|
forum.optyczne.pl
|
 |
Propozycje - google analytic
mons - Sro 12 Sie, 2009 Temat postu: google analytic .....strony "optyczne" ogladam w FireFoxie.... zauważyłem ostatnio dłuższe przestoje , a na pasku na dole .....google analytics..... bardzo spowalnia to pracę przeglądarki.
Czy istnieje możliwość z poziomu komputera , zablokowania ...google analytics...????
edmun - Sro 12 Sie, 2009
tak. wyłączasz go w ustawieniach zabezpieczeń albo prywatności. dodajesz tam filtr że ma całkowicie go blokować
mons - Sro 12 Sie, 2009
możesz napisać w jakiej kolejnosci i co mam zrobic ????
....Mozilla Firefox..... z góry bardzo dziękuję .....
krisv740 - Sro 12 Sie, 2009
mons,
a masz włączony pasek google?
bo w ustawieniach to ja nic nie widzę . podobnie jak takiego zachowania na FF....
edmun - Czw 13 Sie, 2009
krisv740, chodzi o analizę google gdzie jesteś. wczytuje się skrypt na każdym temacie/podstronie przez co czasami trzeba długo na forum poczekać.
informację co się wczytuje masz zawsze na dole po lewej (po wczytaniu jest tam napis "Zakończono")
Czasami po prostu czekasz aż załaduje się obciążony serwer www.google-analytics.com
mons, postaram się poszukać jak to się dokładnie robiło.
mons - Czw 13 Sie, 2009
...dzięki....
edmun - Czw 13 Sie, 2009
Na razie znalazłem że na pewno da się dodać filtr do adblock plus którego musimy wyłączyć na tym forum. Dodatkowo odnalazłem jak całkowicie wyłączyć google analytics na komputerze (oczywiście przez plik hosts) ale nie wiem czy to ma sens, aby całkowicie blokować analytics
Tutaj takie minimalne objaśnienie (po angielsku)
http://superaff.com/archi...m-tracking-you/
a tutaj rozwiązanie jak wyłączyć ciasteczka od analytics
(powinno przyśpieszyć sprawę)
http://www.customizegoogl...cs-cookies.html
albo poprzez dodatek NoScript
Kod: |
the NoScript extension
or
go to
Tools
Options
Privacy
click the Exceptions button
add www.google-analytics.com and then hit OK
|
Arek - Czw 13 Sie, 2009
Wyłączając google analytics też działacie na naszą niekorzyść. Często podstawą rozliczeń z naszymi klientami są statystyki wejść na stronę generowane właśnie przez google.
edmun - Czw 13 Sie, 2009
Arek, szkoda tylko że czasami trzeba się naczekać na serwer google żeby forum zobaczyć
fou - Czw 13 Sie, 2009
Arek,
Wiem, że niewiele osób tak robi, ale niektórzy mogą mieć zupełnie wyłączone skrypty JS. Czy do rozliczenia z klientami nie lepiej byłoby używać jakiś statystyk generowanych po stronie serwera? (skrypt PHP, coś do parsowania logów serwera etc?)
mons - Pią 14 Sie, 2009
....no i qrde , tak źle i tak niedobrze.....
RobertO - Pią 14 Sie, 2009
edmun, ale to sa sporadyczne sytuacje, gdy z google cos szwankuje
edmun - Pią 14 Sie, 2009
2 razy na tydzień się zdarza. w szczególności dla osób takich jak ja które na forum spędzają prawie cały dzień
B o g d a n - Czw 20 Sie, 2009
"Wielki Brat" czuwał, czuwa i będzie czuwał.
mons, napisz w wyszukiwarce google "mons optyczne" i na pierwszym miejscu bedzie Twój profil.
|
|