|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - EOS 300D Allegro
tofik29 - Pon 17 Sie, 2009 Temat postu: EOS 300D Allegro To mój pierwszy post. Mam na imię Filip i witam wszystkich forumowiczów. Szukałem coś nie coś na tym forum o EOS-ie 300D ale to już chyba przestarzały sprzęt jaki temat. Mam pytanie czy jest sens zakupu tego aparatu, konkretnie z Allegro ( cena do ok. 1 tyś zł) z kitowym obiektywem. Jestem amatorem. Mam zamiar fotografować obiekty statyczne - krajobrazy no i chciałbym zająć się trochę fotografią HDR. Czy warto dołożyć do 350-tki? Czy warto wgrać oprogramowanie bodajże od 10D? Wiem, że to już może nie jest aparat o szczytowej technologii, ale nie dysponuję portfelem o zawartości kilku tyś. Czy to jest rozsądny zakup na początek przygody z fotografią bardziej "profesjonalną" ? Dziękuję z góry za wszystkie uwagi i porady. Pozdrawiam
mavierk - Wto 18 Sie, 2009
amm... to nie jest zły aparacik, gdyby tylko migawka była wytrzymalsza (ok. 10-15k cykli).
Moim zdaniem wręcz trzeba dopłacić do 350d
tofik29 - Wto 18 Sie, 2009
Ja rozumiem, że to taki aparat to już antyk, ale czy to już wszystko na ten temat?
Baku - Sro 19 Sie, 2009
...w zasadzie tak... ale to średni pomysł by przymierzać się teraz do zakupu lustrzanki za 1000 zł - rok temu, to miałbyś nowy sprzęt typu a200 z gwarancją. Ceny poszły do góry i jeśli możesz poczekać, to poczekaj. Nie wiem czy masz jakiś kompakcik, którym możesz sobie teraz robić zdjęcia, jeśli tak, to pomęcz go dalej. Jeśli nie masz i żal Ci kadrów, pozostaje kupić używkę. Przejrzałem na szybko allegro i do tysiaka to z "kup teraz" masz liche szanse. Pozostaje stanąć do aukcji i pewnie skończy się to tak, że kupisz to czego nie chcesz, za więcej niż planowałeś.
Pomijam już fakt, że sprzęt klasy 300d to pewnie będzie już bardzo mocno zjechany i nie będzie w tym nic dziwnego, no chyba że kupujesz od dobrego znajomego. Generalnie cały pomysł wydaje mi się raczej zły - trochę jak kupowanie samochodu za 2000 zł.
MC - Sro 19 Sie, 2009
Jak dla mnie to 1tys zl za ten aparat jest nieporozumieniem.
mavierk - Sro 19 Sie, 2009
Baku napisał/a: | trochę jak kupowanie samochodu za 2000 zł. | identycznie nawet, bo i tu i tu trzeba bedzie niebawem dolożyć 70% wartości sprzętu na wymianę jakiś części
tofik29 - Sro 19 Sie, 2009
Konkretna odpowiedź... Mam czas, nie spieszy mi się i nie muszę mieć aparatu na teraz. W takim razie 300 odpuszczę. Nie chciałbym tylko później popaść w coś co pewnie każdy z was zna - a może by dołożyć 200 zł, no ale jak już te 200 to może by... itd. Apetyt rośnie w miarę jedzenia. Nie chciał bym zwariować, ale w jakim kierunku sprzętowym miałbym ewentualnie celować? - ze wskazaniem na tematy fotografii o których wspomniałem w swoim pierwszym poście, z naciskiem na technikę HDR. Pozdrawiam serdecznie
Tranquilizer - Sro 19 Sie, 2009
Pierwsze pytanie to jest ile Ty chcesz wydać na body + szkło/szkła?
Bo jak sam widzisz z 1 tys to wiele nie zwojujesz. 2 tys już prędzej. Starczyć powinno na zakup c400D ze szkłem klasy "kitowej".
Na początek pewnie starczy, a później dojdziesz do wniosku że jednak Ci "czegoś" brakuje
Jak nie Canon to może Nikon/Sony albo coś z micro 4/3? Opcji jest dużo tylko pytanie jak by one Tobie leżaly w ręce.
Kamcio649 - Sro 19 Sie, 2009
Zdecydowanie odpuść 300 tym bardziej że nie potrzebujesz aparatu na teraz uzbieraj sobie jeszcze trochę kasy i kup tak jak radzi kolega Tranquilizer, 400D z kitem. Najlepiej będzie jak napiszesz ile masz do wydania wtedy można będzie coś doradzić.
Baku - Sro 19 Sie, 2009
Ja bym się cieszył z następujących zestawów:
Canon 400d + Sigma 17-70
Nikon D80 + Nikkor 18-70
Pentax K10D + Pentax 18-55
Olympus E520 + Zuiko 14-42
Sony A200 + 16-105
ozzi_wawa - Sro 19 Sie, 2009
ja bym celowal w canona 20/30D (cena w granicach 1100-1700, jednak za samo body)
tofik29 - Czw 20 Sie, 2009
Najlepszym rozwiązaniem dla mnie będzie chyba jeszcze poczekać i dołożyć do któregoś z w/w zestawów. Mam zatem trochę czasu by poczytać co nie co. Dziękuję wszystkim za pomoc.
oracle - Sob 22 Sie, 2009
300D bym nie brał, bo miałem i wiem jak denerwujący ogólnie jest.
350D można brać spokojnie, mam teraz i jeśli nie potrzebujesz demona prędkości AF to warto. NOWY kitowy obiektyw spokojnie wystarczy. Razem powinieneś sie zmieścić w ok 1000zł. bo ok 700zł na body oraz 300 za 18-55 IS.
tofik29 - Wto 15 Wrz, 2009
Witam kolegów i koleżanki. Troszkę czasu minęło i chcąc kontynuować temat/problem mam kilka pytań. Troszkę poczytałem ale już mam lekki mętlik. Zrodziło mi się kilka pytań mam nadzieję, że nie uznacie je za głupie. Mam nadzieję że nie wprowadzę chaosu. Chciałbym się skupić na fotografii/technice (nie chcę wchodzić w dyskusje nad nazwą) HDR. Chodzi mi o zabawę ze stopniami ekspozycji. Cały czas proszę pamiętać, że mówimy o aparacie raczej nisko budżetowym. Przyznam się szczerze że nie oglądałem pełnej gamy modeli różnych firm, ale często się rzuca w oczy autobracketing ekspozycji o skoku bodajże 1/2, 1/3 EV po 3 klatki. Czy to jest standard? Czy to nie jest za mało - tzn. czy różnice nie będą zbyt delikatne. Z drugiej strony można przecież ręcznie ustawiać chyba większe skoki. Czy można samemu ustawiać skoki autobracketingu w aparacie który ma taką funkcję? Cały czas zakup aparatu jest otwarty, także będę wdzięczny za wszystkie porady jak i wytknięcie mi błędów. Dziękuję i pozdrawiam
oracle - Wto 15 Wrz, 2009
Nie rozumiesz troche idei skoku. Bracketing można ustawić od 0-2EV najczęściej ze skokiem co 1/3EV czyli
-1/3EV ............ 0 ....... +1/3EV
-2/3EV ............ 0 ....... +2/3EV
-1EV ............... 0 ....... +1EV
-1 i 1/3EV ....... 0 ....... +1 i 1/3EV
-1 i 2/3EV ....... 0 ....... +1 i 2/3EV
-2EV ............... 0 ....... +2EV
To są przykładowe ustawienia
Czyli pierwsza fotka zrobi się z dobrze dobranym światłem (0) druga zrobi się nie doświetlona(-2EV) a trzecia zrobi się prześwietlona (+2EV).
Do złożenia obrazka HDR potrzeba ci właśnie 3 takich fotek.
oracle napisał/a: | Nie rozumiesz troche idei skoku. |
Dziękuję kolego, już wszystko jasne w tej kwestii.
hijax_pl - Wto 15 Wrz, 2009
Bracketing, tzn ile zdjęć jest w serii i zakres jest zależny od modelu aparatu. Może to być 3 klatki w zakresie 0-2EV lub też 9 klatek w zakresie 0-5EV.
oracle, HDR z 3 klatek to.. uproszczenie Tak na prawdę to wszystko zależy od sceny.
Wiadomo, że uproszczenie, zawsze możesz ręcznie ustawić czasy i zrobić 20 fotek przy czym pierwsza będzie cała czarna a druga cała biała.
edmun - Wto 15 Wrz, 2009
zawsze można zrobić 3 zdjęcia ręcznie ale sprawdzając za pomocą pomiaru punktowego rozpiętość sceny.
Więc auto-bracketing to tylko takie pójście na łatwiznę jeśli chodzi o HDR'a, który jak sama nazwa wskazuję - ma wykazać szeroką rozpiętość tonalną
Słuchajcie edmuna, dobrze mówi.
Jak już pisałem: mierzy się najjaśniejszy punkt (ale nie żarówkę oraz najciemniejszy (np jakiś cień) - to już będą dwie foty. Reszta zależy od tego jak będziemy składać HDRa. Może być jedna fota mniej więcej pośrodku, może być pstryk co 1 lub 2 EV.
Tylko taka metoda gwarantuje poprawne naświetlanie do HDRa.
Autobraketing z pomiaru matrycowego może stworzyć foty:
- lekko niedoświetloną
- mniej więcej ok
- prześwietlona
Oczywiście nie wszystkie aparaty tak zadziałają ale.. trzeba rozumieć na czym polega pomiar matrycowy
Człowiek się uczy całe życie, a jakże cenne są tu wasze rady. Mój budżet powiększył się do 3 tyś. Interesują mnie pejzaże oraz portrety. Czy da się z tego wykombinować jakiś odpowiedni system?
tofik29, powiększył o 3k od... zera?
BTW - załóż temat nowy
hijax_pl napisał/a: | tofik29, powiększył o 3k od... zera?
BTW - załóż temat nowy |
do 3 tyś. od 1 tyś. z pierwszego postu w tym wątku. Nie chciałbym robić bałaganu na forum
Dziś w FotoJokerze widziałem D90 z 18-105VR w jakiejś promocji za 3500zł. Znaczy się - za 3k można znaleźć coś naprawdę fajnego
Ja proponuje raczej gorszą puszkę pokroju 400D do upolowania za ok 1200zł ew A200 i do tego na portrety Samyang 85/1.4 (manualny ale mistrzowsko tani i świetny optycznie (900zł)). I zostanie ci ok 1000zł na coś do pejzarzy tutaj można wziąć np sigmę 17-70 lub na upartego kit canona/sony (światło ci do krajobrazów nie potrzebne ci tak bardzo jak do portretów- bardziej tu o GO chodzi ale to już inna sprawa)
Samyang 85/1.4 to obiektyw manualny.. Nie każdemu przypasi..
Mimo wszystko zazwyczaj nie potrzeba AF przy statycznych zdjęcich portretowych
tofik29 - Sro 16 Wrz, 2009
Może troszkę namieszam... Gdybym jednak bardziej chciał skupić się i większy nacisk na krajobrazy położyć, to w jaki system mam celować?
hijax_pl - Sro 16 Wrz, 2009
tofik29, to bez znaczenia. Każdym zrobisz dobre zdjęcia.
oracle - Sro 16 Wrz, 2009
Tu bardziej o puszki chodzi. Canon ma świetny 10-20 ale kosztuje prawie cały twój budżet a samym słoikiem zdjęć nie zrobisz. Najtańszy typowo krajobrazowy obiektyw Tamron 10-24 (test jest na optycznych, dobry na początku 10-16 a później robi sie średni. Kosztuje ok 1700zł.
W zasadzie zostanie ci z 1300 na puszkę czyli np 400D albo A200. Co do nikona to nie wiem. Pentax coś tam też ma. Portretu tym nie zrobisz na pewno. Zbyt duże przerysowania.
Wujek_Pstrykacz - Sro 16 Wrz, 2009
oracle napisał/a: | Canon ma świetny 10-20 |
Canon nie ma świetnego 10-20, tylko 10-22
A tam szczególy
Nigdy nie pamietam ile ma sigma, canon, tamron - wiem tylko że okolice 10-20.
Monastor - Sro 16 Wrz, 2009
oracle, w takim razie wypadałoby sprawdzić zanim coś napiszesz, bo po takich szczegółach można mimowolnie przewędrować migiem przez kilka różnych obiektywów.
Jest tylko jeden Canon w takim zakresie ogniskowych także raczej nie byłoby problemów ze znalezieniem jego. Od tego mamy bazę obiektywów, że wpisujesz obiektyw Canon i są posegregowane w zależności od bliższej ogniskowej. Czyli szukamy takiego który pasuje najbardziej
Nie mniej jednak twój post nie zmieni tego co napisałem już wcześniej. +1
tofik29 - Pią 25 Wrz, 2009
Dobry ... gdzieś wyczytałem że z Canonami jest mniej więcej tak: xD - super, xxD bardzo dobry, xxxD dobry, xxxxD hmmm . Czy to prawda? Czy np. idąc myśleniem jednego z kolegi kupując słabszą puszkę np. 400D lepiej jest zainwestować w lepsze szkło do niego. Czy w tym konkretnym wypadku zamiast używanego 400D nie warto dołożyć do 1000D - on ma dodatkowo Live view. Nie wiem czy lepiej będzie kupić troszkę lepszą puszkę z kitem czy też na przykład tak jak powyżej. Dziękuję i pozdrawiam
P.S. Przepraszam za być może głupie pytania ale wolę ich zadać 100 przed niż później miało by być za późno.
oracle - Pią 25 Wrz, 2009
Bierz 400D + lepsze szkło. 1000D nie jest specjalnie od niego lepszy poza tym że ma LiveView.
Kolego a czy ten Samyang 85/1.4 jest dostępny gdzieś w necie? Jakoś nie mogę poszukać. Na Allegro też nie ma.
Edit: On chyba też występuje pod innymi nazwami?
hijax_pl - Pią 25 Wrz, 2009
tofik29, http://www.ceneo.pl/2195530
Dziękuję
Na allegro nie ma? Daj spokój, nie szukałeś po prostu dobrze:
http://allegro.pl/search....&category=50591
oracle masz rację... wpisałem frazę "Samyang 85/1.4" i takowej nie wyszukuje. Dzięki
Swoją droga warto wyszukiwać obiektywy tylko po ogniskowej. Znajdzie więcej ale przynajmniej niczego nie pominie.
hijax_pl - Sob 26 Wrz, 2009
tofik29 napisał/a: | On chyba też występuje pod innymi nazwami? |
Tak, Samyang produkuje też OEMy które są sprzedawane pod innymi markami. U nas można spotkać bardzo często Falcony. Na zachodzie spotkasz też Vivitar, Bower, Polar i inne.
Z tego co zauważyłem każda marka może mieć inne warunki gwarancji, oraz delikatne zmiany w nazewnictwie, np: Samyang 8mm pod marka Vivitar funkcjonuje jako 7mm pomijając już takie kwestie jak rozrzut jakościowy
|
|