forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Problem z zoomem C 580 EX II i manualem

Jasio - Sob 15 Sie, 2009
Temat postu: Problem z zoomem C 580 EX II i manualem
Mam problem z lampą błyskową C 580 EX II, mianowicie non stop miga mu informacja o zoomie w prawym górnym rogu w wyświetlaczu na lampie. Powinna tam być informacja o użytej ogniskowej (wcześniej działało) a tylko miga. Nie mogę też zmienić trybu pracy lampy np. na manual ręcznie na lampie (nawet bez podłączenia do aparatu). Gdy lampa podłączona jest do C50D wszystkie parametry lampy mogę ustawić z poziomu aparatu ale jak pisałem nie da się to ręcznie na lampie. Może ktoś spotkał się z tym problemem ?
habzimierz - Nie 16 Sie, 2009

zoom mryga gdy wysuwasz wbudowany dyfuzor. A z tym drugim to czy nie trzymasz lampy na jakiejs stopce? Jesli tak to podloz cos pod styki i bedzie ok
Jasio - Pon 17 Sie, 2009

Podejrzewałem ten dyfuzor ale wielokrotne wsuwanie i wysuwanie nic nie daje. A lampę trzymałem w ręce, żeby ustawić manual. Czyli mam 2 problemy: zooom i manual nie związane ze sobą ?
B o g d a n - Czw 20 Sie, 2009

Jasio napisał/a:
Może ktoś spotkał się z tym problemem ?

Proponuję trzy kroki postepowania:
1. sprawdź, czy baterie są jeszcze działające, a najlepiej kup nowe
2. jeśli jesteś pewien, że są OK, wyjmij baterie na kilka minut z lampy i włóż do lampy spowrotem - parametry lampy wrócą do ustawień fabrycznych (wykona się jej reset)
3. spróbuj ponownie.
4. napisz, czy pomogło. :wink:

Jasio - Pią 21 Sie, 2009

Aż z ciekawości sprawdziłem czy to takie proste, ale niestety nie :( Dalej nie działa. Dyfuzor niestety też działa bo przy wsuwaniu i wysuwaniu zmienia się na wyświetlaczu opis na manualny zoom (jakby nie działał to by jakaś mechaniczna zapadka to była, co włącza i wyłącza zoom ale to działa dobrze) Tak lampa działa dobrze, tylko żeby zmienić ustawienia manualne na parasolce muszę zakładać lampę na aparat i z aparatu zmieniać parametry.
B o g d a n - Pią 21 Sie, 2009

Jasio napisał/a:
Dalej nie działa.

Czy baterie były na pewno wyjęte na kilka minut?

Jasio - Pią 21 Sie, 2009

One były wyjęte na kilka dni :)
B o g d a n - Pią 21 Sie, 2009

Jasio napisał/a:
One były wyjęte na kilka dni :)

To jest jakis trop. W takim razie jest odwrotnie niz myślałem - lampa Ci się zresetowała i ma parametry jak z fabryki. Może miałeś ją wcześniej odpowiednio zaprogramowaną do swoich potrzeb. Weź instrukcję i przeleć ustawienia.
PS. Lampa się resetuje z ustawień gdy wymiana baterii trwa dłużej niż 1 minutę.

komor - Sob 22 Sie, 2009

W menu aparatu też jest możliwość zresetowania ustawień lampy, można na wszelki wypadek jeszcze i to wykonać.

Ciekawi mnie ten problem, nie udało mi się go zduplikować, choć pamiętam, że kiedyś w mojej lampie mrugał cały wyświetlacz, ale nie pamiętam jaka to była sytuacja. To było coś w stylu manualny zoom na długą ogniskową i wysunięty dyfuzor lub coś w tym stylu.

Jasio - Sob 22 Sie, 2009

Reset wszystkich ustawien z poziomu aparatu też nic nie dał, miga tylko kontrolka zoomu, nie cały wyświetlacz (tak jakby nie widziała lampa ogniskowej obiektywu, a obiektywy same canonowskie, sprawdziłem na 4 obiektywach różnych obiektywach canona 50, 17-40, 28-135 i 75-300)
Usjwo - Pon 24 Sie, 2009

komor napisał/a:
Ciekawi mnie ten problem, nie udało mi się go zduplikować, choć pamiętam, że kiedyś w mojej lampie mrugał cały wyświetlacz, ale nie pamiętam jaka to była sytuacja. To było coś w stylu manualny zoom na długą ogniskową i wysunięty dyfuzor lub coś w tym stylu.

Chyba jak jest wysuniecty dyfuzor i lampa nie 0 stopni (nie na wprost) to miga caly LCD

Jasio - Pią 09 Lip, 2010

Może kogoś zainteresuje :) Okazało się że padła płyta główna, za kilka dni odbieram z serwisu.
komor - Pią 09 Lip, 2010

Jasio napisał/a:
Wysłany: Sob 15 Sie, 2009
Mam problem z lampą błyskową C 580 EX II

Długo wytrzymałeś z tą usterką… :)

Jasio - Pią 09 Lip, 2010

Trochę dłużej niż myślisz :) Zepsuła się latem ale 2008, w 2009 zacząłem się interesować naprawą a w 2010 naprawiłem :)
Bo jak była na stopce to zachowywała się normalnie z poziomu aparatu wszystko można było ustawić, dopiero przy parasolce i wyzwalaniu radiowym wkurzało ustawianie.