forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektyw do architektury

Jozafat - Sob 15 Sie, 2009
Temat postu: Obiektyw do architektury
Witam serdecznie,

Jako, że to moje pierwsze pytanie tutaj to proszę o wyrozumiałość jeśli nie będzie zbyt precyzyjne.

Jestem w przede dniu zakupu lustrzanki. Najpewniej będzie to Canon 20 D ale jedynie body. Za miesiąc wybieram się do Stambułu i co za tym idzie zamierzam obfotografować różne meczety, zamki, kościoły, pałace czy pomniki. Generalnie takie fotografowanie architektury bardzo mnie wciągnęło (ongiś pożyczałem aparaty od znajomych).

Pytanie jest więc jasne: jaki obiektyw? Im tańszy tym lepszy. Na początek może nie być najlepiej z funduszami.

Z góry dziękuję za porady i w razie konieczności sprecyzowania pytania służę ;) .

Sunders - Sob 15 Sie, 2009

Jozafat napisał/a:
wybieram się do Stambułu i co za tym idzie zamierzam obfotografować różne meczety, zamki, kościoły, pałace czy pomniki. Generalnie takie fotografowanie architektury bardzo mnie wciągnęło

Jozafat, zamierzasz to "obfotografować" tylko z zewnątrz, czy w środku też?
Jozafat napisał/a:
jaki obiektyw? Im tańszy tym lepszy.

Niestety, tak nie będzie :sad:

Tym razem z zewnątrz. Jako, że jestem początkującym pstrykaczem to zdecydowanie lepiej mi wychodzą zdjęcia "na powietrzu" ;) . Poza tym w tym mieście jest tyle miejsc i obiektów, że w 6 dni zdążę je tylko obpstrykać z zewnątrz ;) .

Co do ceny to oczywiście mam tą świadomość ale miałem malutką nadzieję, że jest coś solidnego w rozsądnych pieniądzach. Pewnie w ostateczności kupię EF-S 18-55 mm jeśli na nic innego stać mnie nie będzie ale wolałem wcześniej się u Was upewnić ;) .

Miłego dnia!

p.s. Lance do boju,
szable w dłoń,
bolszewika goń! goń! goń!

Jozafat, EF-S 18-55 IS nie jest taki zły jak o nim piszą. Gdybyś chciał jednak coś lepszego do architektury, to poczytaj o canonie 10-22 USM/cena jednak kilkakrotnie większa/.

Rozumiem więc, że póki co zostaje mi "uniwersalny" 18-55 ;) .

A tak z ciekawości: do jakiego rodzaju zdjęć nada się Canon EF 50/1.8 II? Abstrahując, że z uwagi na legendarne kiepskie wykonanie może po dwóch miesiącach nie nadać się do niczego ;) .

lupo57 - Sob 15 Sie, 2009

jeśli tanio to pozostaje tylko kit 18-55 IS, 50 nada się na pewno do wnętrz, choć z góry uprzedzam że może być "ciasno" ale to dobre szkło i jeśli masz fundusze to nie wahaj się

Czyli 50tka będzie jak znalazł kiedy za rok wrócę do Stambułu i zagłębię się we wszystkie te meczety, kościoły, muzea, pałace... ;)

Jozafat, do wnętrz będzie często za wąska-jak ostrzegał Cię lupo57 "może być ciasno".

Rozumiem. Być może więc za rok będzie mnie stać na coś "szerszego".

Bardzo dziękuję za konsultacje!

skasowany - Sob 15 Sie, 2009

Jozafat napisał/a:
w 6 dni zdążę je tylko obpstrykać z zewnątrz

Za Chiny Ludowe nie zdążysz! :wink: W 16 nie zdążysz :wink: Tam jest tyle ciekawych miejsc, że jak chcesz zrobić dobre zdjęcia większości, to potrzeba duuużo więcej czasu niż 6 dni. Jak bardzo lubisz foto architektury, to zaczynaj zbierać na np. TEN obiektyw :wink:

:D Domyślam się Ruslanie. Jednakże z góry zakładam, ze tam wrócę a w 6 dni chcę złazić jak najwięcej miasta żeby za rok czuć się tam już pewniej no i nie tracić czasu na nieefektywne przemieszczanie się.

Ale z tego co czytam o tym mieście to spodziewam się naprawdę mocnych wrażeń.

Jozafat, skoro jedziesz tam pierwszy raz i będziesz potem na dłużej, to poświęć czas na rozpoznanie, na mapie zaznaczaj, które budynki są najważniejsze, z której strony je najlepiej fotografować biorąc pod uwagę porę roku, porę dnia. Rób notatki, sprawdzaj na jakim azymucie wschodzi słońce itd. Czasami na to samo miejsce trzeba wracać kilka razy, żeby zrobić dobre zdjęcie. Ważne też jest otoczenie, sprawdzaj czy jak budynek jest niski, nie jest otoczony wysokimi, albo gęstym parkiem itd. Chcesz mieć fajne zdjęcia, musisz się dobrze przygotować :wink:

No właśnie widze, że się trzeba przygotować ;) . Ja planowałem faktycznie robić notatki. Acz zdecydowanie mniej precyzyjne. Dzięki, że mi inne kryteria poddałeś pod rozwagę.

Więcej potu na treningu - mniej krwi w boju :wink: Powodzenia :smile:
darekk - Nie 16 Sie, 2009

Do architektury na zewnątrz jest dobra Sigma 10-20. Do architektury wnętrz polecam Tokinę 11-16/2.8.
piotrmkg - Nie 16 Sie, 2009

do architektury tylko TS-E 17 f/4 lub TS-E 24 f/3.5 mk2 lub mk1 dla mniej zamożnych.
krisv740 - Nie 16 Sie, 2009

Jozafat napisał/a:
Czyli 50tka będzie jak znalazł kiedy za rok wrócę do Stambułu i zagłębię się we wszystkie te meczety, kościoły, muzea, pałace...

nigdy do tego nie będzie dobry! , a przynajmniej nie jedyny szczególnie na aps-c.

przeczytaj post piotrmkg, , który podobnie jak ja poleca ci t&s!

do amatorskiego fotografowania archtektury i tak będziesz potrezbował szerokiego kąta i nic zazwyczaj nie poradzisz, chyba , że będziesz miał bardzo dużo miejsca z "przodu" , co raczej w miastach takich jak istambul rzadko się bedzie zdarzać.....

podstawą jest statyw, chyba ,że będą cię interesować płaskorzeźby na budynkach, a nie same budynki. GO musisz mieć i to ,że będziesz miał jasny obiektyw (f1.8) nic ci nie da!

poczytaj po prostu na ten temat i po "ptokach"

do tego co zamierzasz to ja bym spokojnie zapomniał o "super obiektywach" , nabył kita i zainwestował w lekki, acz wytrzymały statyw, żeby zdjęcia wychodziły jak trzeba, a tobie chciało sie go nosić!
koniec kropka!

przy takim podejściu przywieziesz z wycieczki kupe fajnych zdjęć... :cool:

skasowany - Nie 16 Sie, 2009

krisv740 napisał/a:
podobnie jak ja poleca ci t&s!

krisv740 napisał/a:
ja bym spokojnie zapomniał o "super obiektywach" , nabył kita

No to Krisv się określ, bo najpierw piszesz o szkłach za 10 tyś, a zaraz potem o kitach dziesięć razy tańszych :?: Założyciel wątku wspominał, że nie ma sporej kasy. Propozycja Piotera jest ok, ale nie z takim budżetem :wink:

Ruslan,

ło co cię biega lebiego? :shock: :roll: :mrgreen:

joch pisał coby jak chce profesjonalnie to se t & s zanabył.
a 50 do architektury to ni pies ni wydra... - chyba,że jak napisałem ma dużo miejsca z przodu.

kolega pisze w miarę normalnie w tym poście do czego mu ten nabytek, więc ja stawiam na kita, lub później na 17-40 ....

w t & s na pewno nie będzie się pchał. a do kita na dobry początek dobry lekki statyw i już....

krisv740, widzę, że znowu za dużo czasu spędziłeś za kierownicą i nie rozumiesz co sam piszesz :wink: Chodźmy lepiej do naszego pudła ;)
AM - Nie 16 Sie, 2009

Do architektury nie potrzeba szkla TS-E. Wystarczy szklo z samym shiftem - a wtedy opcji jest o wiele wiecej i wcale nie tak drogich.
Jozafat - Nie 16 Sie, 2009

Jeee! Coś się dzieje. Nieważne jaki obiektyw, nieważne porady, ważne są spory! Jest szatan, jest zabawa! Dają tu jakieś punkty do szacunu jak się ma dużo postów w temacie? :D

A tak poważnie. Wierzę, że te cacka za 11 czy 5 tysiaków strasznie by mnie ucieszyły ale najpierw wolę spłacić auto i kupić sobie mieszkanie ;) . Taki ze mnie konserwatysta.

Co do statywu, to wybaczcie lamerskie pytanie ale rozumiem, że on się przyda do zdjęć nocnych i ewentualnie ciemnych wnętrz? Co do wnętrz to w tym roku raczej odpuszczę sobie bo bardziej zależy mi na poznaniu topografii miasta niż dokładnym zwiedzaniu (pamiętam Ruslanie o notatkach cały czas).

Myślę, że realne wydaje się do przyszłego roku nabycie albo Sigmy 10-20 albo właśnie Canona 17-40. Rozumiem, że obydwa są dla moich celów dobre a wybór między nimi zależał będzie od dalszego węszenia na ich temat i w mniejszym stopniu od funduszy (w mniejszym bo różnice w cenie nie są jak widzę powalające). A jak za rok będę obrzydliwie bogaty to i tak nie kupię TSa ;) a coś do wnętrz i rozumiem, ze Tokina 11-16 da radę ;) . Uffff.

Jozafat napisał/a:
ale rozumiem, że on się przyda do zdjęć nocnych i ewentualnie ciemnych wnętrz

nie !
przyda ci się w słoneczny dzień do dobrego zabezpieczenia aparatu i uzyskania właściwej głębi ostrości!
dodatkowo wymusi zastanowienie się nad kadrem i zapewni "poziom" - aby później nie "gimnastykować się" w programie do obróbki zdjęcia!

Jozafat,

a co do sporów, to spokojnie - z Ruslanem zawsze tak jest :razz: :mrgreen:

Panie Złoty! Ja tam chodzić i zwiedzać muszę a nie stragany rozkładać! ;) No i Ruslan Ci zaraz wytłumaczy, że 6 dni na Stambuł to takie minimalne minimum ;) .

Statyw jakiś mam (robiłem kiedyś zdjęcia nocne). A z programów do obróbki zdjęć nie korzystam. Chłostam się oglądając to co narobiłem ;) . Ale poradę wezmę do serca.

krisv740 napisał/a:
Jozafat, a co do sporów, to spokojnie - z Ruslanem zawsze tak jest :razz: :mrgreen:

Jozefat, a co do sporów, to spokojnie - z krisv740-tym zawsze tak jest :razz: :mrgreen:

Statyw jest obowiązkowy ;) Tylko jak już będziesz z nim spacerować, to po przybyciu do celu nie rozkładaj najpierw statywu, bo wtedy często nie chce się chodzić dalej z rozłożonym. To co najpierw powinieneś zrobić, to rozejrzeć się, włączyć wyobraźnię i poszukać najlepszej miejscówki i dopiero na końcu na wybranej już miejscówce rozłożyć się ze sprzętem ;)

Nawet w słoneczny dzień może się zdarzyć, że w mocnym cieniu z ręki dobrego zdjęcia nie zrobisz chcąc zachować jakąś przyzwoitą głębię ostrości :wink:

Ruslan, jw. Jestem tak amatorski, że nie pomyślałem o statywie. Ale skoro tak prawicie to biorę pod rozwagę.

Jozafat, kończymy o statywie, bo wątek nie o tym traktuje :wink: Masz możliwość bierz, nie masz, też jakoś podołasz :wink: Ja częściej żałuję, że nie wziąłem, niż że wziąłem :wink: To by było na tyle :wink:

OK. Czuwaj! Bez odbioru.