|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - C40D - matówka z pryzmatem
pasiasty - Czw 13 Sie, 2009 Temat postu: C40D - matówka z pryzmatem Witam!
W ramach uczenia się fotografowania porządnie, czyli nie (nad)używania automatyki, wymieniłbym sobie standardową matówkę w C40D na taką z pryzmatem. Pytanie 1: czy warto? Pytanie 2: gdzie kupić? Pytanie 3: czy ma ktoś doświadczenie z www.focusingscreen.com ?
pzdrwC
ghost - Czw 13 Sie, 2009
znaczy z klinem.
rozumiem że masz zamiar w ramach poprawiania warsztatu, uczyć się posługiwania MF...
ogólnie mówiąc dzisiejszy AF trafia gdzie chcesz. jeżeli nie używasz szkieł pozasystemowych - mz nie ma sensu.
pasiasty - Czw 13 Sie, 2009
znaczy
dobrze rozumiesz
nie trafia - szkieł "pozasystemowych" używam, a i te "systemowe" (np. 50/1.8 MkII w wieku lat kilku i po parokrotnym zetknięciu z twardym podłożem) też nie zawsze trafiają
w każdym razie dziękuję za opinię
MasterB - Czw 13 Sie, 2009
Myślę że warto, szczególnie jeśli używasz starych manualnych szkieł np m42. Do 50/1.8 to akurat bym nie zmieniał matówki, bo tym szkłem raczej ciężko się ustawia ostrość ręcznie (ze względu na prawie nieistniejący pierścień)...
Tylko pamiętaj że matówki z klinem lub mikrorastrem są dużo ciemniejsze, i jak założysz jakieś ciemniejsze szkło które na pełnej dziurze będzie miało np. f/5.6 to niewiele zobaczysz przez wizjer...
Mój znajomy używa matówki do 400D z focusingscreen i jest zadowolony. W cenie dostał nawet specjalny zestaw do zakładania tego cuda
komor - Czw 20 Sie, 2009
Podobny wątek (choć matówka akurat bez pryzmatu) jest tu:
Matówka Ef-S do Canon 40D, 50D.
|
|