z Apus marko Flash i jestem zadowolony. Jesli chodzi o te żarówki to one się wyzwalaja poprzez błysk czyli maja fotocele.
tph - Wto 11 Sie, 2009

zwirek210 napisał/a:
A co chcesz wtym studio fotografowac. czy ma ja to byc produkty reklamowe czy tez jakies portrety. W kazdym bądź razie na twoim miejsu kupiłbym napewno parasolki bo to nie wielki wydatek i jakies taniutkie statywy. Żarówki błyskowe to tanie i dobre rozwiązanie lecz nie licz na dobra zabawe ze światłem. Tutaj nie masz pola regulacji jakie daja ci lampy np Nikon sb. Jednak jesli masz tym zarabiac to nie baw sie w kupowania dziadostwa i zainwestuj w te lampy nikona, no chyba ze chcesz to mozesz kupic lampy studyjne ale to juz wiekszy wydatek chociaz nie jednokrotnie mozna trafic na okazje gdzie zestaw 4 lamp kosztuje 2000 zł. Dobre lapmy to Elfo ale ja korzystam z Apus marko Flash i jestem zadowolony. Jesli chodzi o te żarówki to one się wyzwalaja poprzez błysk czyli maja fotocele.

Portrety będą na bank, ale reklamówki (stock) też mnie strasznie kręcą. Zarabiać na tym nie będę raczej (i to pewnie przez długi czas ;P), ale wolałbym mieć większe pole manewru np. z siłą błysku. Nie wiesz może gdzie można te nikony upolować ?

adziohiciek - Wto 11 Sie, 2009

Powiem tak, obserwuje aukcje na allegro jeśli chodzi o lampy błyskowe już od pół roku.

Wnioski:

Tanio lamp nikona nie da się kupić!!

Co aukcja to tłum napaleńców. Każdy chce kupić więc ceny dochodzą nawet do 600zł!!! a przeciętnie to 450-500zł. Nie ważne jaki to model sb-24 - bardzo rzadko, częściej sb-28 ale czasem nawet za 700-800zł sobie życzą, najwyżej idą chyba sb-26 ze względu na wbudowaną fotocele.

Odpuściłem Nikona bo (na strobist są polecane głownie ze względu na wbudowane złącze PC-sync).

Do wyzwalania wybrałem phottix tetra pt-04 II do kupienia na allegro. Na małe dystanse (a przy pracy z parasolkami takie właśnie są) sprawdzają się bardzo dobrze. Wyzwalałem je też z lampą za oknem i też błyskały. Lampa tak jak już pisano każda z manualem się nada. Wystarczy regulacja Full,1/2 ,1/4 ,1/8 ,1/16. trzeba przeglądać allegro regularnie czasem trafiają się fajne oferty. Szczególnie mniej znane lampy. (tylko uwaga na starocie z wysokim napięciem na stopce!!) Ceny lamp sb są zawyżone ze względu na duże zainteresowanie.

Powiem tylko że dobrą lampę z manualem do 1/256 o liczbie przewodniej 40 kupiłem za 360zł i też chyba trochę przepłaciłem bo widziałem już taniej, a drugą z regulacją do 1/16 za 120zł więc można. w razie czego są żele neutralne zabierające 1/2, 1 lub 2EV i z 1/16 można zrobić 1/64, a ładowanie przy 1/16 i tak jest bardzo szybkie.

Parasolki najlepiej polecane są 2 w 1 ze ściąganą srebrną "pałatką" ;P, choć ja używam póki co tylko białych. Statywy najtańsze za 45zł na allegro 225cm bodajże, można też użyć zwykłego statywu foto jeśli kupi się odpowiedni (droższy~60zł) uchwyt na lampę i parasolkę.

teraz przymierzam się do kupna kabelków pc i kostek synchro z takimi gniazdami bo jednak te phottixy strasznie są chybotliwe gdy je przez stopkę do lampy podłączać.

Ufff... ale się rozpisałem... mam nadzieje że coś niecoś rozjaśniłem.

lama - Wto 11 Sie, 2009

adziohiciek, a jakie to lampy nabyłeś?

no właśnie w tym problem ;P utrudniony dostęp do lamp spowodowany jest tym, że na różnych forach poleca się dane modele, a potem wszyscy się na to rzucają :zalamany:

brzmi dość egoistycznie ale taka prawda :lol:

Polecam obserwację lamp na allegro (dłuższą np. miesiąc) , często ze zdjęcia można już wywnioskować czy się nadaje czy nie. (obecność pokrętła/skali od full <, często wyświetlacz już wiele mówi, choć nie zawsze). Następnie rzut oka na stronę:

http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html

tu są wyszczególnione różne lampy razem z napięciem na stopce, a nóż się coś z tego na allegro trafi... potem można też poszukać instrukcji w google i dokładnie sprawdzić wszystkie funkcje

Brzmi mozolnie i takie trochę jest, wymaga cierpliwości, ale jeśli chce się trafić okazję to nie da się inaczej.

Moje kryteria były takie:

-jak najszersza możliwość regulacji (w praktyce jak pisałem wystarczy do 1/16)
-cena nie więcej niż 400zł (początkowo miało być max 300zł)
-jeśli chcesz używać do mini studia - foto przedmiotowe, to nawet nie trzeba dużej mocy wystarczy LP 30 (tu cena może się nawet zamknąć w 150zł)
-obrotowa głowica z pokłonami ( w praktyce można lampę dostosować (obrócić) przy pomocy uchwytu do parasolki na którym mocuje się też lampę, więc pokłon wystarczy)
-własna automatyka (bo czasem można użyć na stopce - tu też się przydaje dedykacja do danego systemu bo nie trzeba ręcznie ustawiać przysłony i zoomu w lampie)
-zoom - nie koniecznie eletryczny - w jednej lampie mam ręczny i jest ok

Z krótkiego obycia z tym sprzętem mogę jeszcze dodać, że wygodniej jest jeśli moc da się regulować jednym dedykowanym przyciskiem/pokrętłem bezwzrokowo - bo wchodzenie do menu zajmuje więcej czasu.

Bardziej od mocnych lamp życzył bym sobie możliwości synchronizacji z czasami 1/500...ech...

lama - Wto 11 Sie, 2009

adziohiciek napisał/a:
no właśnie w tym problem ;P utrudniony dostęp do lamp spowodowany jest tym, że na różnych forach poleca się dane modele, a potem wszyscy się na to rzucają

No muszę Ci tu przyznać rację, nie pomyślałem o tym. Podobnie jest z wywindowanymi cenami obiektywów M42. No trudno, będę próbował ustrzelić jakiegoś Nikona, kusi mnie tryb RPT :mrgreen:

Cytat:
kusi mnie tryb RPT :mrgreen:

W sumie jeszcze z tego nie korzystałem ;P a mój flash też ma stroboskop ;)

zwirek210 - Sro 12 Sie, 2009

Własnie cięzka spraw ze złapaniem Nikonów. Ja regularnie suzkam na www.fotogielda.pl sprawdzam na optycznym, no i allegro ale mam ochote wybrac sie na giełde do Wawy może tam cos znajde
tph - Czw 13 Sie, 2009

Hej,

Mam pytania co do nastepujacego zestawu.
Upolowalem (za niecale 400zl) 3 lampy, każda o liczbie przewodniej 44@50mm (wiec dosyć mocna), mają gorącą stopkę, kontrolę full-manual 1/1-1/32 wybierana na LCD. Nie mają tylko złącz PC, a inne złącze, do którego mogę przylutować kabel (zwarcie 2 pinów), ale może nie będzie trzeba.

1. Co mi potrzebne do wyzwalania? Czy zainwestować w Phottix Tetra z 3ma odbiornikami? Chciałbym z tego korzystać z parasolkami w studiu, ewentualnie raz na sto lat wziąć to żeby np. oświetlić dom przy szerokim kącie z 7-8metrów. Czy Tetra da radę ?

2. Kupić statywy do nich? Czy np. wystarczy na razie 1 statyw, a reszta na stopkach? Jeśli tak, to jakie stopki kupić i gdzie? Ew. jak przymocować lampy w miarę tanio ?

3. Kupić parasolki (np 2), czy inwestować w softboxy ?

4. Ogólnie, w co warto na start zainwestować ?

Dajcie znać, muszę zaplanować wydatki :>

adziohiciek - Pią 14 Sie, 2009

Cytat:
Nie mają tylko złącz PC, a inne złącze, do którego mogę przylutować kabel (zwarcie 2 pinów), ale może nie będzie trzeba.

Na allegro są kostki synchro różnego rodzaju, wsuwasz w to lampę i masz standardowe złącze PC.

Cytat:
1. Co mi potrzebne do wyzwalania? Czy zainwestować w Phottix Tetra z 3ma odbiornikami? Chciałbym z tego korzystać z parasolkami w studiu,

Do studia myślę że bez problemu dadzą radę. Jeśli przestają działać na krótkie odległości lub raz dzaiłają a raz nie, to znak, że czas wymienić baterie w odbiornikach.

Cytat:
ewentualnie raz na sto lat wziąć to żeby np. oświetlić dom przy szerokim kącie z 7-8metrów. Czy Tetra da radę ?

Nie bardzo rozumiem. W sensie cały budynek?? :mrgreen:
Ostatnio robiłem wnętrze i wystawiłem flash za okno i odpalił (okno było uchylone).
Phottix PT-04 II są całkiem ok, naprawdę rzadko zdarzają się chybienia. Zazwyczaj odpalają.

Cytat:
2. Kupić statywy do nich? Czy np. wystarczy na razie 1 statyw, a reszta na stopkach? Jeśli tak, to jakie stopki kupić i gdzie? Ew. jak przymocować lampy w miarę tanio ?

Ja przez dłuższy czas używałem statywów foto (trzeba kupić uchwyty z uniwersalnymi przejściówkami, wtedy można je mocować nawet na zwykłym statywie.) Do kupienia na allegro koszt około 56zł, tańsze nie są już tak uniwersalne - choć teraz nie widzę już takich jakie ja kupowałem w googlach wyglądają tak:

http://yahoo.shoptoit.ca/...tId_314530.html

Ostatnio kupiłem statyw oświetleniowy za 45zł na allegro, jak go rozłożę to jest pod sam sufit prawie, bardzo solidnie to wygląda. Stopek nie mam, a czasem by się przydały, choć np. do foto produktowej można zawsze je położyć i przechylić głowice odpowiednio.

Cytat:
3. Kupić parasolki (np 2), czy inwestować w softboxy ?

Ja mam dwie białe parasolki 90cm, są bardzo uniwersalne i kompaktowe, nie wiem czy jest jakaś różnica między soft boxem , a parasolką (poza kształtem) jeśli chodzi o światło jakie daje (nie używałem softboxa). Parasolka umieszczona bardzo blisko modela daje baaardzo miękkie światło.
Wybrałem 90cm bo używam też w terenie, może do studia mogły by być i większe. Jedno jest pewne - parasolki są tanie ;) białe ok. 20zł, uniwersalne 2w1, trochę droższe ok. 50-60zł

Aha i polecam kupić te kostki i kabelki, bo te phottixy podłączone przez gorącą stopkę stają się bardzo chybotliwe, i nerwy mi puszczają jak to zaczyna się wszystko samo składać przy przenoszeniu. Sam noszę się z takim zamiarem.

dżony - Sob 05 Wrz, 2009

Cześć !
to znowu ja...
czy takie coś umożliwi mi wyzwalanie błysku bez uzycia wbudowanej lamp błyskowej?
męczy mnie to już bo wbudowany flesz psuje mi calość zdjęcia...
wydałem na aparat i akcesoria duzo pieniędzy (jak na licealiste)
a efektów brak.
firmowy adapter sonego kosztuje ok 7oo zł :| ...
czy lampa sony hvls 42 posiada tryb manualny?

lama - Sob 05 Wrz, 2009

dżony napisał/a:
męczy mnie to już bo wbudowany flesz psuje mi calość zdjęcia...

Powinna być gdzieś opcja, aby wbudowany flash nie brał udziału w ekspozycji a jedynie wyzwalał inną lampę.

dżony - Sob 05 Wrz, 2009

niestety takowej funkcji nie ma...
ups zapomnialem dodac linku do strony http://www.allegro.pl/ite..._a300_a200.html

tph - Czw 10 Wrz, 2009

adziohiciek napisał/a:
Cytat:
ewentualnie raz na sto lat wziąć to żeby np. oświetlić dom przy szerokim kącie z 7-8metrów. Czy Tetra da radę ?

Nie bardzo rozumiem. W sensie cały budynek?? :mrgreen:
Ostatnio robiłem wnętrze i wystawiłem flash za okno i odpalił (okno było uchylone).
Phottix PT-04 II są całkiem ok, naprawdę rzadko zdarzają się chybienia. Zazwyczaj odpalają.

Chodzi mi o sytuację , w której stanę 8-10m przed budynkiem, np. przy którego oknach postawię 3 flesze (w róznych miejscach). Da radę ?

adziohiciek napisał/a:
Ja mam dwie białe parasolki 90cm, są bardzo uniwersalne i kompaktowe, nie wiem czy jest jakaś różnica między soft boxem , a parasolką (poza kształtem) jeśli chodzi o światło jakie daje (nie używałem softboxa). Parasolka umieszczona bardzo blisko modela daje baaardzo miękkie światło.
Wybrałem 90cm bo używam też w terenie, może do studia mogły by być i większe. Jedno jest pewne - parasolki są tanie ;) białe ok. 20zł, uniwersalne 2w1, trochę droższe ok. 50-60zł

Aha i polecam kupić te kostki i kabelki, bo te phottixy podłączone przez gorącą stopkę stają się bardzo chybotliwe, i nerwy mi puszczają jak to zaczyna się wszystko samo składać przy przenoszeniu. Sam noszę się z takim zamiarem.

No zdecydowałem siię na dwie parasolki shoot-through - 90 i 120cm. Jakby co, to będę pisał. Dziękuję Ci bardzo za zainteresowanie sprawą;p

dżony - Pią 11 Wrz, 2009

odpowie mi ktoś ? :)
lama - Pią 11 Wrz, 2009

dżony, wyzwalacze radiowe pozwolą Ci na wyzwalanie lampy bez użycia wbudowanej. Oczywiście działać będzie tylko tryb manualny, a czy Twoja lampa go ma to pisze w instrukcji :wink:
SlawGaw - Pią 11 Wrz, 2009

dżony, link który podałeś jest to wyzwalania lamp studyjnych, nie wyzwolisz tym HVl 42, bo odbiornika nie podłączysz do lampy.
42 ma manualne sterowanie mocą błysku.

dżony - Sob 12 Wrz, 2009

yhym. Dzięki :) to zostaje tylko kabel...