forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Problem NIKON D60

jackgal - Pią 21 Sie, 2009
Temat postu: Problem NIKON D60
Witam serdzecznie

Nie do konca wiem czy to problem ale posiadam aparat NIKON D60 i przy robieniu zdjęc w trybie auto lub innym w momencie gdy aparat ustawia sobie ostrość widać w wizjerze jakby obraz przeskakiwał cos jakby lustro sie ruszało i nie moze aparat wyostrzyć zdjęcia.
Miałem wczesniej inną D60 i takiego zjawiska nie zaobserwowałem - dodam ze aparat jest stosunkowo nowy z przebiegiem około 2000 zdjęc

Czy to jest jakas wada czy co ????
Moze ktos miał taki problem i wie w czym tkwi problem jezeli jest to faktycznie problem

SlawGaw - Pią 21 Sie, 2009

Czy zdjęcia wychudzą ok? Ostre tam gdzie trzeba?
Takie zjawisko podskakiwania obrazu w wizjerze jest częste gdy obiektyw podczas ustawiania ostrości dojeżdża do nieskończoności lub na minimalną odległość ostrzenia, w takich sytuacjach soczewki muszą gwałtownie wyhamować ruch a potem obracać się w drugą stronę, występowanie i moc tego zależny od konstrukcji obiektywu. Jest to bardziej cecha obiektywu niż aparatu.
W twoim przypadku może tak być, jednak lepiej pokazać to komuś kto się zna, albo zobaczyć u jakiegoś znajomego czy jest tak samo.

jackgal - Pią 21 Sie, 2009

Zdjęcia wychodzą bardzo ładnie - to zjawisko wystepuje bardzo rzadko ale wystepuje - wtedy nie ma mozliwości wyostrzenia zdjęcia
W poprzedniej D60 takiego zjawiska nie miałem ale miałem obiketyw 18-105 NIKONa teraz posiadam tylko kitowy

SlawGaw - Sob 22 Sie, 2009

jackgal napisał/a:
to zjawisko wystepuje bardzo rzadko ale wystepuje - wtedy nie ma mozliwości wyostrzenia zdjęcia

Jeśli to jest ta przyczyna o której pisałem wcześniej, to jest odwrotnie niż ty piszesz, gdy aparat głupieje i nie może ustawić ostrości, AF jeździ tam i z powrotem, dlatego obiektyw daje wrażenie skaczącego obrazu przy skrajnych odległościach.

jackgal - Sro 26 Sie, 2009

No ale co jest tego powodem - jest to awaria aparatu obiektywu czy poporstu ten model tak ma
nie wiem czy ma sens dawac to na gwarancje bo tak jak mówie zdarza sie to bardzo rzadko i moga stwierdzić ze aparat jest sprawny i mi go odesłać - a słyszałem se serwis Nikoa jest do bani

hijax_pl - Sro 26 Sie, 2009

A jak często Ci się to zdarza?
Masz może jakiś inny obiektyw żeby wyeliminować błąd body?

Usjwo - Sro 26 Sie, 2009

Ja bym stawial na stabilizaje, ktora probuje trzymac obraz tak dlugo jak moze bo obiektyw odjezdza od obiektu, a jak nie juz nie moze to przeskakuje na inna (srodkowa?) pozycje. Widac to szczegolnie przy dlugich obiektywach. Tylko co znaczy ze nie moze wyostrzyc? Nawet po tym skoku?
hijax_pl - Sro 26 Sie, 2009

Stabilizacja przesuwa obraz - a nie defocusuje go :wink:

Widać to pięknie na moim 70-300 VR