|
forum.optyczne.pl
|
 |
Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Darmowy program do sklejania panoram
Bumber - Pon 17 Sie, 2009 Temat postu: Darmowy program do sklejania panoram Witam.
Szukam darmowego programu do sklejania zdjęć w panoramy. Gdyby jeszcze obsługiwał RAWy lub TIFFy, to byłbym w siódmym niebie.
Mógłby mi ktoś coś dobrego polecić?
Monastor - Pon 17 Sie, 2009
Bumber, jeden program masz na płycie dołączonej do aparatu, nazywa się Photostitch. Jest też do ściągnięcia z internetu.
Bumber - Pon 17 Sie, 2009
Monastor, właśnie znalazłem i zainstalowałem.
Jest on godny polecenia, czy raczej znajdę coś ciekawszego w internecie?
zug - Pon 17 Sie, 2009
Bumber, ja ostatnio bawiłem się tym Hugin, i bardzo mi się spodobał
hijax_pl - Pon 17 Sie, 2009
Microsoft ICE jeśli ktoś nie ma uprzedzeń do tej firmy.
Prosty i efektywny. Cała filozofia operowania nim to wrzucenie do niego fot z innego katalogu metodą drag&drop. Resztę robi sam.
Bumber - Pon 17 Sie, 2009
Dzięki za porady. Postaram się wypróbować wszystkie trzy programy, może któryś przypadnie mi do gustu.
4motion - Wto 18 Sie, 2009
Ja używam PANORAMA FACTORY całkiem spoko ale płatny, dostałem w prezencie.
hijax_pl - Sro 19 Sie, 2009
Rozumiem, że skoro dostałeś w prezencie jest dla Ciebie darmowy - czyli zgodny z tematem tego wątku
Ale tak na poważnie już - z darmowymi programami to jest tak że generlanie nie ma za bardzo do nich wsparcia - bo właśnie za wsparcię się generlanie płaci.
SlawGaw - Sro 19 Sie, 2009
Pobawiłem się ostatnio Microsoft ICE, to jest bardzo prosty i szybki programik, dający naprawdę dobre rezultaty. Jeśli nie mamy wymagań co do jakiś tam efektów specjalnych, to nie widzę sensu używania czegokolwiek innego a to z powodu czasu. Trzy minuty i panorama z 14 zdjęć gotowa.
Jedynym mankamentem który spostrzegłem to dziwny 2-3 pikselowy pasek na prawej krawędzi, raz żółty raz czarny, może to błąd w działaniu funkcji auto-kadrowania a może coś innego. Łatwo to odciąć.
hijax_pl - Sro 19 Sie, 2009
No ale chodziło o program do sklejania. Jak komuś zależy może sobie przecież wynikowego TIFFa (JPG ma ograniczenia co do wielkości) dalej edytować w PS czy czymkolwiek innym.
A ICE - to taki młotek. Proste narzędzie wywiązujące się z zadania w sposób wystarczający.
szaleniec - Nie 23 Sie, 2009
A powiedzcie mi czy u Was Photostitch też zostawia na złączonym już zdjęciu takie szare paski czyli miejsca gdzie nakładają się zdjęcia na siebie?? Bo mi właśnie tak robi i to mnie irytuje:/
edmun - Pon 24 Sie, 2009
szaleniec, poszukaj opcji optymilizacji ekspozycji
Bumber - Pon 31 Sie, 2009
Ok, zainstalowałem Hugina. Wszystko byłoby fajnie, gdyby nie to, że program ten nie chce złożyć żadnej panoramy. Po załadowaniu zdjęć i próbie złożenia panoramy pojawia się komunikat o "unhalted exception" i tyle... Mogę go zignorować, co wiąże się z przerwaniem procesu składania, albo kontynuować, co oznacza... wyłączenie programu.
Spotkał się ktoś z taką sytuacją?
Dodam też, że wina nie leży raczej po stronie zdjęć. Wypróbowałem też trialowską wersję PTGui, który bezproblemowo złożył ładną panoramę z tych samych fotografii (pomijając dziesiątki znaków wodnych )
hijax_pl - Pon 31 Sie, 2009
Bumber, do prostych panoram (bez automatycznego składania HDR) wystarczy ICE. Polecam ponownie
Bumber - Pon 31 Sie, 2009
hijax_pl, jak nie wywalczę panoramy od Hugina, to pokombinuję z ICE.
hijax_pl - Pon 31 Sie, 2009
To pomiń hugina i użyj bezpośrednio programów z PanoramaTools. Wtedy będziesz wiedział czy to wina nakładki czy coś się z softem PT spieprzyło
zug - Pon 31 Sie, 2009
ja do tej pory nie miałem z nim problemów, spróbuj tak jak pisze hijax_pl, i będzie wiadomo gdzie jest problem
Bumber - Wto 01 Wrz, 2009
hijax_pl, mógłbyś rozwinąć o jakie programy z Panorama Tools chodzi?
hijax_pl - Wto 01 Wrz, 2009
Bumber, PTStitcher służy do sklejania.... To jeden z programów w paczce PT, PT musisz mieć zainstalowane skoro korzystasz z Hugina bo.. Hugin to tylko GUI do PT
hijax_pl, do połowy rozumiem to, co napisałeś.
Z tym, że... mam zainstalowanego Hugina. PTGui zainstalowałem oddzielnie, jako wersję trialowską. Nie mam żadnych innych programów na dysku, a tym bardziej PTStitcher, czy coś...
Zainstalowałem sobie Hugina (pobierajac stąd http://sourceforge.net/pr...up.exe/download ), wybrałem opcje Full (wtedy dorzuca tez PT) uruchomilem, wrzucilem 16 zdjęć, które swego czasu zrobiłem na przełęczy w Koniakowie, ustawiłem parametry, przemielił i wypluł TIFFa.
Tak więc.. Odpowiedź standardowa nr 35: "U mnie działa"
hijax_pl, dzięki za pomoc. Powalczę jeszcze z Huginem, ale na razie i tak jestem zadowolony - panoramkę złożyłem za pomocą ICE.
Bumber, ICE w porównaniu z Huginem/PanoTools to prymitywny programik. Ale przy okazji zadziwiająco sprawny i efektywny.
P.S
W tym złożeniu co zrobiłem jakoś Hugin mi niepoprawnie zcropował
Ale już go nie będę odnistalowywać - w planach mam kilka panorma z HDRem
|
|