|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Bardzo długie Samayangi
marcinek - Wto 11 Sie, 2009 Temat postu: Bardzo długie Samayangi Czy ktoś już miał w łapkach? Najdłuższy to zdaje się w okolicach 1600mm. Dość kuriozalne szkło, ale na upartego znalazłbym dla niego parę zastosowań. Ciekaw jestem czy, ktoś z forumowiczów używał jakichkolwiek tele z tej stajni (na zlocie jedynaga smayanga widziałem u mażka, ale to było bodajże 8mm fisheye)
Interesują mnie przykładowe i ogólne wrażenia z pracy z tak extremalnymi w rozmiarach instrumentami.
marcinek
edmun - Wto 11 Sie, 2009
marcinek, z tego co kojarze to rozdzielczosc obrazu pozostawia tak wiele do zyczenia, ze lepiej zrobic za pomoca 200mm i cropowac do podobnego powiekszenia i wyjdzie to samo.
Alekskaj - Pią 21 Sie, 2009
Witam, nie wiem jak się ma sytuacja z ogniskową 1600. Ja posiadam takowy: Samyang Preset 500 mm ED MC f/8.0. Właśnie zamieściłem jego ocenę pod jego specyfikacją na "optyczne.pl".
Z kolegą "edmun" nie zgodzę się. Wedle własnego doświadczenia i posiadania chociażby Sigmy 70-300 uważam, że do pewnej odległości powyższy Samyang jest lepszy niż powiększanie zdjęć z owej Sigmy. Za tą cenę (459 zł) moim zdaniem się opłaca. Nawet przy powiększeniu do pewnego stopnia nie widać zbytniego uszczerbku na jakości zdjęcia. Jeśli to do prywatnego użytku to dobre szkło.
W razie wątpliwości napisz do mnie na maila, a chętnie udostępnię przykładowe zdjęcia robione danym obiektywem: alekskaj@interia.pl.
Są też na moim photoblogu, więc mogę podać konkretne przykłady - tak będzie chyba nawet łatwiej.
Sunders - Pią 21 Sie, 2009
Alekskaj, podaj adres tego photobloga albo wstaw sample w tym wątku.
http://www.photoblog.com/alekskaj
po lewej stronie jest kalendarz. I tak:
13 i 14 sierpnia - pierwsze zdjęcia, jeszcze nie wszystkie do końca ostre.
19 sierpnia - ostatnie zdjęcie
20 sierpnia - środkowe zdjęcie - ale już po wykadrowaniu i powiększeniu.
Nie wszystkie wyszły jak powinny, ale nie ma co narzekać.
Wszystkie robione z ręki - bez statywu.
Sunders - Pią 21 Sie, 2009
Alekskaj napisał/a: | Nie wszystkie wyszły jak powinny, ale nie ma co narzekać. |
Rzeczywiście-jest lepiej niż się spodziewałem.
Ja kupiłem z ciekawości, marząc o Tamronie 200-500 ewentualnie Sigmie 150-500. Na razie mnie nie stać, ale zabawa tym obiektywem też jest fajna. Jest kilka minusów, ale drugi raz nie będę opisywał. Można znaleźć w mojej ocenie "pod" tym obiektywem na tym portalu
edmun - Pią 21 Sie, 2009
Alekskaj, proszę o pełne sample (klatki) na edmun@go2.pl. na miniaturkach rewelacji nie widzę (nawet za taką cenę i w dodatku manual, a jak widzisz jednego Samyanga już posiadam więc nie kieruję się tylko opinią). nie mówiąc że większość Twoich przykładów to zdjęcia znacząco odbiegające od moich wyobrażeń używania tego szkła (ja głównie chciałbym tyle mm do statycznych ptaków np. bociek na polu, czy też spottingu samolotów pasażerskich)
Twoje sample przedstawiają na razie detale na tle rozmytej głębi. Chyba jednego ptaszka widziałem.
P.S. Jakby co czekam na pełne sample na mailu
P_M_ - Sob 22 Sie, 2009
Tez jestem ciekawy calych i nie podostrzonych zdjec. Moze kolega umiesci gdzies na sieciuni i podlinkuje. Moze jeszcze ktos sie zainteresuje, jesli to przyzwoite szklo. A moze nie jest?
edmun - Sob 22 Sie, 2009
pozwolę sobie wrzucić zdjęcia które otrzymałem od Alekskaj na serwer i zaraz podam linka
[ Dodano: Sob 22 Sie, 2009 14:57 ]
http://rapidshare.com/fil...-dlugi.rar.html
hasło: optyczne.pl
hijax_pl - Sob 22 Sie, 2009
Jakość wątpliwa....
edmun - Sob 22 Sie, 2009
też to zauważyłem. niestety te niecałe 500 zł za taki obiektyw to moim zdaniem nie jest jednak dobry pomysł. tak jak mówiłem wcześniej, jakość zdjęć pozostawia wiele do życzenia.
P_M_ - Sob 22 Sie, 2009
Ale to wciaz nie sa cale fotki tylko te pomnijszone z WWW. A foty sa faktycznie nieostre mimo pomniejszenia.
hijax_pl - Nie 23 Sie, 2009
Czyli jedyny "ratunek" to będzie obejrzenie RAWów....
Adam.B - Nie 23 Sie, 2009
Pamiętajcie że to jest 500zł... Tyle kosztuje standardowa najtańsza 50tka 1.8 ....
Uważam że zdjęcia z tego obiektywu (po obejrzeniu skompresowanych i wyciętych Jpeg'ów)
nadają sie do druku A4. Każdy może jeszcze wedle swojego życzenia, podostrzyć zdjęcia komputerowo.
hijax_pl - Nie 23 Sie, 2009
Za tyle można kupić lustrzanego rubinara czy mto. Wizualnie lepsza jakość a że komuś mogą nie pasować te donuty.... Kwestia gustu
lennykrawiec - Nie 23 Sie, 2009
Z te pieniądze dużo lepiej kupić choćby Tamrona 70-300mm.
Adam.B - Nie 23 Sie, 2009
Używałeś kiedyś szkła 70-300?
Ja uzywałem(pożyczonej) sigmy... Zdjęcia z niej nie były lepsze od tego co widzę po tych samplach co podali wyżej.
A Tamron nie sadze zeby robił zdjęcia wiele lepsze..
No i tamron ma kilkaset mm mniej niż te długie Samyangi...
jacekplacek - Nie 06 Wrz, 2009
na fotosiku jako jacekplacek2 - tam sa moje zdjecia z lustra Falcon 800 f8. Aparat to Nikon D60
hijax_pl - Nie 06 Wrz, 2009
jacekplacek, mówisz o lustrze?
jacekplacek - Nie 06 Wrz, 2009
tak, ten obiektyw to lustro
http://www.cyfrowe.pl/apa...zany-nikon.html
|
|